Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За две телевизије половина медијског буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 03. 2018.

Аутор: Н. Ковачевић Извор: Данас

Расподела новца у Ужицу за суфинансирање медијских пројеката

За две телевизије половина медијског буџета

Од 42 пристигла пројекта на ужичком конкурсу за суфинансирање медијских пројеката, од којих један није испунио услове конкурса, њих 20 је подржано са укупно осам милиона динара из градског буџета.

Решење о расподели новца је потписао Немања Нешић, заменик градоначелника Ужица у оставци, а на предлог стручне комисије коју су чинили: Горан Рековић (Удружење спортских новинара Србије), Игор Костић (Удружење радио станица РАБ Србија) и Иван Џодић (новинар БКТВ News), коју је именовао градоначелник Тихомир Петковић.

Четири милиона динара, што је половина укупног износа за суфинансирање пројеката, припало је двема телевизијама – ужичкој ТВ5 и чачанској ТВ Лав плус, док је друга половина расподељена на четири радио станице, два штампана медија и 12 сајтова.

Медијима – ТВ 5 и Радио Сан, који имају истог власника, додељено је укупно 2.650.000 динара, што је више од трећине буџета за суфинансирање медијских пројеката. Тој телевизији је додељено 2,2 милиона, а радију 450.000 динара. Пројекат ТВ Лав плус, чије седиште је у Чачку, подржан је са 1,8 милиона динара.

Ужичка медијска кућа Вести је, за три пројекта, добила укупно 1.120.000 динара, од чега је недељнику Вести припало 570.000, Радио Ужицу 450.000 и сајту Инфоера 100.000 динара.

Предузећу „РАМ Радио Медиа Мрежа“, такође из Ужица, додељено је 670.000 динара за два пројекта и то 570.000 за Радио Луну и 100.000 за сајт.

Чачански Глас западне Србије може да рачуна на 400.000 динара, сајт Ужице огласна табла на 370.000, а Удружење грађана Аманет на 250.000 динара. По 150.000 динара је додељено ужичкој агенцији Зоом, Првом радију и порталу за културу Пасаж, док је 100.000 динара добио сајт Ужичка република пресс.

Свега 80.000 динара, односно 50.000 за новине Ужичка недеља и 30.000 динара за сајт, комисија је доделила агенцији Водич, која је оснивач тих медија. Са 50.000 динара су подржани пројекти удружења Ужице медија и Колектив, а Привредник са 30.000 динара.

– Мудро градско руководство најбоље зна шта је добро за грађане Ужица. А шта је добро за грађане, добро је и за медије, иронично је за Данас коментарисао расподелу медијског буџета Тони Станковић, власник Ужичке недеље, једног од ретких медија у граду који се ктитички осврћу на рад ужичке власти.

Сви ужички медији су добили део новца из медијског буџета, што би могло да указује на уравниловку. Иако на конкурсу „право учешћа имају сви медији који су уписани у Регистар јавних гласила у Агенцији за привредне регистре“, што значи да то право имају сви медији у Србији без обзира на то да ли су они локални, региоинални или национални, комисија је, ипак, дала предност пројектима ужичких медија.

– Комисија је начелно заузела став да се, у ситуацијама када постоје слични пројекти поднети под стране медија из Ужица и медија из других локалних самоуправа, приоритет да ужичким медијима, наведено је у записнику са седнице комисије.

Такав став могао би да буде проблематичан и у супротности са законом и самим конкурсом, јер фаворизује ужичке медије и дискриминише медијске куће чије седиште није у Ужицу. На основу тог става, комисија је одбила 20 пројеката медија који нису из Ужица и само један пројекат ужичког медија (Радио Сан, чији је један пројекат подржан на истом конкурсу).

Иако су новинарска удружења препуручила градовима и општинама да за суфинансирање медијских пројеката издвајају 2 одсто буџета, осам милиона динара, колико је издвојено за ту намену у Ужицу, чини свега око 0,3 одсто ужичког буџета, који је планиран у износу од 2.750.000.000 динара.

Грађански посматрач

Први пут ове године, седници на којој је комисија одлучивала о расподели новца је присуствовао грађански посматрач, кога је делегирао Ужички центар за људска права и демократију.

– Сви чланови комисије су веома детаљно процењивали пројекте, посебно њихове буџете, појединачно их оцењивали и нисам имао примедби на њихов рад, казао је за Данас Матија Матовић, који је на тој седници био у лози грађанског посматрача, без права одлучивања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси