Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Град Ниш по медијском пројекту даје више пара од Министарства информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 03. 2018.

Аутор: С. М. Извор: Јужне вести

Град Ниш по медијском пројекту даје више пара од Министарства информисања

Иако је 8. марта објављен нишки конкурс за суфинансирање медија, према којем су медији могли да се јаве са пројектима вредним до 4 милиона динара, већ наредног дана овај износ повећан је на 9 милиона, што је више пара него што је и само Министарство културе и информисања спремно да да.

 И док начелник Градске управе тврди да се ради о намери да нишки медији зараде више, поједини медијски радници сматрају да се “припрема терен за малверзацију”.

Ове године ће Нишлије финансирање медија платити 54 милиона динара, што је више него дупло у односу на прошлу годину.

На градском сајту 8. марта освануо је конкурс, према којем су штампани и електронски медији, ПР агенције, као и телевизије могле да се пријаве са пројектима најниже вредности од 100.000 динара, а највише до 4 милиона. Међутим, већ 9. марта, дошло је до измене, па је Град спреман да одобри до 9 милиона динара по пројекту. Инаће, то је за 4 милиона динара више од пара грађана које Министарство културе и информисања планира да издвоји по пројекту.

Највећи износ средстава који се одобрава по пројекту је 9.000.000,00 динара, а најмањи износ који се одобрава је 300.000,00 динара – наводи се у конкурсу.

Начелник Градске управе Ниша Љубиша Јанић каже да је конкурсна документација измењена због “техничке грешке”, а да је толико сума по пројекту одређена да би медији који прођу на конкурсу могли да зараде више пара.

Пошто сада имао 54 милиона за медије, самим тим смо увећали тако, рачунајући да ће се исти број апликаната јавити. Тако да имају могућност да добију и више средства. Што се тиче измене, ја сам то имао у том тексту, али ми је била промакла та цифра, значи, чисто техничка исправка – навео је Јанић.

Ове године, обећава он, документација коју буду достављали медији ће се контролисати ревносније.

Подсетимо, на прошлогодишњем медијском конкурсу, паре су углавном отишле медијима блиским Српској напредној странци.

Док Белами телевизија на прошлогодишњем конкурсу за медијско финансирање од Ниша није добила ни динар, 3 агенције у власништву радника ове телевизије, које су у идентичној документацији навеле референце из година када нису ни постојале, добило је по више од милион динара за емитовање програма управо на Беламију. Секретар Секретаријата за културу и информисање Небојша Стевановић, тада је признао да је конкурс био споран и да су се агенције “китиле туђим перјем”.

Медијски радници осуђују овакав конкурс

Власник нишког City радија Драган Коцић сматра да одлука градске власти да се плаћа до 9 милиона по медијском пројекту показује намеру да се припрема малверзација зарад интереса појединаца.

Муњевита промена јучерашњег конкурса јасно указује на тенденцију манипулације везану за лимите који су везани за медијске пројекте. Због тог померања са 4 на 9 милиона поставља се питање какав је уопште то пројекат који за те паре може бити реализован до краја године – каже Коцић.

Он додаје да очекује и реакцију медијских удружења и уопште ширу друштвену акцију, која ће, како каже, “осудити оно што Град Ниш тренутно ради”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси