Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијски конкурс 2018. – нови прилози за историју панчевачког бешчашћа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 05. 2018.

Аутор: Ненад Живковић Извор: Pancevo.city

Медијски конкурс 2018. – нови прилози за историју панчевачког бешчашћа

Расподела новца по локалном медијском конкурсу је скандалозна и кри-ми-нал-на. Опет су миљеници власти и пропагандисти награђени за послушност и лојалност највећим делом своте од нешто више од 38 милиона динара.

Најновији пример непостојања искрене намере да се медијска сцена оснажи и стабилизује, да се понуда медијских садржаја учини заиста разноврсном и атрактивном, и да се на тај начин изађе у сусрет потребама грађана у Граду Панчеву, представља недавна одлука Комисије за оцену пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2018. години. Управо обрнуто, с намером да даље руинира елементарну праведност у области информисања, трочлана дружина у саставу самозвани медијски експерт Милован Балабан, потпуно анонимна (плеоназам је намеран) Љиљана Ћулафић и Милијан Николић (ко?) окупила се, судећи по Предлогу одлуке које носи тај датум, 10. априла у просторијама Институција система и спискала, бацила, потрошила, а све у складу са законом издвојила, тачно 38.095.238 динара наших пара, из буџета Града Панчева, за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја… Председавао је на даљину, неформално, али суштински, наш друг Бранко, физички одсутан из оправданих разлога, заокупљен проценом погодности које нуде бензинске пумпе и одабиром оне на којој ће службена возила Града Панчева точити гориво, као и другим јужнобанатско-подунавским пословима.

Комисија се, као и прошлог пута, није детаљно бавила пројектима (ако је уопште) судећи по копираним образложењима због којих их предлаже за усвајање. Изостао је, наравно, јер чему транспарентност, и опис пројекта, нису побројане активности и циљеви. Ко је имао највише среће, ко је повукао највише милости из Бранковог шешира, и из наших џепова? Награђена су 24 конкурента, победници су, као и до сада, највећи напредњачки миљеници: антиновинарско и штеточинско РТВ Панчево, шест милиона за пројекат „Инфо Панчево”, шта год то било, плус још шест милиона Wагнер продукцији за пројекат оригиналног назива „Ви питате – ми одговарамо”, који ће исто бити приказан на овој знаменитој ТВ станици.

Предузетнику по имену Владо Мандић из Чачка поверено да за 2.250.000 динара уређује „Свитање – јутарњи програм” на невероватно, али истинито, још увек живућем Радио Панчеву, што представља нову увреду за колегиницу Соломуновић, као да она не може сама да се избори са тренутним обимом програма, па јој је ова „шумадијски рокенрол” помоћ неопходна. Одлично је прошао и сајт www.епанцево.рс, у власништву фирме Јасно и гласно доо, регистоване на име Маловићевог вршачког бота Александра Чупића, а на панчевачкој адреси Улица Моше Пијаде 43/14. Овај сајт, који не чита буквално нико, чак ни сенесеовски тролови, (рецимо, према ранг листи на www.алеxа.орг, епанцево је тренутно на 5.051.497 месту у свету по читаности, за Србију подаци не постоје), али је зато утржио читавих 4.100.000 за пројекат „Јасно и гласно за Панчево” (!?). Ту је и нови, прошлогодишњи корисник, а стари знанац и добар познавалац функционисања милошевићевско-шешељевско-вучићевских режима, Синиша Батало, чији се „Старт Пресс” овајдио за 2.300.000 динара како би имао од чега да реализује пројекат „Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана”. Перверзија је предалеко отишла, кад је дошло дотле да Батало барата појмом грађанина…

Осим Баталовог дефинитивног камбека, овај конкурс донео је још једну новину, манипулацију фиктивним власништвом, верзија 2.0. Новинарска агенција „Јужни Банат” доо, уписана је Агенцији за привредне регистре 12. децембра прошле године, на адреси Војвођански булевар 50/13, са оснивачким улогом од 100 (и словима: сто) динара у стоодстотном власништву, у новинарству, погађате, потпуно непознатог Милоша Живковића (1983). Ове године, 7. фебруара, Милош је уступио фирму још непознатијем, ако је то уопште могуће, Марку Ристивојевићу (1986), а истог дана је надалеко чувени сајт www.јузнибанат.рс, тај проточни рачун за скоро 20.000.000 динара прошле године, та фантомска редакција којој није омогућено да прима телефонске позиве (!), променио издавача, тј. пружаоца медијске услуге: погађате, то је уместо предузећа „Банат Брифинг” доо, постала Новинарска агенција „Јужни Банат” доо. И, опет невероватно, истог дана – какав школски пример Маловићевске ефикасности – главни уредник сајта јузнибанат.рс уместо до тада неког Мирослава Стојановића постао је нико други до спомињани вршачки медијски маг Александар Чупић. Пошто се примакао лимиту од 23.000.000, било је неопходно да буде промењена фирма-оснивач сајта, па су се другови напредњаци досетили најпровидније шибицарске варијанте, променили су правно лице које је оснивач медија. Новинарска агенција је остварила на овом конкурсу скромних 1.300.000 чисто да нови директор (од 20. фебруара Ристивојевић) мало уђе у штос, то, како треба са парама… Линкови ка страницама О нама, Архива и Контакт нису активни; пројекат се зове „Информисањем до отвореног друштва”, да није цинично, било би смехотресно…

И ту није крај! Радио Бус из Ковина, још једно напредњачко чедо, зарадио је 1.900.000 за радио емисију „Панчевачка панорама”. Посебно је занимљиво да су јавне паре издвојене и за новосадске и београдске медије који се могу подичити нескривеном актуелном подршком некадашњем министру информисања у Влади Мирка Марјановића (из оног немогуће га је заборавити периода прекршајних поступака и убиства Славка Ћурувије): ТВ Студио Б приходовао је два милиона за „Водич кроз дијабетес” (!!!), а београдска предузетница Ана Абрамовић за „Легенде Панчева”, које ће реализовати на www.србијаданас.рс, милион, колико и новосадски Дневник за „Панчевачку хронику”. Председникове омиљене ТВ Хаппy и ТВ Пинк добиће по, наспрам своје регионалне величине, сићушних 500.000 динара (зар су на то спали, телевизије са националним фреквенцијама просјаче по Панчеву коју хиљаду евра?), а толико је намењено и Српском телеграфу за нешто што се зове „Здраво Панчево”, и неизбежној штампаној новинској хартији Информеру, том фолкишер беобахтеру Вучићевог режима.

Лист Панчевац је за 5.000.000 динара преузео обавезу да штампа додатке на четири језика друштвене средине, сајт 013инфо.рс ће за милион динара реализовати 013ИНФОНЕТ2018, док ће колега Вујачић наставити да на овом сајту приказује ауторску емисију, пољопривредни магазин „Је л’ родило” за 350.000 динара. Остали одобрени износи су далеко мањи, готово симболични.

У целом овом скандалу своју улогу има и градоначелник Павлов, који је по дифолту дословце аминовао Комисијин Предлог у своје Решење, чиме је у правну форму уклопио Бранкову вољу. Још један прилог градском бешчашћу дужносника Павлова, али функција то подразумева, па хајде сад, успротиви се Бранку, све и да хоће…

Здружена и организована реакција новинарске бранше због овако неодговорног трошења јавног новца и овог пута је изостала. Можда зато што је свако задовољан својим делом ћара, па не би да таласа, да следећи пут не остане и без тога. О ономе о чему би у другим срединама и да се стварно бави послом, наша бранша урликала, панчевачки медији, на домаћем терену, упадљиво ћуте… Времена су кокузна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси