Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Трибина о пројектном суфинансирању у Алексинцу - Локални новац за локално информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 02. 2018.

Извор: УНС

Трибина о пројектном суфинансирању у Алексинцу - Локални новац за локално информисање

Неприхватљиво је да Медијску стратегију креирају политичари, а не новинари, или да је креирају новинари који су као по правилу из Београда, рекао је на трибини о пројектном суфинансирању медија „Локални новац за локално информисање“ одржаној јуче у Алексинцу професор Филозофског факултета у Нишу др Зоран Арацки.

На скупу који је организовала невладина организација за образовање и развој “Дарс“, у сарадњи са медијским издавачем „Агропрес“ из Грдетина учествовали су председник Удружења „Дарс“ Мића Милојевић, оснивач и власник „Алпреса“ Нинослав Миљковић, професор на департманима за журанилстику и комуникологију Филозофског факултета у Нишу др Зоран Арацки, члан Управе и Извршног одбора УНС и дописник аустралијског државног ЕсБиЕс радија Милорад Додеровић, некадашњи шеф дописништваТанјуга са КиМ новинар Ђорђе Јефтић и начелник у локалној самоуправи Драган Јовановић.

Члан Управног и Извршног одбора УНС-а Милорад Додеровић навео је да је несхватљиво да законом нису предвиђене санкције за челнике локалних самоуправа који не желе да распишу конкурсе или који одбацују и преправљају предлоге комисија, или чак нуде унапред припремљене предлоге расподеле средстава са поруком „овако или никако“.

Додеровић је нагласио и да постоји проблем са „медијским експертима“ који су именују за чланове комисија, а који, како је рекао, често никада нису ни били новинари, али зато лобирају за расподелу по мери локалних челника.

Оснивач и власник portala „Алпрес“ и „Ал новина“ Нинослав Миљковић рекао је да би се новим законом морала разрешити дилема како у оваквом начину суфинансирања раздвојити шта је пројектно, а шта редовно информисање грађана о раду локалних самоуправа.

„Било би нелогично очекивати да власници приватних медија посао такозваног сервисног информисања раде џабе“, напомињући да то иначе већ годинама ради Радио Алексинац чији је власник, а који иначе запошљава десетак високообразованих и добрих новинара и других сарадника.

Новинар са КиМ и бивши шеф дописништва Танјуга у Приштини Ђорђе Јефтић упозорио је да је у овој српској покрајини у потпуности уништена инфраструктура медија на српском језику и да Срби тамо практично живе у својеврсном „медијском мраку“.

Јефтић је упозорио и на чињеницу да на КиМ никада нису разјашњене отмице и убиства новинара, међу којима је највише српских, али и неколико албанских новинара.

Стари и нови медији

У општини Алексинац постоји регионални месечник „Новости југа“, Радио Алексинац, интернет портал „АЛпрес“, месечник „АЛ новине“ и Радио и ТВ Босфорус.           

Коментари (4)

Остави коментар
пон

19.02.

2018.

Додер [нерегистровани] у 11:57

Re: "Докле"

Обично не реагујем на коментаре који се на сајтовима везују за моје име, али овом приликом сам приморан да господиону "докле" кажем да лаже да сам "по пети пут" члан УО УНС-а.А да га и додатно изнервирам податком да сам 6.маја прошле године у Ивањици, изабран и ѕа члана Извршног одбора УНС убедљивом већин0м гласова колега из читаве Србије.. "Докле" иначе лаже и када каже да на југу Србије, наводно због мене "нема више чланова УНС-а"!То је апсолутна нестина јер протеклих година сам био сведок да де већи број угледних новинара учланило у УНС.
Ја иначе ове године у октобру обележавам 40 година професионалног новинарског рада, а од октобра 1994.сам стални акредитовани дописник аустралијског државног Ес Би Ес радија, од којег сам добио и признање за дводеценијски дописнички рад. на том месту сам наследио угледног колегу Јована Арежину.Верујем да је то тако што људи из Ес Би Еса капирају ко сам и колико професионалац у овом послу. Често ме пратила сујета појединих "колега" и знам и зашто. То су такви ликови и професионалци да би ме забринуло, можда и увредило, када би ме они оцењивали и хвалили!Иначе, никада се испод својих новинарских прилога нисам крио псеудонимима.

Одговори
пон

12.02.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 07:37

Hahaha

Hahaha Doderovic, e ima li te Boze!

Одговори
пон

12.02.

2018.

Beli [нерегистровани] у 01:08

madian788@gmail.com

Ovi ljudi sa slike nisu kompetentni da govore o novinarstvu, a to su i dokazali u proteklom periodu.

Одговори
суб

10.02.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 19:39

Dokle

Dokle ovaj Doderovic i cije interese zastupa kada nema vise clanova UNS-a na jugu Srbije. Ko ga i zasto po peti put stavlja u Upravu UNS-a. Blago je reci za sve ovo SRAMOTA.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси