Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  НУНС: Из буџета додељен рекордан износ фирмама које се не баве новинарством
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 07. 2018.

Извор: Бета

НУНС: Из буџета додељен рекордан износ фирмама које се не баве новинарством

Министарство културе и информисања је у првој половини 2018. године определило око 10 милиона евра за финансирање медија у Србији, док је рекордан износ из републичког буџета додељен "медијској" фирми која нема запослене, показало је истраживање Независног удружења новинара Србије (НУНС).

Како је саопштио НУНС, на конкурсу Министарства за телевизијске пројекте највећи износ од 4,9 милиона динара додељен је београдској фирми "Essentis", која је регистрована за производњу медијских садржаја 7. марта 2018. године, само дан пред закључење конкурса Министарства.

Зајечарска медијска кућа "За меда" јавно је негодовала због спорних резултата републичког конкурса, а установила је и да "Essentis" нема запослених, односно да ни оснивач и директор предузећа Татјана Лукић није запослена у том предузећу.

Други највећи износ од 4 милона динара припао је новосадској Агенцији за услуге рекламе и маркетинга "RayDream production", која није регистрована за производњу медијских садржаја већ за услуге рекламирања и маркетинга.

Како је навео НУНС, те две назови медијске куће добиле су чак 12 одсто од укупно опредељних 72 милиона динара, у конкуренцији 225 пројеката телевизија, удружења грађана, агенција из целе Србије.

Додају да је међу локалним самоуправама, највећи износ за суфинансирање медијских садржаја опредељен конкурсом града Новог Сада - 65.224.000 динара, док је за исте намене најмање издвојила општина Велико Градиште – само 800.000 динара.

Највише пројеката, чак 53 одобрено је и финансијски подржано на конкурсу општине Ивањица на којем је расподељено 17,5 милиона динара.Највећи износ по пројекту утврђен је конкурсом град Ниша – 9 милиона динара, а најмањи износ по пројекту дефинисан је конкурсом општине Бела Црква – само 10.000 динара.

Како су навели, подржани су пројекти нишке телевизије Зона Плус, иза које стоји син Братислава Гашића, високог функционера Српске напредне странке који је, додуше, после именовања за шефа БИА замрзао страначку функцију, као и нишки медији ТВ Bella Amie и Народне новине, у власништву породице Радомировић, такође блиске владајућој странци СНС.

НУНС је додао да су поједине општине доносиле дискриминаторске одлуке на расписаним конкурсима, па је тако општина Лајковац објавила листу "приоретних медија" из те општине, али и са териоторија Лазаревца и Ваљева.

У Граду Врању била су објављена два конкурса – један за телевизије, а други за остале медије, а највише користи имале су две локалне тв станице - РТВ Врање којој је припало 5,6 милиона и ТВ Врањска плус која је добила пет милиона динара, док су одбијени пројекти медија познатих по критичком извештавању о раду локалне самоуправе, као што су портали Инфо Врањске и Јужне вести.

НУНС додаје да постоји сумња и у објективност комисија које су оцењивале пројекте, а као пример за то наводе да је чак четири пројекта одобрено Радио телевизији Врање чији је већински власник и директор Зоран Величковић, уједно председник удружења ПРОУНС, који је био члан више комисија локалних самоуправа које су финансијски наградиле медије блиске властима и одбацивале пројекте независних медија.

НУНС је подсетио да су били сумњиви критеријуми по којима је Комисија Министарства одлучивала о томе коме ће средстава бити додељена.

Тим поводом су раније новинарска и медијска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) у заједничком саопштењу оценила да је "Министарство културе и информисања обесмислило процес конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања именовањем великог броја компромитованих медијских и парамедијских радника, из фантомских или власти блиских удружења у конкурсне комисије".

Удружења су указала и да се у комисије Министарства именоване "особе које су у претходном периоду, на локалним конкурсима додељивали новац искључиво медијима блиским власти, а у комисије су именоване и особе које су стручној јавности потпуно непознате.

"Тим поводом су НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес одлучили да повуку своје представнике из комисија Министарства, а након доношења решења о расподели, иста удружења су одбила новац опредељен за суфинансирање њихових пројеката.

Министарство није поништило конкурс након тога, а после завршетка рада осам конкурсних комисија и објављивања резултата и решења о расподели та медијска удружења су  оценила да су "резултати конкурса за медијске пројекте и начин на који је он спроведен у потпуном нескладу са тврдњом Владе Србије да је спремна да, у сарадњи са релевантним новинарским и медијским удружењима, решава бројне, нагомилане проблеме на медијској сцени".

Поменута удружења су позвала Владу да предузме "једини логичан потез" и смени министра Владана Вукосављевића и државног секретара Александра Гајовића због скандалозно спроведеног конкурса на којем је медијима из буџета расподељено нешто више од 260 милиона динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси