Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  БИРН: Новац на медијским конкурсима додељују једни другима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

14. 12. 2017.

Извор: БИРН

БИРН: Новац на медијским конкурсима додељују једни другима

Истраживање БИРН-а је показало да, како наводе, фантомска медијска организација пуштоши медијске конкурсе у Војводини, а у локалним комисијама буџетски новац додељују једни другима.

У готово трећини општина у покрајини представници Асоцијације електронских медија Војводине (АЕМВ) у локалним комисијама додељивали су буџетски новац једни другима као и телевизији у власништву бизнисмена из Шида Александра Винчића с којим су пословно повезани, показује истраживање БИРН-а.

Представници Асоцијације били су чланови у комисијама у 21 од укупно 42 локалне самоуправе које су закључно с крајем новембра 2017. године расписале конкурсе за суфинансирање медијских садржаја. Од тога 13 комисија у којима су седели представници АЕМВ доделиле су 39,1 милион динара продукцијама у власништву чланова Асоцијације, телевизији Александра Винчића и особама које су са њим повезане, наводе.

Како су истражили, само у овој години њихов укупан приход на медијским конкурсима био је 45,4 милиона динара, а од 2015. до данас око 127 милиона динара.

Шема расподеле новца између представника Асоцијације и Винчићевих фирми датира још од првих конкурса који су расписани на основу Закона о информисању и медијима из 2014. године.

Особе које су пословно повезане с Винчићем оснивале би приватне продукције и пријављивале би се на конкурсе на којима о додели новца одлучују њихове колеге из Асоцијације, наводе из БИРН-а.

Добијени новац, често у вишемилионским износима, те приватне продукције неретко би потрошиле за емитовање материјала на Винчићевој телевизији, од које би се чак и изнајмљивала опрема за снимање, додаје се.

Међутим, чињеница да се нешто зове Асоцијација крило је праву природу те групације – у једном периоду чланове конкурсних комисија предлагало је заправо предузеће Асоцијација електронских медија Војводине, што је било у супротности са законом.

Почетком ове године то предузеће је променило име у Делта телевизија доо, а власник је постао Александар Винчић, који поседује и Сремску телевизију из Шида која је током 2015. године добила максимално дозвољени укупни износ од 23 милиона динара. Од тада се не појављује на конкурсима.

Током прошле године чланове конкурсних комисија предлагало је и Пословно удружење Асоцијација електронских медија Војводине, иначе веома блиско истоименом предузећу.

И предузеће и пословно удружење Асоцијација електронских медија Војводине својевремено су делили не само физичку адресу, већ и имејл адресу и број телефона, као и сајт који више није активан, наводи БИРН.

Како и преко којих лица је добијан новац на конкурсима у Шиду, Руми, Сремским карловцима, Сремској Митровици, Бачу, Тителу, Бачком Петровицу...погледајте на овом линку.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси