Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Проблеми са суфинансирањем медија у Кладову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 05. 2018.

Аутор: Дејан Ђорђевић Извор: РТВ Бор

Проблеми са суфинансирањем медија у Кладову

Међу општинама из источне Србије које су ове године расписале конкурс за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања за 2018. годину је и општина Кладово.

Почетком фебруара расписан је јавни конкурс, за који је из буџета општине Кладово опредељено укупно пет милиона динара.

На овај конкурс у предвиђеном року стигле су 23 понуде различитих медијских кућа.

Према Закону о јавном информисању и медијима, оцену пројекта поднетих на конкурс обавља стручна комисија од три или пет чланова, које именује руководилац органа који је расписао конкурс, из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

Иако је из Удружења новинара Србије послат предлог чланова овог удружења који би требало да учествују у раду комисије, они нису изабрани, већ је почетком марта формирана комисија од три члана, од којих су Радомир Милошевић из Неготина и Саша Тодоровић из Књажевца,  чланови Удружења новинара Србије, а трећи члан био је Бобан Михајловић, сарадник у Општинској управи Кладово у одсеку за имовинско правне послове.

О именовању ових чланова Удружење новинара Србије није обавештено, а према речима генералног секретара УНС-а Нина Брајовића, именовани чланови нису били представници УНС-а у комисији, због чега ће Удружење новинара Србије покренути одговарајуће мере.

На седници одржаној крајем марта, ова комисија донела је одлуку о расподели средстава предвиђених за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања за 2018. годину, на којој је, од 23 медија,  пет добило средства.

За пројекат под називом "Огледало Кладова", милион и 530 хиљада динара добио је "Исток Company ДОО Салаш", Друштво са ограниченом одговорношћу за издавање новина  "ММ Бонед" из Бора добило је 230 хиљада динара за пројекат "Одборници, имате реч", затим Агенција рекламних делатности "АС Медија Зајечар", која је за пројекат "Лепоте општине Кладово" добила 200 хиљада динара, Радио телевизија Кладово, која је за пројекат "Кладово - мали град са погледом у будућност " добила два милиона и 520 хиљада динара и "Мото Боем" Неготин који је за пројекат "Кладово Инфо" добио 520 хиљада динара.

Осталих 18 медија који су конкурисали пројектима у општини Кладово нису добили средства, а за овакву одлуку комисија није дала одговарајуће образложење због чега су усвојени пројекти значајнији за општину Кладово од осталих, нити због чега је 18 медијских пројекта одбачено.

Да је неопходно посебно анализирати резултате конкурса за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса на локалном нивоу, наша медијска кућа указује већ одавно.

Чињеница да се ових дана и сама нашла на позицији мете злонамерних напада иако своје програме и пројекте остварује поштено и професионално, указује да се проблем временом само шири и метастазира.

У коментару уредничког колегијума Телевизије Бор каже се:

„Да је саопштење уредничког колегијума наше медијске куће од пре неколико дана потпуно утемељено и да је очигледно постојала намера да нам се нанесе штета инсинуацијама о начину на који Телевизија Бор остварује свој положај на тржишту, постало је доказиво већ након објављивања резултата конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја у општини Кладово. Зачудо, напади на нашу медијску кућу и широко пласирана теза да је Регионална телевизија Бор повлашћена у локалној јавној набавци, измишљотине да намешта сопствени посао који и иначе непрекидно ради четврт века у интересу гледалаца Бора и источне Србије, добијају сада пуни смисао, када се сагледа начин на који би, ваљда, по жељи штеточина, требало да медијске комисије раде. Транспарентно, баш по следећем принципу: два од три члана комисије која је одлучивала о расподели средстава медијски су професионалци, који су уместо свог професионалног статуса и ангажмана наведени само као чланови Удружења новинара Србије. Иако је само Удружење новинара Србије делегирало неке друге комисијске кандидате, који нису прихваћени. Овде нема ни најважнијег податка: за које медије су чланови комисије радили, ваљда да се неко не би досетио да је управо један од добитника конкурса тај медиј у коме су као новинар и сниматељ зарађивали добар део сопствених прихода у новинарству. Па да се то награди. Гле чуда, међу пет изабраних од 23 медија који су се надали некаквом финансирању, јер 18 медија није имало никакве шансе, прошао је и пројекат борског интернет портала који „случајно“, непосредно пре тога, предњачи у нападу на Јавну набавку Општине Бор за услуге израде и емитовања емисија и осталих медијских садржаја на којем само предузеће „Штампа, радио и филм“ д.о.о. има исправну документацију.

На страну то што није баш јасно како се то пројекат „разговора са одборницима локалног парламента“ сматра јавним интересом (никоме није јасно зашто би било чији став о нечему или мишљење било проглашено јавним интересом, нарочито када у нашем систему већ постоје институције попут Скупштине општине у којима одборници делују и самих странака као облика политичког организовања). Али је зато уложен „залог за будућност“, безобразно лажни новинарски текст о нашој медијској кући и још бесмисленије тезе о „повлашћеном“ медију који је, на њихово изненађење, опстао после приватизације, када се већина других сличних телевизија погасила. А и овај медиј је вишеструко „повлашћен“: смањењем броја радника и зарада које је морао да претрпи, најмање петоструко нижим износом финансирања из буџета кроз јавне набавке и услуге у односу на период рада Јавног предузећа, а и „повлашћен“ и „почашћен“ разумевањем колега које ваљда мисле да је проћи такву врсту трансформације једна лагана и прелепа бајка.

Бајка је овде само шта се новинарству догађа и шта тек може да му се догоди, јер многи конкурси тек предстоје. Зато ћемо помно на то обратити пажњу, јер су и ово информације од јавног значаја.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

11.05.

2018.

novinar [нерегистровани] у 17:00

ISTINA

Bivsi privilegovani, opstinski i gradski mediji, nikako da se naviknu da su sada na trzistu, pa "kom opanci, kom obojci". Toliko.

Одговори
пет

11.05.

2018.

Cenzolovka [нерегистровани] у 12:29

PODSETNIK

LINK: https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/bor-novcem-gradjana-placa-promociju-lokalnih-funkcionera/

Одговори
сре

09.05.

2018.

BORANIN [нерегистровани] у 14:51

Bor

Neki mediji I dalje ne mogu da se uklope i ukljuce u realnu borbu sa privatim medijima. Navika je cudo da zahvatis iz budzeta gradzana koliko treba za zimovanja, letovanja i ostala putovanja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси