Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 02. 2018.

Аутор: В. Петровић Извор: Народне новине-Ниш

Одржана јавна расправа поводом медијског Конкурса Ниша за 2018. годину

За медије 54 милиона динара

Град је ове године издвојио 54 милиона динара за предстојећи конкурс који је намењен медијима, од тога 49 за правна лица и пет милиона динара за невладин сектор и удружења. Припремљено је све што је потребно за реализацију овог конкурса, а он се може очекивати већ почетком идућег месеца, најавили су представници Секретаријата за културу и информисање града Ниша. У току је израда медијског конкурса за град Ниш за ову годину, а за пар дана би требало да буде расписан конкурс. Буџет овогодишњег конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања је 4 милиона динара.

На конкурсу ће се финансирати медијски програмско-информативни садржаји, медијски документарно-образовни садржаји и специјализовани едукативно информативни садржаји.

На јавној расправи у Нишу, још једном је поновљено да се конкурсом финансира квалитет пројекта и садржаја и да је неопходно утврдити додатне критеријуме за избор чланова конкурсних комисија који ће процењивати пројекте и одлучивати о додели средстава.

O овогодишњем медијском конкурсу говорио је, поред представника Секретаријата за културу и информисање града Ниша, и Велибор Петковић, новинар.

У циљу транспарентнијег процеса конкурсног суфинансирања медијског садржаја, идеја је да се овом приликом заједнички дефинишу приоритетне области и теме од јавног интереса за грађане Ниша у области јавног информисања. 

"Град је ове године издвојио 54 милиона динара за предстојећи конкурс", казао је Небојша Стевановић, секретар Секретаријата за културу и информисање града Ниша". Од тога је 49 милиона динара намењено за правна лица, а пет милиона динара за невладин сектор и удружења, односно 10 одсто од укупне суме". 

Стевановић је додао, да је Секретаријат у сарадњи са Филозофским факултетом, односно Департманом за комуникологију и журналистику направио списак тема, асвеускладу са Законом о јавном информисању. 

Предлози медијских садржаја подељеи су у групе, медијски програмско-информативни садржаји, потом медијски документарни садржаји и специјализовани медијски информативно-едукативни садржаји. 

"Када се ради о типовима медија, средства неће бити одвајана по медијима, а за сада још није утврђен ни минималан као ни максимални износ по пројекту, али ће средства свакако бити лимитирана", додао је Стевановић. 

Павлина Михајленко, шеф Одсека за културу и информисање у Секретаријату за културу и информисање Градске управе града Ниша, је нагласила да ће након јавне расправе да се приведе крају нацрт решења о расписивању Конкурса, иза чега следи израда нацрта Конкурса, а који ће бити јавно објављен већ наредних дана. 

"Припремљено је све што је потребно за реализацију овог конкурса, а он се може очекивати већ почетком идућег месеца", казала је Павлина Михајленко. 

Један од услова за учешће не Конкурсу, према речима учесника Јавне расправе, морао би да буде и поштовање новинарског кодекса, односно признавање надлежности Савета за штампу од стане апликаната, али су неки од учесника расправе захтевали и да се не финансира израда документарних филмова већ, искључиво и само, медијски садржаји. 

Закон не дефинише прецизно избор чланова комисије која ће одлучивати о томе који ће пројекти и са колико пара бити суфинансирани, али су неки од учесника расправе захтевали да се имена чланова комисија јавно објаве уз одређено образложење зашто је неко изабаран за члана комисије. Чули су се и предлози о томе да чланови комисије оцене и капацитет онога ко саплицира за средства, као и сам капацитет апликанта. 

Неки од учесника расправе су инсистирали на томе да не буде дискриминације приликом доделе средстава за суфинансирање пројеката када се ради о различитим медијима. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси