Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Панчево: јавни новац за таблоиде супротно правилима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 04. 2018.

Аутор: Владимир Костић Извор: kazitrazi.rs

Панчево: јавни новац за таблоиде супротно правилима

Град Панчево је и ове године на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја новац доделило Српском Телеграфу и Информеру који имају изречене мере Савета за штампу.

„Конкурсна комисија сматра да пројекат доприноси развоју медијског плурализма, развоју људских права и истинитом, непристрасном и правовременом и потпуном информисању…” – наводи се у предлогу одлуке Конкурсне комисије града Панчева на основу које је одређено да се пројекту таблоида Информер под називом “Панчево за две године 1,9 милијарди инвестиција” додели 500 хиљада динара на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја.

Према Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, један од услова при одлучивању управо треба да буде да ли је медиј кршио професионалне и етичке стандарде.

Таблоид Информер од почетка 2017. године до данас има девет изречених јавних опомена Савета за штампу због кршења Кодекса новинара Србије и то због дискриминације, ширења говора мржње, неистинитог и тенденциозног извештавања.

Међутим, из одлуке Комисије која је одлучивала у случају града Панчева, не види се да ли су прекршаји Информера уопште и разматрани.

Поред Информера, од оних медија који су у последњих годину дана кршили кодекс новинара ту је и Српски телеграф којем је додељено такође пола милиона динара са истим образложењем.

Према подацима са сајта Савета за штампу, Српски телеграф у последњих годину дана има седам јавних опомена због кршења Кодекса.

Од телевизија, пола милиона динара је добио и ТВ Happy којем је Регулаторно тело за електронске медије изрекло опомену због кршења Кодеска емитера као и меру упозорења због кршења Закона о електронским медијима.

Ово није први пут да Панчево суфинансира медијске садржаје у медијима који крше професионалне и етичке стандарде.

Исто се десило и на конурсу 2017. године када је комисија доделу новца Информеру, Српском телеграфу и Панчевцу образложила тиме да иако су узете у обзир изречене мере Савета, да је “изјава од стране апликанта о предузетим мерама и активностима након изречених мера довољно убедљива“.

Комисија је тада навела да тиме жели да подржи ове медије да се убудуће придржавају препорука и мера Савета за штампу и да их примењују у даљем раду.

На овогодишњем конкурсу, највише новца је добило РТВ Панчево, 6 милиона динара, исто колико и продукција Вагнер  која ће садржај емитовати на овој телевизији.

Недељник Панчевац је добио 5 милиона динара а портал epancevo.rs нешто мало више од 4 милиона динара. Укупно је награђено 25 пројеката.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси