Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Конкурс Министарства културе и информисања за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2018. години
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

05. 02. 2018.

Извор: Министарствo културе и информисања

Конкурс Министарства културе и информисања за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2018. години

РЕПУБЛИКА СРБИJА МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА Сектор за информисање и медије На основу члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, број 83/14, 58/15 и 12/16 – аутентично тумачење), члана 95-97. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“ бр:13/10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 и 119/14), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“ број: 16/16 и 8/17), и Одлуке министра број: 451-04-1/2018-04 од 12.01.2018. године расписуjе

К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2018. години

Конкурс се расписује ради пружања финансијске подршке медијским садржајима који доприносе остваривању јавног интереса у области јавног информисања, дефинисаног чланом 15. Закона о јавном информисању и медијима.

Средства опредељена  за овај конкурс износе 58.000.000,00 динара.

Најмањи износ средстава који се може одобрити за пројекте намењене интернет медијима по пројекту  износи  300.000,00 динара, а највећи износ  средстава по пројекту износи  1.000.000,00  динара.

Најмањи износ средстава који се може одобрити за пројекте намењене радију по пројекту  износи  400.000,00 динара, а највећи износ  средстава по пројекту износи  2.000.000,00  динара.

Учесник Конкурса може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта.

ПРАВО УЧЕШЋА

Право учешћа на конкурсу има:

издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија који се води у Агенцији за привредне регистре, са подацима уписаним у складу са Законом о јавном информисању и медијима;

правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија.

Учесник Конкурса може конкурисати само са jедним проjектом.

  Издавач више медија има право учешћа на Конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

 Право учешћа на Конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица којима  је додељена државна помоћ мале вредности (de minimis), а чији укупан износ у текућој и претходне две календарске године прелази 23.000.000,00 динара.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором прописаном року и форми поднела наративни и финансијски извештај и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошила. 

 Учесник конкурса не може да ангажује друго правно лице или предузетника да реализује пројекат уместо учесника на конкурсу.

Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирању у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години, и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта.

Уговор ће се закључити само са лицем коме су додељена средства, а коме рачун није у блокади у моменту закључења уговора.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Општи критеријуми су:

1) Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања, а посебно се оцењује:

Значај пројекта са становишта: остваривања јавног интереса у области јавног информисања; остваривање намене конкурса; усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група;  идентификованих  и јасно дефинисаних потреба  циљних група; заступљености  иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

Утицај  и изводљивост са становишта: усклађености планираних активности са циљевима,  очекиваним резултатима и потребама циљних група; степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе; мерљивости индикатора који омогућавају праћење реализације пројекта; разрађености и изводљивости  плана реализације пројекта; степена развојне и финансијске одрживост пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

Капацитети са становишта: степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта; неопходних  ресурса за реализацију пројекта; стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају  предложеним циљевима и активностима пројекта.

Буџет и оправданост трошкова са становишта: прецизности и разрађености буџета  пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима; економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

2) Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима, а посебно се оцењује:

Да ли су учеснику конкурса изречене мере  од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба од Регулаторног тела за електронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије).

Доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Ближи критеријуми су:

1)  Обрада тема: очување српског националног и културног идентитета и jезика; промоција културног наслеђа на територији РС у контексту обележавања Европске године културног наслеђа 2018; унапређење медијске писмености; наталитет и повећање свести појединца о значају рађања; програми намењени деци; превенција вршњачког насиља; унапређење положаjа и равноправности одређених друштвених група: економски и социјално угрожених друштвених група, жена, старих, припадника ЛГБТ популације,  итд.; европске интеграције; корупција; сиромаштво; говор мржње;  мигрантска криза; родна равноправност; борба против трговине људима; подизање свести јавности о значају медијских слобода, медијског плурализма и безбедног рада новинара; мултикултурализам; обележавање сто година од завршетка Великог рата.

Пројекти који се баве горе наведеним темама имаће предност приликом оцењивања пројеката, али учесници у Конкурсу могу да предложе и друге теме којима се унапређује јавни интерес у области јавног информисања.

2) Мера у којој је  произведени медијски садржај приступачан особама са инвалидитетом  (аудио дескрипција, титл, превод на знаковни језик и др.)

ДОКУМЕНТАЦИЈA

Учесник Конкурса је обавезан да достави следећу документацију:

Попуњен и оверен пријавни Образац 1 у шест примерака:

Попуњен предлог пројекта, и

Попуњен буџет пројекта.

Образац се преузима на сајту Министарства културе и информисања.

Копије следећих докумената у једном примерку:

дозвола за емитовање програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;

фотокопија потврде о пореском идентификационом броју – ПИБ-у;

оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица односно предузетника који се бави производњом медијских садржаја);

изјава учесника на конкурсу да се бави производњом медијског садржаја.

РОКОВИ

Конкурс се расписује у периоду од 5. фебруара  до 8. марта 2018.године.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, која су регистрована најмање три године  пре датума расписивања Конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије.

Уз предлог за члана комисије, новинарска и медијска удружења,  прилажу и доказ о регистрацији тог удружења  у Регистру удружења.

Позивају се  медијски стручњаци, заинтересовани за учешће у раду комисије, да  писаним путем  предложе  своје чланство у комисији.  

Уз предлог за члана комисије доставља се  и његова  кратка биографија.

Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

Удружења и појединци, предлоге за члана комисије могу послати  у року од 20  дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Blic“, Министарству културе и информисања, 11000 Београд, Влаjковићева 3, са назнаком: „ За учешће у раду комисије“.

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

Пријаве пројеката на Конкурс слати искључиво поштом на адресу: Министарство културе и информисања, 11000 Београд, Влаjковићева 3, са назнаком: за Конкурс за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2018. години Образац  1   (пријава  и табела) са јасним називом подносиоца пројекта, слати и у електронској форми, на адресу: dragica.blagojevic@kultura.gov.rs

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Додатне информациjе се могу добити радним даном од 11 до 14 часова на телефоне:  011/3398-671.           

ОБЈАВЉИВАЊЕ ОДЛУКЕ  О РАСПОДЕЛИ СРЕДСТАВА

Решење  о расподели средстава  по расписаном конкурсу, биће обjављено на интернет страници Министарства  www.kultura.gov.rs и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси