Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Заштита животне средине у медијском фокусу Ужичана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 01. 2018.

Извор: uzickarepublikapress.com

Заштита животне средине у медијском фокусу Ужичана

Ужичани делимично верују локалним медијима које су просечно оценили са 3,5 у онлајн анкети коју су од 1. до 31. децембра спровела Удружење “РАЗВОЈ УЕ” и Ужички центар за људска права и демократију.

Ови подаци истакнути су на јавној расправи која је део заједничких активности на пројектима два удружења који се реализују у оквиру програма подршке “Кажи/тражи шта те занима“ који изводи Балканска истраживачка мрежа, Независно удружење новинара Србије и Фондација „Славко Ћурувија“, а у оквиру пројекта „Јавни новац за јавни интерес“ који финансира Европска унија.

Онлине анкета која је у поменутом периоду била постављена на порталима удружења “РАЗВОЈ УЕ” и Ужичког центраза људска права и демократију и на званичном сајту града Ужица је показала да се око 67% наших суграђана информише преко друштвених мрежа, затим посредством портала (око 54%), радио станица (31%), а телевизије 17 процената.

На питање шта очекују од локалних медија највећи број грађана од 539 који су попунили анкету је истакао истраживачке приче, док се велики проценат анкетираних (око 39%) изјаснио да у медијима жели мање политичких а више људских прича и проверених информација.

Мање од 10% грађана зна да се са рачуна пореских обвезника Ужица за финансирање медија издваја осам милиона динара.

Више од половине учесника анкете је истакло да медијски садржаји који се финансирају из градског буџета нису видно обележени у медијима који су добили средства за то, док око 30% њих мисли да грађани плаћају медијске страначке активности.

Иначе, највећи проценат оних који су попунили анкету информише се прекопортала Ужице Огласна табла, док је на другој позицији портал Ужичка република прес. Укупно око 59% грађана Ужица информације добија посредством ТВ5, Ужичке недеље и Радио Луне.

Грађани који су учествовали у онлине анкети и који су анкетирани током уличне акције желе да медији у наредне две године више пажње посвете темама из области заштите животне средине (стимулисању мера за смањење аерозагађења и унапређења примарне селекције отпада, али и унапређењу мониторинга квалитета вода).

Интересује их да се информишу и о могућностима града за привлачење инвестиција и  развој омладинског предузетништва. Као значајне су навели и теме о насиљу и безбедности грађана, развоју инфраструктуре, развој руралне економије кроз туризам и органску производњу и стварање услова за развој креативне и ИТ индустрије кроз неформално образовање.

Powe Pioint презентацију са резултатима онлине анкете и уличне акције можете преузети ОВДЕ.

Представници Ужичког центра за људска права и демократију су на основу разговора са учесницима шест фокус група (особе са инвалидитетом, млади, стари, жене, Роми, незапослени) као кључне теме које ове групе очекују да се нађу у медијима истакли безбедност грађана, еколошке проблеми у граду, друштвени живот старих и информације о свим правима ОСИ (субвенције,  запошљавање и образовање).

Учесницима фокус групама су важне и теме везано за развој и доступност социјалних услуга, затим правну заштиту жртава насиља и репродуктивно здравље жена и желе да у медијима читају, слушају и виде познате Ужичанке које су биле прве у струци, политици и активизму, затим младе успешне Ужичане, да се информишу о културним и спортским дешавања у граду, али и култури и традицији мањина, конкретно Рома.

Powe Pioint презентацију са резултатима фокус група можете преузети ОВДЕ.

Ужички центар за људска права и демократију и Удружење „РАЗВОЈ УЕ” ће на основу предлога сакупљених током јавних консултација упутити предлог одлуке о локалним медијским темама од јавног интереса на усвајање Градском већу Ужица, у нади да ће се оне заиста и наћи у конкурсима за медијске пројекте 2018. и 2019. године.

На јавној расправи представљен је и део налаза анализе пројектног суфинансирања медија из буџета града Ужица у 2016. и 2017. години коју су независни експерти урадили по истој истраживачкој методологији коју је 2015. године користио БИРН.

До краја седмице комплетна анализа биће упућена на адресе представника градске власти, локалних институција и предузећа, као и невладиних организација и медија.

У циљу јачања капацитета запослених у градској управи за ефикаснију примену Закона о јавном информисању и медијима током наредне недеље биће одржана радионица.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси