Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 04. 2018.

Извор: City радио

А, што лепо не укинете законе?

Поводом наименовања чланова стручне комисије за актуелан конкурс за јавно информисање у Граду, City радио је упутио допис Љубиши Јанићу, начелнику Градске управе са захтевом да о свим пристиглим кандидатима на начин јаван и транспарентан упозна грађане и грађанке Ниша.

Како је и овогодишњи конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног информисања од самог расписивања, праћен бројним разлозима за сумњу да ће бити спроведен у духу етике и закона, принуђени смо да на овај начин од Управе града Ниша тражимо одговоре. Да ли ћемо их добити? Не верујемо. Јер нисмо их добили ни када смо упитали како се за један једини дан горњи лимит новца предвиђен за појединачне пројекте попео са солидна 4 на вртоглавих 9 милиона динара.

Наименовање стручне комисије од стране начелника Градске управе Љубише Јанића, по решењу од 5.априла ове године је још једна у низу увреда здраве памети свих оних људи који су веровали да би увођење законодавства у област медија заиста суштински могло да уреди медијску слику Србије. Наиме, од свих пристиглих кандидата Јанић се определио за благо измењену прошлогодишњу комисију. Чак три члана из комисије која је одлучивала о пројектима 2017. поново су одабрана.

Први међу њима Зоран Величковић, прошлогодишњи председник комисије је опет ту, само га не предлаже Друштво новинара Ниша него ПРОУНС, ту је и независни стручњак Владимир Вељковић из Пирота, те Душан Стојановић који је по трећи јубиларни пут заслужио место у нишкој комисији. Поред њих, на месту четвртог члана је козметичка промена (друго име, иста организација РАБ) а пети је члан Александар Симић на предлог већ поменутог Друштва новинара Ниша.

Да ли је то недозвољено? Највероватније, није. Да ли је етички? У сваком случају – не. Јер, поменута три члана комисије који се понављају из прошлогодишњег конкурса су потписници решења о расподели за 2017., за коју се све може рећи, осим да је урађена према професионалним принципима и критеријумима, а о чему јасно сведоче записници са седница комисије. О свему томе су се прошле године изјаснила репрезентативна медијска и новинарска удружења оценивши нишки конкурс као скандалозан. Наравно ту треба додати и чињеницу да најутицајнији нишки информативни медиј „Јужне вести“ по одлуци комисије није добио ни динар, а исто је и са „City радиом“.

Какву поруку господин Јанић и град Ниш шаљу поновним бирањем истих чланова у комисију која ове године одлучује о готово 3 пута више пара грађана Ниша? И чиме су се баш ови чланови комисије издвојили од осталих који су се за учешће у њој пријавили? Нити једног члана из Медијске коалиције (УНС, АНЕМ, Локал Прес) у њој нема, иако је реч о најстаријим и најрепрезентативнијим еснафским удружењима у земљи. У образложењу о наименовању нигде не пише којим се то критеријумима начелник Градске управе водио при избору нити колико се кандидата пријавило. Ништа налик томе.

Постоји само један начин да то сазнамо, те позивамо начелника Градске управе да одмах и без одлагања на званичном сајту града, објави радне биографије свих пристиглих кандидата – и одабраних и одбијених. Па да покушамо да поверујемо да нема лоших намера и скривених договора, лобирања разних интересних група, које се понавља из године у годину, од једног до другог конкурса. Уколико то град не уради, јасно ће бити да имају шта да крију, па у том духу овако унапред охрабрујемо Град Ниш, те његове челнике, да лепо, кад нису вољни и кадри да поштују важеће законе земље, бар траже њихово укидање, како се не би ругали интелигенцији свих учесника у конкурсу. После три године и овог четвртог конкурса за медије по Закону време је да се каже свему томе: Доста! Не понижавајте нас више! Поштујте Закон а не рупе у њему!

Допис начелнику Градске управе града Ниша

“ Поштовани господине Јанићу,

Молимо Вас да објасните следеће:

– Којим критеријумима сте се водили када сте бирали чланове стручне комисије за оцењивање медијских пројеката?

– Како је могуће да међу члановима комисије нема ни једног представника Медијске коалиције (УНС, АНЕМ, Локал Прес) иако се ради о најстаријим и најрепрезентативнијим медијским удружењима?

– Зашто сте одлучили да одаберете кандидате медијских удружења мало познатих широј јавности, уместо оних са дугогодишњом традицијом и значајним референцама у раду?

– Зашто сте поновили три члана из прошлогодишње комисије за оцену пројеката, иако је прошлогодишњи конкурс у Нишу остао „обележен“ као један од најкомпромитованијих, с обзиром на резултате расподеле?

Позивамо Вас да на сајту Града Ниша јавно објавите радне биографије свих кандидата за нишку комисију, оних који су одабрани као и оних који нису одабрани, како би јавност била упозната са референцама људи који одлучују о новцу који грађани Ниша плаћају на име „јавног интереса“.

Коначно, с обзиром да се иза овога крије јасна порука како ће новац бити расподељен, зашто Град Ниш не нађе начина да планирана средства расподели жељеним медијима (односно појединцима), а не да се расписивањем оваквих конкурса подсмева интелигенцији и часним намерама оних медија који заиста покушавају да ураде нешто друштвено одговорно за свој град и његове грађане?

Хвала Вам што ћете одговорити.“


Аутор: Редакција City радио

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси