Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Удружења: Не прихватамо новац од Министарства – конкурс је био нелегитиман
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

13. 06. 2018.

Удружења: Не прихватамо новац од Министарства – конкурс је био нелегитиман

Новинарска и медијска удружења одлучила су да не прихвате новац који им је додељен за медијске пројекте којима су конкурисали код Министарства културе и информисања – због тога што је конкурс био у потпуности нелегитиман и што су о додели средстава одлучивали нестручни и некредибилни људи са јасном политичком агендом.

Иако новинарска и медијска удружења раде у веома тешким условима и непријатељском окружењу, о чему сведоче и бројни међународни извештаји, на овај корак су се одлучила као израз протеста због тога што се катастрофална пракса конкурсног суфинансирања са локалног нивоа преселила на републички, али и као израз солидарности са свим оним квалитетним и професионалним медијима и медијским пројектима који нису, због политичке неподобности, добили новац на конкурсу.

Конкурс су обележиле бројне неправилности и незаконитости, од поступка и процедуре избора и рада чланова конкурсних комисија, до тога да је новац грађана намењен јавном интересу отишао у највећој мери у медије блиске власти који раде потпуно супротно јавном интересу, а о чему су претежно одлучивали представници фантомских удружења повезаних са влашћу и анонимни “медијски стручњаци”.

Подсећамо да су новинарска и медијска удружења пре неколико дана због овог, најновијег скандала у изведби Министарства културе и информисања захтевали смене министра Владана Вукосављевића и државног секретара Александра Гајовића као једини логичан потез Владе Србије уколико заиста искрено жели да уђе у дијалог са новинарским и медијским удружењима о изради нове медијске стратегије, али и о решавању бројних других медијских горућих проблема, а управо је злоупотреба конкурсног суфинансирања један од њих.

Београд-Нови Сад-Ниш-Крагујевац, 13. јуни 2018.

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Асоцијација Локал прес (ЛП)

Асоцијација онлајн медија (АОМ)

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.06.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 17:46

Sica je to za njih ...

Dobili su milione dinara na drzavnom konkuru. Ali, sta ce im ta sica kada iz inostranstva stizu milioni dolara?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси