Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Зајечар: Конструктивна расправа о суфинансирању медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

22. 02. 2018.

Извор: Замедиа

Зајечар: Конструктивна расправа о суфинансирању медија

Удружење новинара Србије инсистираће у новој медијској стратегији да локалне самоуправе за пројектно суфинансирање медија издвајају по најмање 2% из буџета. Ово је данас речено у Зајечару на трибини под називом: “Јавност, медији и локална самоуправа”. Закон о јавном информисању више је препорука него закон. Спроводи се селективно и факултативно а локални медији нису били у горој ситуацији, чуло се на овом скупу.

Ситуација је још гора у Источној Србији где због слабости привреде не постоји медијско тржиште па су многи медији угашени а они који су опстали, преживљавају:

"Највећи проблем у функционисању медија јесте недореченост закона из области пројектног суфинансирања тако да имамо случајеве где се закони не поштују, имамо случајеве где се средства издвајају у малом проценту и то су све проблеми са којима се ми сусрећемо", каже Новица Лападатовић, ТВ Исток.

Слично мисли и Владан Нововић, РТВ Бор:

"Закони који су донесени пре неколико година нису се показали као успешни. Доста наших колега и колегеница је остало без посла. Медији су од 2008. године од светске економске кризе доживели највећу сечу, да тако кажем и држава није нашла адекватан одговор на све проблеме који тиште медије."

"Стање у медијима у Источној Србији је заиста забрињавајуће али поред свих проблема са којима се суочавамо кроз суфинансирање медија, ја мислим да један велики проблем пре свега у професији, односно медијским садржајима који све мање личе на оно чиме треба да се бави наша професија", рекао је Саша Трифуновић, ИСТ медиа Бор. 

"Прва ствар је важна да се утврди минималан износ на годишњи буџет органа, да се утврде санкције органу који расписује конкурс ако не поступи по закону. Овај закон нема предвидјене санкције, дакле препорука је", подсетио је Душан Војводић, Т1 телевизија.

Ни једна од области друштвеног живота у Тимочкој Крајини није толико пропала као медији, оцена је генералног секретара Удружења новинара Србије Нина Брајовића, а предлог да убудуће локалне самоуправе буду у обавези да за медије издвајају по 2% из буџета, подржала је и европска комисија, изјавио је председник УНС-а Владимир Радомировић.

"Закон онакав какав јесте, није лош али у примени се показало да постоје разне варијанте да локалне власти избегну примену закона и оно зашта се УНС залаже јесте да локалне самоуправе буду обавезне да издвајају одредјена минимална средства сваке године из годишњег буџета за рад медија у јавном интересу. Сматрамо да је то јако потребно како због опстанка локалних медија тако и због информисаности градјана а знамо да без информисаних градјана, нема ни демократског друштва." 

"Ми смо сада у једној фази када морамо да признамо и констатујемо да је медијска реформа из 2014. године, ја мислим да је то консензус, да је неуспела, да је економски значајно осиромашила медије и сада када се ради нова стратегија ми морамо да заједно са вама и са локалним самоуправама заиста тражимо решења која ће заустовати суноврат медија", додаје Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

За мене није спорно да за медије из буџета треба издвајати новац али је спорно да то иде свима јер не може свако бити новинар и свако регистровати портал, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић. Он је подсетио да се још пре 15 година залагао за регионалне сервисе који би се финансирали из претплате:

"Треба да добију они који имају квалитетне пројекте. Да добију што више да могу да развију те пројекте и да буду што квалитетнији а не да свако добије да би могао да преживи. Кад сте цифру споменули од 2 процента, то би на зајечарски буџет планирани било неких 50 милиона. Мислим да би нас градјани, нас који водимо град стрељали да толики новац издвојимо у овој ситуацији."

Трибина под називом Јавност, медији и локална самоуправа у Зајечару је одржана у склопу припреме за јавну расправу нове медијске стратегије која ће у Србији бити донета и измене медијских закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси