Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Јагодина трећу годину за редом доделила сва средства РТВ Коперникусу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

23. 03. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Јагодина трећу годину за редом доделила сва средства РТВ Коперникусу

Град Јагодина трећу годину за редом је сва средства предвиђена за пројектно суфинансирање медијских пројеката доделио Коперникусу РТВ Јагодина д.о.о. из Јагодине, иако је Државна ревизорска институција у извештају о пословању Града Јагодине у 2016. години навела да ова медијска кућа 3,2 од укупно 7,2 милиона динара колико је добила на конкусу те године, није искористила за „пројектне активности“. У Решењу о додели средства из буџета Града Јагодине за медијске пројекте, донетом 20. марта ове године, ова медијска кућа је за три пројекта добила укупно 5.6 милиона динара.

И ове године као и претходне две, комисија у саставу Душан Аничић, Станимир Станковић и Драган Марковић, представници Клуба новинара Поморавља 7. марта предложила је доделу средстава истој медијској кући.

За медијски пројекат „Јагодина-град по Европским стандардима“ који ће Коперникус РТВ Јагодина реализовати у недељнику „Нови пут“ додељено је 2 милиона динара, а исти износ припао јој је и за пројекат „Јагодина-српски бренд“ који ће бити емитован на телевизији ове медијске куће.

Најмањи износ, односно 1.6 милиона динара, како се наводи у Решењу о расподели средства, а које је потписао председник Градског већа Ратко Стевановић, Коперникус РТВ Јагодина је добила за пројекат „Јагодинска панорама на 97,3“ који ће бити реализован на радију Јагодина.

На Конкусу за пројектно суфинансирање медијских пројеката Града Јагодине, поред ова три, било је пријављено још 15 медијских пројеката.

Члан Комисије Душан Аничић рекао је УНС-у да другим пројектима нису доделили новац јер "није било довољно пара за остале".

„Тако смо и раније распоређивали. Пошто је и раније Скупштина Града сарађивала са њима, логично је било да  њима доделимо новац, јер са киме радиш, њему и дајеш новац’”, рекао је Аничић УНС-у.

Према извештају Државне ревизорске институције о пословању Града Јагодине у 2016. години, а коју је УНС има у увид, РТВ Коперникус 3,2 милиона од укупно 7,2 милиона динара колико је добила на Конкусу за пројектно суфинансирање медија, није искористила за „пројектне активности“.

Више од три милиона Коперникус РТВ Јагодина користио је за „покривање трошкова редовног функционисања медија, као и за плаћање трошкова по судским поравнањима, затезних камата и трошкова насталих пре почетка реализације пројекта“, наводи се у извештају Државне ревизорске институције. У извештају се додаје и да Градска управа за буџет, финансије и пољопривреду Града Јагодине није затражила повраћај ненаменски утрошених средстава у складу са закљученим Уговором.

Средства су коришћена између осталог за „трошкове по судском поравнању са тужиоцем ’СОКОЈ’– Организација музичких аутора Србије, месечне накнаде за право на пружање медијске услуге радио програма, месечне накнаде за право на пружање медијске услуге телевизијског програма, накнаде за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација и трошкова мобилног телефона и електричне енергије“.

Као јединој која је у 2016. години добила новац на Конкурсу за пројектно суфинансирање медија у Јагодини, Коперникус РТВ Јагодина било је додељено 7,2 милиона динара. Прошле године, Град јој је, на конкурсу, расподелио сав новац, укупно 6.880.000 динара.

Подсетимо, Град Јагодина је пре приватизације "Новог пута", који у свом саставу има истоимени недељник и радио и телевизију Јагодина, ово јавно предузеће финансирала са око 60 милиона динара годишње. Сада Град Јагодина за пројектно суфинансирање свих медија издваја око седам милиона динара, а комисија у истом саставу сав новац додељује истом медију.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

24.03.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 22:28

CESTITKE UNS

Cestitke UNS jer je ovo pravi primer projektnog sufinansiranja medija za koji se medijska koalicija na celu sa UNS tako srcano zalagala. SVAKA CAST!

Одговори
пет

23.03.

2018.

MAJSTOR [нерегистровани] у 13:06

BRAVO

Bravo jagodinski novinari. Tako treba raditi, vi ste primer struke, iskustva i kvaliteta rada. Zato ste i tako visoko na lestvici omiljenih pudlica lokalnih poličara. Da parafraziram deo iz Alana Forda ,,kradete od siromašnih i dajete bogatima", u ovom slučaju novac poreskih obveznika dajete za manipulativno izveštavanje. Tek ste zagazili u osmu deceniju, želim vam dug život.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси