Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Опет спорна комисија за медијске пројекте у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 04. 2018.

Аутор: Ј. Ц. Извор: Јужне вести

Опет спорна комисија за медијске пројекте у Нишу

Ко су све били кандидати и на основу чега су изабрани они који би требало да расподеле 54 милиона динара на нишком Конкурсу за информисање, грађани за сада не знају. Иако је градски секретар за информисање пре месец и по дана обећао да ће ти подаци бити објављени, сада одговорност пребацује на начелника Градске управе.

И четврту годину заредом Конкурс за суфинансирање пројекта за остваривање јавног интереса прате нејасноће и спорне одлуке. Након што је омогућено да медијски пројекти добију више новца на градском, него на конкурсу Министарства, опет се доводи у питање избор чланова стручне комисије која ће их оцењивати.

Иако је секретар Секретаријата за културу и информисање Небојша Стевановић крајем фебруара на јавној расправи “У сусрет медијском конкурсу Града Ниша за 2018“, чији је био домаћин, након упорног избегавања да одговори на питање да ли ће бити објављен списак чланова стручне комисије, као и критеријуми зашто су они изабрани, рекао да ће то бити учињено, тих података нема.

У реду, објавићемо - рекао је тада медијским радницима Стевановић.

На питање новинара зашто није испунио ово обећање и објавио образложење, Стевановић одговорност пребацује на начелника Градске управе Ниша Љубишу Јанића.

За избор чланова комисије обратите се начелнику Љубиши Јанићу. Немам шта да вам кажем, ја нисам вршио избор - рекао је Стевановић.

Међутим, новинари нису успели да се чују са начелником Јанићем, јер се није јављао на телефонске позиве.

Начелнику Јанићу, незадовољни избором чланова комисије, обратили су се дописом и из нишког Цитy радија.

Какву поруку господин Јанић и град Ниш шаљу поновним бирањем истих чланова у комисију која ове године одлучује о готово 3 пута више пара грађана Ниша? И чиме су се баш ови чланови комисије издвојили од осталих који су се за учешће у њој пријавили? Нити једног члана из Медијске коалиције (УНС, АНЕМ, Лоцал Пресс) у њој нема, иако је реч о најстаријим и најрепрезентативнијим еснафским удружењима у земљи - кажу у Цитy радију.

Они од Јанића траже да “одмах и без одлагања на званичном сајту града, објави радне биографије свих пристиглих кандидата - и одабраних и одбијених”.

Опет исти чланови

Иако је на рад комисије на прошлогодишњем конкурсу било доста замерки, и ове године ће такозване медијске пројекте оцењивати скоро исти састав. Зашто су изабрани исти кандидати, нема објашњења. Осим имена и презимена чланова и њихове кратке функције, нема више детаља о њима.

Не зна се ни ко су све били противкандидати, те да ли је међу њима било оних које су препоручила најпознатија новинска удружења.

На челу комисије, као и прошле године, биће Зоран Величковић, с тим што га за разлику од прошле године када га је предложило Друштво новинара Ниша, овог пута предлаже ПРОУНС. Поред њега, као и прошле године, у комисији ће бити и медијски радници Владимир Вељковић и Душан Стојановић, а нова је Марина Димитрић, коју је предлажио РАБ и Александар Симић, на предлог Друштво новинара Ниша.

Подсетимо, овогодишњи нишки конкурс за суфинансирање информисања обележило је то што је за један дан измењен износ за који медији могу да конкуришу по пројекту са 4 на 9 милиона, што је више више пара него што је и само Министарство културе и информисања спремно да обезбеди. Међутим, министар информисања Владан Вукосављевић то није желео да коментарише.

Из НУНС-а су потом саопштили да је Ниш рекордер у Србији по издвајању новца за појединачне медијске пројекте, те да је споран начин о подизању своте за појединачни пројекат. Због овога је реаговала и Коалиција новинарских и медијских удружења. Они су од градоначелника Ниша Дарка Булатовића тражили да се сумњиве измене хитно повуку и да комисија буде компетентна.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси