Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медији блиски властима добили четири петине средстава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 05. 2018.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: Данас

На нишком конкурсу за суфинансирање медијских пројеката подељено 54 милиона динара

Медији блиски властима добили четири петине средстава

На овогодишњем нишком Kонкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, на којем је подељено укупно 54 милиона динара, што га чини једним од највећих у Србији, чак четири петине средстава добили су медији који су власнички, финансијски и програмски блиски властима.

Према решењу о расподели средстава, овакви медији добили су 42,8 милиона, односно 79,26 одсто укупног буџетског новца. Од тог износа медијима у власништву породице Радомировић- Бела ми телевизији, радију и порталу и Народним новинама, те Агенцији раднице која је запослена у једном од њихових медија, припало је укупно 21 милион динара, што је скоро 40 одсто укупног новца грађана опредељеног за ову намену.

Нишкој телевизији, која је у власништву конзорцијума који чине Радомировићеве Народне новине и директорка Телевизије Зона плус Слађана Остојић, припало је 8,4 милиона динара, односно 15,5 одсто укупних средстава. Медији породице Радомировић су, иначе, у извештајима Савета за борбу против корупције, Локалног антикорупцијског форума Ниш и БИРОДИ-ја, који су проверавали или мониторисали њихово власништво, финансирање и начин извештавања, означени као медији блиски властима.

Телевизији Зона плус, чији је власник син Братислава Гашића, директора БИА и некадашњег високог функционера СНС-а, додељено је 7,5 милиона динара, што је око 14 одсто укупног износа. Телевизији Kоперникус, чији је оснивач Звездан Миловановић, повереник СНС-а за Ниш, припало је 3,8 милиона динара. Радију Бум 018 и Градском порталу 018, које је основало удружење на чијем је челу припадник СНС-а Никола Панић, додељено је укупно 1,6 милиона динара.

Од 33 буџетски подржаних пројеката девет су кандидовале ПР „агенције“ и „радње“- које се баве „продукцијом“, консалингом“ или чак „рачунарским програмирањем“, што је више од четвртине укупног броја одобрених пројеката. Само четири одобрена пројекта кандидовали су медији који нису из Ниша, од који су два из Београда и по један из Врања и Лесковца. Из Београда су „прошли“ пројекти компаније Новости и Српске научне телевизије.

На конкурсу нису буџетски подржани пројекти београдских медија и организација- дневног листа Данас, Медија центра или Синдиката новинара Србије. Ниједан од три пројекта нишког независног City радија, односно његовог радија, он лајн и интернет „издања“, за које је тражено укупно 20, 3 милиона динара, није „прошао“, те је овај издавач медија остао без иједног буџетског динара.

Без икаквих средстава остала је и Медијска кутија, нови независни интернет портал,који се бави истраживачким новинарством и критичким извештавањем о догађајима у Нишу и Србији. Интернет портал Јужне вести, иначе награђиван за истраживачко новинарство и професионализам, добиле су 600 хиљада динара од тражених 3,4 милиона динара. Средства нису добила ни једина два медијска пројекта која се баве темом корупције.

На нишком конкурсу учествовало је 84 пројекта, од којих 45 није буџетски подржано, док шест није разматрано због формалних пропуста. Решење о расподели средстава потписао је начелник градске управе Љубиша Јанић, на предлог петочлане Стручне комисије за оцену пројеката. Чланови комисије били су Зоран Величковић (ПРОУНС), Марина Димитрић (РАБ Србија), Александар Симић (Друштво новинара Ниша), као и Владимир Вељковић и Душан Стојановић, који су изабрани као „медијски радници“.

Нишки конкурс је, иначе, „доспео“ у медије чим је био расписан, због максималног лимита по једном пројекту у износу од девет милиона динара, који је већи је од таквог лимита на медијским конкурсима Министарства културе. У конкурсу, објављеном 8. марта, најпре је објављено да је максимални износ по пројекту четири милиона динара, а сутрадан је он увећан више него дупло, због чега су поједини медији затражили да буде драстично умањен, изражавајући сумњу да је то учињено како би се „што боље подмирили“ медији блиски властима. Начелник градске управе Јанић је то негирао, наводећи да је првобитна цифра била „техничка грешка“.

„Побркали лончиће“?

На конкурсу није прошао други пројекат Телевизије Зона плус, уз образложење да „не испуњава услове да буде подржан јер се на основу обрасца буџета пројекта траже средства од Републике, а не од Града Ниша“. Нишки „НГ ТИМ Продукција“ направио је исту „грешку“ због које и његов пројекат није прошао. Kао разлози за одбијање пројекта наводе се и околности да је „буџет пројекта насловљен на конкурс Града Новог Сада“ или да „апликант није упознат са чињеницом да Ниш није општина већ град“.

Из неких образложења за одбијање пројеката могао би се стећи и утисак да су Kомисија и начелник градске управе веома бринули о остваривању јавног интереса у области јавног информисања, те новинарском професионализму, пошто се међу разлозима налазе и формулације: „пројекат је више промотивног него информативог карактера“, „пројекат је превише комерцијалан“ или „директни преноси не представљају јавни интерес“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси