Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Одржана јавна расправа о локалним медијским темама од јавног интереса у Ваљеву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 12. 2017.

Извор: Dijalog.net

Одржана јавна расправа о локалним медијским темама од јавног интереса у Ваљеву

Центар за равномерни регионални развој – ЦенТриР организовао је јавну расправу на којој су широј јавности представљени резултати јавних консултација спроведених у Ваљеву, а које су имале за циљ укључивање јавности у дефинисање медијских тема од локалног јавног интереса.

Наиме, ЦенТриР већ неколико месеци, кроз пројекат „Информисан грађанин=активан грађанин“,  покушава  да се на наредним градским конкурсима за суфинансирање медијских пројеката издвајају средства за оне локалне теме које су заиста од највећег интереса за свакодневни живот Ваљевки и Ваљеваца.

Пројекат „Информисан грађанин=активан грађанин“ се реализује у оквиру програма подршке: „Кажи/тражи шта те занима“ који изводе Независно удружење новинара Србије, Балканска истраживачка мрежа и Славко Ћурувија фондација, у оквиру пројекта „Јавни новац за јавни интерес“ који финансира Европска унија.

Како наводе из ЦенТриР-а, током трајања јавних консултација анкетирано је 238 грађана и грађанки Ваљева, док је на фокус групним дискусијама учествовало више од 20 представника различитих сектора (образовање, здравство, социјална заштита, цивилни сектор, комунлане делатности, спорт, култура, млади и заштита животне средине). 

Испитаници су истакли да се о дешавањима у свом граду највише информишу преко локалних Интернет портала, друштвених мрежа и локалних ТВ станица, као и то да се локални медији најчешће баве следећим темама: праћењем рада органа локалне самоуправе, политиком и страначким активностима, сервисним информацијама, културом и спортом. 

Грађани су просечно оценили слабом тројком (2,6 на скали од 1-5) тренутни квалитет медијског садржаја који пружају локални медији, истичући бројне замерке на њихов рад. 

Међу њима се налазе необјективност и пристрасност у извештавању, као и недостатак разноликости садржаја који се углавном своди на просто дељење и објављивање једног те истог чланка/извештаја који је објавио неки локални медиј. 

Такође, недостају и различите форме извештавања, попут дебата, репортажа и истраживачких/аналитичких текстова, односно локални медији све чешће личе и раде по моделу ПР агенција у сврху промоције одређених догађаја или субјеката.

Када је реч о предлозима медијских тема које испитанци сматрају посебно значајним, те о њима треба да извештавају локални медији плаћени новцем грађана и грађанки Ваљева, доминирају теме из заштите животне средине (аерозагађење, управљање комуналним отпадом, подизање свести грађана о заштити животне средине и развој екотуризма у клисури реке Градац), економије (запошљавање, развој предузетништва и нове инвестиције) и омладинске политике (унапређење положаја младих, поготово младих са села).

ЦенТриР ће на основу предлога сакупљених током јавних консултација упутити предлог одлуке о локалним медијским темама од јавног интереса на усвајање Градском већу Ваљева.

Време ће показати да ће се оне заиста и наћи у конкурсима за медијске пројекте 2018. и 2019. године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси