Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  VOICE: Чланови волшебно регистрованог удружења самима себи делили новац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 02. 2018.

Извор: Бета

VOICE: Чланови волшебно регистрованог удружења самима себи делили новац

Регистрација Пословног удружења Асоцијација електронских медија Војводине (АЕМВ) је спорна, што их није спречило да учествују у још спорнијим расподелама новца на конкурсима за пројектно суфинансирање јавног интереса у сфери јавног информисања, које су поједини медији окарактерисали као "Удружени медијски подухват", пренео је данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Само у 2017. години АЕМВ је имао представнике у конкурсним комисијама у 21 од 42 војвођанске општине у којима су медијски конкурси били расписани.

"Од чланстава у тим комисијама вајде су имала и лица повезана с АЕМВ-ом па је 13 локалних комисија, у којима су седели представници Асоцијације електронских медија Војводине, новац доделило пројектима које су поднела лица повезана с тим удружењем", навео је VOICE.

Kако се прецизира, ти детаљи откривени су током судског поступка које је против АЕМВ-а повела Маја Павловић, власница Kанала 9 из Новог Сада, чији је отац, покојни Немања Павловић, био један од оснивача тог удружења 2001. године.

Према тужби која је поднета 8. фебруара 2017. године, Маја Павловић оспорава удружењу, чији је и данас формални члан али не учествује у његовом раду, чак и начин превођења у Регистар удружења.

VOICE је навео и да тај поступак ни после годину дана није окончан, иако се тужбом од суда тражила привремена мера стављања ван снаге решења АПР-а од 25. јануара 2017. године о регистрацији АЕМВ-а.

"Уколико се утврди да је ово удружење незаконито преведено у Регистар удружења, довела би се у питање законитост свих одлука о додели средстава медијима у суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, уколико у комисије буду изабрани чланови које је предложило ово пословно удружење", наводи се у тужби против АЕМВ-а.

Александар Винчић, чији су медији добијали знатне суме новца на медијским конкурсима, није желео за VOICE да коментарише наводе из текста.На питање VOICE-а како је могуће да пословно удружење обави превођење у Регистар удружења скоро шест година након законског рока, стручњак за медијско право Вељко Милић рекао је да не постоје прописи који тачно регулише процедуру ликвидације удружења.

"За мене је, међутим, нешто друго више спорно – како је уопште обављен упис удружења у Регистар удружења које има само два члана (Kанал 9 и РТД доо), кад Закон о удружењима прописује да удружење не може имати  мање од три члана?", казао је Милић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

05.02.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 21:13

A medijska koalicija to moze?

A kada NUNS i NDNV i ostale clanice medijske koalicije dodeljuju novac sami sebi to je ok? Pogledajte Komisije, njihove clanove i dodeljene projekte Ministarstva kulture i informisanja ili Pokrajine 2015, 2016. godine pa lepo mozete videti sta je sukob interesa? Ovo je sica u odnosu na mahinacije medijske koalicije!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси