Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Жагубица расподелила новац за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 02. 2018.

Аутор: У. Урошевић Извор: boom93.com

Жагубица расподелила новац за медије

Општина Жагубица донела је одлуку о расподели новца за суфинансирање медијских пројеката ради остваривања јавног интереса у области информисања.

Висина буџетских средстава за суфинансирање износи 6.000.000 динара, а једна РТВ, као и претходних година, добија знатно више новца у односу на остале медије. Жагубица је одлучила да суфинансира 13 пројеката.

Самим увидом у називе пројеката стиче се утисак да је код већине медија реч о пуком медијском праћењу.

Два пројекта различитих медија носе исти назив, "Жагубица у слици и речи".

Радио и телевизија Хомоље је као и претходних година од Жагубице добила више од половине читавог буџета за јавни интерес у медијима. Овог пута то је 3.940.000 динара или 65,7 одсто.

Овај медиј конкурисао је са пројектом који се зове "Информисање грађана општине Жагубица у циљу остваривања јавног интереса у области јавног информисања".

Са пројектом истог назива конкурисао је прошле године и добио 3.960.000 динара, а 2016.године суфинансиран је са чак 4.286.000 динара.

Да се по истом кључу расподељују средства у Жагубици указује и податак да су остали медији чији су пројекти одобрени, ове, као и претходне године добили до 500.000 динара.

Чланови комисије у Жагубици били су: Драгиша Радуловић, који је представљен као дипломирани политиколог и члан УНС-а из Неготина, Радомир Милошевић, као стручни сарадник у служби јавног информисања и члан УНС-а из Неготина, као и Радиша Милошевић, као руководилац одељења за привреду и економски развој у општинској управи Жагубице.Исти људи седели у комисији и прошле године у Жагубици.

Решењем су средства за 2018.годину расподељена на следећи начин: ТВ ИСТОK - Жагубица у фокусу 500.000, ИСТ МЕДИА - Хомљски бренд - од домаћина до купца 150.000, Е БРАНИЧЕВО - Жагубица - бисер Хомоља 240.000, Радио и ТВ ХОМОЉЕ - Информисање грађана општине Жагубица у циљу остваривања јавног интереса у области јавног информисања - 3.940.000, САТ ТВ - Откријте душу Жагубичког краја - 240.000, Реч народа - Хроника општине Жагубица - 150.000, ТВ МЛАВА - Жагубица на ТВ Млава - 240.000, ТВ РУФ - Жагубица у слици и речи - 120.000, ХИТ радио - Упознај и заволи Хомоље - 90.000, Нове новине - Жагубица у слици и речи - 150.000, ТВ Виминацијум - Еко информатор општине Жагубица - 60.000, ТВ БОР - У срцу Хомоља - 120.000.

Жагубица је и 2015.године највише новца доделила Радио Хомољу и потпуно игнорисала упозорења Kоалиције новинарских и медијских удружења која су тада указала да је издавач Радио Хомоље д.о.о. у стопроцентном власништву Kултурно просветног центра "Јован Шербановић" из Жагубице, који је је у државном власништву.

Ове године, општина је одредила да најмањи износ који се мозе одобрити за суфинансирање по једном пројекту је 12.000,00 динара, а највећи 4.800.000,00 динара, што је 80 одсто буџета.          

Коментари (2)

Остави коментар
нед

18.02.

2018.

Krajinac [нерегистровани] у 15:18

Navođenjem pripadnosti UNS izigravaju konkurse

Informacija o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u Žagubici potvrđuje ozbiljno kršenje svih etičkih pravila i ide tako daleko da predstavlja puko izigravanje svih aktuelnih pisanih i etičkih pravila o radu tzv. stručnih komisija.
I ove godine je u Komisiji bio, kao i prošle godine, ali sada ne kao „ekspert“ već samo stručni saradnik u službi javnog informisanja ? prema sajtu UNS, od 17. februara ( tekst: „Žagubica raspodelila novac za medije“) Radomir Milošević, novinar i snimatelj iz Negotina. Navodi se da je član UNS ali taj isti UNS ga uopšte nije predložio za Komisiju. Očigledno je to učinio kao i prošle godine njegov poslodavac Novica Lapadatović, direktor i glavni i odgovorni urednik TV Istok iz Salaša. Ta TV stanica po pravilu redovno dobija sredstva iz ove i opština u okruženju, a u komisijama su uvek ljudi bliski Lapadatoviću ( ili on njima). I ove godine, a poodavno se i znalo ko će istim prevozom i istoga dana na relaciji Negotin-Salaš-Žagubica, uz verovatno sitnu nadoknadu, ručak i neki dinar pride, otići u Žagubicu i odraditi posao koji osim što je doneo sredstva tv Istok ima i dugi niz drugih nepravilnosti. I gle čuda taj isti stručni saradnik se, taman od kada je počela priča o novim konkursima u 2018. godini, kao stalni honorarni dopisnk TV Istok iz Salaša, ne potpisuje ni kao autor priloga (novinar), a ni kao snimatelj te tv stanice, čime ova televizija dodatno i svesno izigrava još jedno novinarsko i medijsko pravilo o emitovanju sadržaja. Mislim da ne treba dalje objašnjavati o kakovoj se zloupotrebi radi i u kojoj meri je ovakav način funkcionisanja prerastao u pravu hajdučiju i medijsku manipulaciju.
Drugi Negotinac, omiljeni član komisija u Žagubici i sličnim opštinama ovoga puta nije izgleda konkurisao svojim projektom ( a možda nije dobio sredstva za svoju dijasporsku reviju, da se Turci ne sete, što me ne iznenađuje), iako se pojavljuje na svim konkursima, uz objašnjenje da je most u saradnji matice i dijaspore i kao takav MOST dobija sredstva za rad. Čak je iz opravdanih razloga, svoj vlasnički status preneo na drugog člana porodice, kako bi zametnuo tragove. Međutim, zna se ko je vlasnik Zavičaja, istovremeno opštinski funkcioner, jer je član OV u Negotinu gde redovno na konkursima i to godinama već uzima pare, kao i iz budžeta Kladova, Žagubice i još nekih gradova u kojima je i po pravilu vrlo blizak saradnik predsednicima opština. On je večiti prijatelj svih predsednika bez obzira koja je politička opcija na vlasti – neuništivi Radulović. U tandemu sa Miloševićem, osvedočeni članovi UNS iz Negotina, kroje budžetska sredstva za medije u tom delu Srbije.
Preporuka UNS-u: Proverite navode i operite ruke od ovakvih članova esnafskog udruženja!

Одговори
суб

17.02.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 14:01

NEREGULARNA KOMISIJA

Da li je ovakav sastav komisije regularan /u skladu sa zakonom / jer u njenom sastavu su praktično dva opštinska službenika iz lokalne saomuprave, pa još i sva trojica iz UNS-a..Još gore je ako je komisija bila u istom sastavu i na prošlogodišnjem konkursu.Smatram da bi odluke komisije ovakvog sastava trebalo poništiti i formirati novu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси