Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У првом тромесечју милијарда динара за медијске пројекте у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 03. 2018.

Аутор: С.Р Извор: НУНС

У првом тромесечју милијарда динара за медијске пројекте у Србији

Према НУНСовој евиденцији података о пројектном суфинансирању у првом тромесечју 2018. године у Србији су на републичком, покрајинском и локалном ниову расписана укупно 87 јавних позива (конкурса) за суфинансирање пројеката у области јавног информисања. Укупна средства опредељена по конкурсима у назначеном периоду су износила 1.039.133.838 динара (приближно 8, 8 милиона евра).

Министарство културе и информисања објавило је укупно осам конкурса за које је укупно опредељен износ од 262 милиона динара. 

Покрајински Секретаријат за културу и информисање АП Војводине објавио је четири конкурса у укупној вредности од 63,2 милиона динара.

Локалне самоуправе (градови и општине) објавиле су од 1. јануара до краја марта укупно 75 конкурса (закључно са Тителом) у укупној вредности од 713.933.838 динара.

Највећи износ за суфинансирање медијских садржаја опредељен је конкурсом града Новог Сада - 65.224.000 динара, док је за исте намене најмање издвојила општина Велико Градиште – само 800.000 динара.

Најмањи износ по пројекту дефинисан је конкурсом општине Бела Црква – само 10.000 динара што је апсурдно с обзиром да је у истом конкурсу највећи износ чак 6 милиона од укупно опредељних 9,5 милиона динара.

Највећи износ по пројекту утврђен је конкурсом град Ниша – 9 милиона динара. Међутим споран је начин како је то урађено. Наиме, на званичном градском сајту 8. марта је објављен конкурс према којем су штампани и електронски медији, ПР агенције, као и телевизије могле да се пријаве са пројектима најниже вредности од 100.000 динара, а највише до 4 милиона. Само дан касније услови су измењени, па је максимални износ по пројекту повећан на 9 милона динара док је најмањи износ повећан на 300.000 динара.

Коалиција новинарских и медијских удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес и АОМ) протестовала је због начина на који је измењен нишки конкурс и указала да је нови највећи износ установљен изменом конкурса за чак 4 милиона већи од највећег износа који се по пројекту опредељује конкурсом Министарства културе и информисања. Такође, Коалиција је оценила да се због таквог поступања отвара сумња да се услови конкурса подређују интересима појединаца који држе медије у Нишу и затражила од градоначелника Ниша да се сумњиве измене хитно повуку и да се именује стручна комисија састављена од компетентних медијских стручњака.    

Општине Димитровград, Оџаци, Тител и Бачки Петровац  поништиле су своје јавне позиве због законских неправилности: Димитровград због оставке председника стручне комисије; Оџаци, Тител и Бачки Петровац због процедуралних пропуста, формалних и материјалних недостатака. Све поменуте општине осим Бачког Петровца до краја марта су расписале нове конкурсе.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси