Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Новац и за медије који се не виде у Димитровграду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

10. 02. 2018.

Аутор: З. М. Извор: Данас

Наставља се поништавање медијских конкурса у Србији

Новац и за медије који се не виде у Димитровграду

Председник општине Димитровград Владица Димитров поништио је ове седмице конкурс за буџетско суфинансирање медијских пројеката, након чега је расписан нови, на којем се уместо 15 милиона динара, колико је било предвиђено на претходном, медијима из општинског буџета дели милион динара мање.

Димитров је поништио конкурс након што је председница Комисије за оцену пројеката Зорица Милев поднела оставку због „сумње“ да ће расподела средстава коју су предложила преостала два члана комисије „задовољити јавни интерес у области јавног информисања“.

Према подацима интернет портала Фар, на поништеном конкурсу је око 83 одсто средстава добила Радио-телевизија Цариброд, у власништву Радојице Милосављевића, као и медији чији су оснивачи, руководиоци или „повезана лица“ запослени у РТ Цариброд или им је власник Милосављевић.

Учесници конкурса још нису добили писано решење о подели средстава, али им је усмено саопштено да је РТ Цариброд за три пројекта са којима је аплицирала добила укупно 4.120.000 динара, док су три портала и часопис у којима су повезана лица са РТ Цариброд добила 8.350.000, а Радио телевизија Пирот, чији је власник такође Милосављевић – 400.000 динара.

Међу онима који су добили средства су и три медија из Ниша, којима је додељено укупно 1.180.000 динара, од којих је 680.000 припало РТВ Зона плус, чији је власник син директора БИА Братислава Гашића.

– Верујем да оваква расподела новца не задовољава потребе грађана Димитровграда за информисањем. Уверена сам да су РТ Цариброд и интернет портал Фар требало да добију бар онолико средстава колико су имали прошле године, како због тога што испуњавају све професионалне критеријуме, тако и због тога што не би смело да се допусти да се они угасе, пошто су потребни грађанима Димитровграда. Исти је случај и са РТВ Пирот, коју грађани гледају. Мислим да није у реду, ни са професионалног ни са етичког аспекта, да се ионако мала буџетска средства расподељују медијима који грађанима Димитровграда нису ни доступни, као што су, рецимо, неке телевизије. Такође верујем да би требало другачије регулисати састав комисија за оцену пројеката јер нас досадашње искуство учи да ту има све више оних који гурају неке своје интересе – рекла је Милев за Данас.

У Комисији за оцену пројеката су осим ње, која се, како је наведено у решењу, „самостално кандидовала“, били и Миодраг Миљковић, као представник Друштва новинара Ниша и Слађана Алексић, испред ПРОУНС-а. На поништеном конкурсу, на којем је два милиона динара било предвиђено за медијске садржаје на српском, а 13 милиона за такве садржаје на бугарском језику, аплицирало је 29 медија. Пријаве на новом конкурсу подносе се до 19. фебруара.

На поништеном конкурсу одбијен је и пројекат Данаса. Пројекат се тицао извештавања о градњи и осталим аспектима источног крака Коридора 10.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси