Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Граду Смедереву ни „Балкан продукција“ није оправдала пројекат - како је потрошено 4,9 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 05. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Граду Смедереву ни „Балкан продукција“ није оправдала пројекат - како је потрошено 4,9 милиона

Фирма „Балкан продукција“ из Београда, ни у додатном року који јој је Град Смедерево дао, није доставила 20 телевизијских емисија, за које је добила скоро пет милиона динара на Конкурсу за медије у 2017. години, већ 10, показало је истраживање Удружења новинара Србије (УНС).

 

Граду Смедереву је власник фирме „Балкан продукција“ Владан Михајловић у извештају за правдање пројекта доставио девет емисија, а у додатном року још једну, уместо 20, колико се ова фирма обавезала да ће урадити у оквиру пројекта  под називом „Упознајмо се  да би се боље разумели“.

На УНС-ов позив власник „Балкан продукције“ Владан Михајловић је рекао да је „заузет и да позовемо касније“. На друге УНС-ове позиве, Михајловић се није одазивао.

Балкан продукција:  Извињавамо се Граду…

„Овом приликом извињавамо се што Вам целокупни материјал није достављен у оквиру првог извештаја. Накнадном провером утврђено је да је грешка производ организационог пропуста, током паковања материјала за подношење извештаја“, објашњава власник фирме „Балкан продукције“ Владан Михајловић у писму Граду, због чега није оправдао пројекат у првом року, у којем је доставио девет, уместо 20 телевизијских емисија.

Михајловић je поред извињењa и објашњења Градској управи Смедерева, због чега нису достављени медијски садржаји у првом року,  приложио Граду само једну емисију, у коју је УНС имао увид, уместо преосталих  11 „телевизијских медијских садржаја“.

Емисије емитоване на ТВ Смедерево

 У пријави на прошлогодишњем конкурсу за медије, фирма „Балкан продукција“ власника Владана Михајловића, у коју је УНС имао увид, наводи се да ће се произведени медијски садржај емитовати на ТВ Смедерево.

Подсетимо, Градско правобранилаштво Града Смедерева поднело је тужбу против ТВ Смедерево д.о.о. јер није оправдало пројекат за који је на прошлогодишњем конкурсу добило два милиона динара, и у тужби захтевало да новац Граду буде враћен.

Иако је „Балкан продукција“, као и ТВ Смедерево, навела у пријави за конкурс, да су циљна група, између осталих, грађани и грађанке Смедерева, ову телевизију како су писали медији, није могуће видети у овом Граду.

Директор и главни и одговорни уредник ТВ Смедерево Јовица Шешлак рекао је раније УНС-у, да је ова телевизија  може да се гледа само преко антене, коју користи „5-10 одсто сеоског становништва“, а да кабловски емитери не желе да их преносе у Смедереву због „притиска градоначелнице Смедерева“.

Фирма „Балкан продукција“ је у правдању пројекта у додатном року Граду доставила и „динамику емитовања“  ТВ емисије „Упознајмо се да би се боље разумели“ на ТВ Смедерево.

Они су у допису Градској управи Града Смедерева навели да се „трајање емисија и време, односно дужина емитовања, не поклапају у потпуносту, пошто ТВ Смедерево у поменутој сатници рачуна и одјаву или најаву у оквиру њиховог програма“.

У налозима за емитовање прилога, које је потписао директор и главни и одговорни уредник ТВ Смедерево Јовица Шешлак, а које је „Балкан продукција“ доставила Граду, у које је УНС имао у увид, стоји да је 14 емисија емитовано у трајању од сат времена, од новембра до децембра прошле године, уместо 20 колико је „Балкан продукција“ требало да произведе за скоро пет милиона динара.

Шта је произвела „Балкан продукција“

Иако се у пријави на конкурс наводи да пројекат „Упознајмо се да би се боље разумели“ подразумева производњу 20 телевизијских медијских садржаја (19 емисија у трајању од десет минута и једна у трајању од 30 минута), београдска фирма је у извештају за правдање пројекта, а у који је УНС имао увид,  доставила осам емисија у трајању од 10 минута, и по једну од 20 и 30 минута.

Како се наводи у извештају за правдање пројекта, емисије су  осим на ТВ Смедерево, биле емитоване и на друштвеним мрежама.

Ипак, на друштвеним мрежама, ове емисије нису објављење, а у претрази друштвених мрежа не постоји профил/страница са именом ове фирме или пројекта.

У  пријави на конкурс „Балкан продукције“ наводи се и да ће у извештају за правдање доставити „најмање две објаве у локалним медијима и/или порталима“, као и линкове ка објавама и прес клипинг.

Ипак, у извештајима за правдање пројекта, београдска фирма није доставила доказ да су емисије  емитоване у другим медијима.

Неоправдан пројекат и угашена фирма

Власник фирме „Балкан продукција“ Владан Михајловић, како стоји на сајту Агенције за привредне регистре (АПР), угасио је ову фирму 10. априла, а захтев за „одјаву“ поднет је АПР-у  5. априла ове године.

Београдска фирма „Балкан продукција“ основана је 26. јуна прошле године, према подацима из регистра предузетника АПР-а, под именом „Владан Михајловић ПР производња аудио-визуелних производа Балкан продукција Београд”. 

Као и фирма „Open View“ d.o.o,  која још није оправдала пројекат Граду Смедереву, а за који је добила седам милиона динара, о чему је УНС раније писао, и фирма „Балкан продукција“ није постојала у време када је расписан први конкурс за медије у овом Граду који је поништен, а затим  у августу опет расписан нови , на коме су ове новонастале фирме вишемилионски приходовале.

Сав новац „Балкан продукција“ уплатила једној фирми

Фирма „Балкан продукција“ је скоро пет милиона динара које је добила на прошлогодишњем смедеревском конкурсу за медије уплатила једној фирми, која није постојала у време када је расписан овај конкурс, али и када је донето Решење о расподели средстава за медија у овом Граду.

Фирми „Nightdiz“ d.о.о. из Панчева, којој је фирма „Балкан продукција“ уплатила скоро пет милиона, како се наводи у извештају за правдање, а који је УНС имао у увид, основана је у септембру прошле године, њена делатност је „специјализована дизајнерска“, основана са капиталом од 100 динара, стоји на АПР-у.

Фирми „Nightdiz“ d.о.о. средства су уплаћивана од 5. до 27. децембра прошле године, према изводима из банке фирме „Балкан продукције“, које је доставила Граду Смедереву, у које је  УНС имао увид.

Панчевачкој фирми уплаћен је милион за „производњу телевизијског садржаја“, док је за монтажу емисија 600 хиљада, а за трошкове емитовања 200 хиљада динара.

За израду једне шпице и најаве емисије фирми „Nightdiz“ уплаћено је 250 хиљада, а за обраду звука око пола милиона динара.

 За „студијске трошкове припреме и израде медијског садржаја“ фирма „Балкан продкција“  је панчевачкој фирми уплатила 206 хиљада, а за лектуру и коректуру „дела медијског садржаја“ 180 хиљада динара.

Фирми „Nightdiz“  је за „обуку тима“ уплаћено 250 хиљада, за трошкове „дизајна панела за снимање“ 220 хиљада, за обраду 20 фотографија 400 хиљада, за „услуге осветљења“ 300 хиљада и за „израду музичких секвенци“ 200 хиљада динара.

Коме је Град Смедерево дао 14 милиона на конкурсу за медије

 Од прошлогодишењег конкурса за медије у Граду Смедереву, фирма „Open View“ d.o.o, “Балкан продукција“ и ТВ Смедерево д.о.о. приходовале су око 14 милиона динара, које, иако им је Град дао додатни рок, још увек нису оправдали пројекат.

Фирма „Open View“, издавач портала ePodunavlje,  у извештају за правдање пројекта Граду Смедереву доставила је око 15 вести вести и пет видео прилога, који су преношени из других медија без потписивања извора, уместо 300 произведених оригиналних медијских садржаја, новог портала и апликације за мобилне телефоне, који је требало да буду израђени за седам милиона динара, колико је ова фирма добила на прошлогодишњем конкурсу за медије.

У додатном року, који је Град дао, ова фирма је доставила 300 медијских садржаја објављених на ePodunavlju, међутим већина текстова у које је УНС имао увид, преузети су из других медија са или без навођења извора. Од укупно 300 „оригиналних медијских садржаја“ које је ePodunavlje требало да произведе, око 280 текстова преузето је из других медија.

ТВ Смедерево д.о.о. је на прошлогодишњем конкуру за медије у Граду Смедереву приходовало два милиона динара, за пројекат који је још увек није оправдан Граду.

Осим, четрдесетак налога за службена путавања у Суботицу „због обуке за медијски пројекат“ и финансијског и наративног извештаја за правдање пројекта Граду, ТВ Смедерево д.о.о. није доставило медијске садржаје,  који је требало за буду произведени пројектом.

 Ни у додатном року који је ТВ Смедерево д.о.о. имало нису достављени медијски садржаји, а Градско правобранилаштво овог Града поднело је тужбу против ове телевизије, о чему је УНС раније писао.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.05.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 13:25

Sluge

Zato Jovica redovno pise autorske tekstove na portalu e-novina u kojima blati odmetnicu gradonacelnicu koju od pocetka godine pokusavaju da svrgnu iz fotelje nakon izbacivanja sa cela gradskog sns-a. Komentari ispod tih tekstova su uvek jednolicni i masovni...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси