Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Мање неправилности у конкурсима за 2018. годину, најчешће застарели критеријуми и пројектни обрасци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 03. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Мање неправилности у конкурсима за 2018. годину, најчешће застарели критеријуми и пројектни обрасци

До краја марта ове године 80 од 166 локалних самоуправа расписало је конкурсе за пројектно суфинансирање медијских пројеката за 2018. годину, показује истраживање Удружења новинара Србије (УНС).

Министарство културе и информисања расписало је за ову годину осам конкурса, а Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама четири.

Према УНС-овим подацима, три локалне самоуправе (Врњачка Бања, Брус, Пирот) су у конкурсу објавиле критеријуме који нису у складу са Правилником Министарства културе и информисања о суфинансирању медијских пројеката.

Три локалне самоуправе уз конкурс нису објавиле или су објавиле старе, односно обрасце за пријаву на конкурс из претходних година (Књажевац, Топола, Рековац).

У једној локалној самоуправи (Петровац на Млави) у конкурсу није наведен највиши и најнижи износ који може бити додељен по пројекту.

Истраживање УНС-а показало је да у прва три месеца у овој години има мање неправилности у конкурсима локалних самоуправа. Након реаговања Коалиције новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес), све локалне самоуправе ускладиле су конкурсе са прописима.

Општине Димитровград, Оџаци и Тител два пута су за ову годину расписале конкурсе. Наиме, ове локалне самоуправе првобитне конкурсе су поништиле и накнадно расписале нове. 

Медијски конкурси у 2017. години

Према УНС-овој евиденцији, у 2017. години расписано је укупно 154 конкурса за пројектно суфинансирање медијских пројекта.

Министарство културе и информисања у марту прошле године расписало је седам конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја, док је Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање у 2017. години расписао конкурсе у две наврата, у марту четири и у јулу још два.

Према УНС-овим подацима, у прошлој години, од укупног броја расписаних конкурса у општинама и градовима, у тренутку објављивања, њих 48 није било у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

У девет локалних самоуправа, због одбијања надлежних да конкурсе ускладе са Законом и Правилником, Коалиција није предложила кандидате за чланове комисија за оцењивање пројеката.

Као најчешћа неправилност у расписивању прошлогодишњих конкурса УНС је забележио  неопредељност највишег и најнижег износа који се може доделити по пројекту.

УНС је забележио да у око 20 конкурса у 2017. години нису наведени ови износи.  

Издвајање из буџета локалних самоуправа за медијске пројекте у 2017. години

Према подацима које је Министарство културе и информисање прикупило у 2017. години, 120 локалних самоуправа је из буџета издвојило мање од један одсто за Конкурсе за пројектно суфинансирање медијских пројекта, док је у 18 локалних самоуправа издвојено од 1 до два одсто из буџета. Ковачица и Нови Пазар су једине локалне самоуправе које су за конкурсе у 2017. години издвојиле више од два одсто из буџета (2,10%, односно 2,81%), забележило је ово Министарство.

Општине Гаџин Хан, Костолац, Рековац и Смедеревска Паланка одговориле су Министарству културе и информисања да за пројектно суфинансирање медија нису планирали средства, док из Пожаревца, Ариља, Житорађе, Ћићевца и Прибоја нису одговорили овом Министарству.

Текст је настао у оквиру пројекта "Претражи ме - јавна база пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног значаја" који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси