Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијске комисије у Војводини: Удружени медијски подухват
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

14. 12. 2017.

Аутор: Денис Колунџија Извор: kazitrazi.rs

Медијске комисије у Војводини: Удружени медијски подухват

Фантомска медијска организација пуштоши медијске конкурсе – у локалним комисијама буџетски новац додељивали једни другима. У готово трећини општина у покрајини представници Асоцијације електронских медија Војводине (АЕМВ) у локалним комисијама додељивали су буџетски новац једни другима као и телевизији у власништву бизнисмена из Шида Александра Винчића с којим су пословно повезани, показује истраживање БИРН-а.

Представници Асоцијације били су чланови у комисијама у 21 од укупно 42 локалне самоуправе које су закључно с крајем новембра 2017. године расписале конкурсе за суфинансирање медијских садржаја.

Од тога 13 комисија у којима су седели представници АЕМВ доделиле су 39,1 милион динара продукцијама у власништву чланова Асоцијације, телевизији Александра Винчића и особама које су са њим повезане.

Само у овој години њихов укупан приход на медијским конкурсима био је 45,4 милиона динара, а од 2015. до данас око 127 милиона динара.

Шема расподеле новца између представника Асоцијације и Винчићевих фирми датира још од првих конкурса који су расписани на основу Закона о информисању и медијима из 2014. године.

Особе које су пословно повезане с Винчићем оснивале би приватне продукције и пријављивале би се на конкурсе на којима о додели новца одлучују њихове колеге из Асоцијације.

Добијени новац, често у вишемилионским износима, те приватне продукције неретко би потрошиле за емитовање материјала на Винчићевој телевизији, од које би се чак и изнајмљивала опрема за снимање, како је то показало истраживање ЦИНС-а из 2016. године.

Почетком ове године то предузеће је променило име у Делта телевизија доо, а власник је постао Александар Винчић, који поседује и Сремску телевизију из Шида која је током 2015. године добила максимално дозвољени укупни износ од 23 милиона динара. Од тада се не појављује на конкурсима.

Током прошле године чланове конкурсних комисија предлагало је и Пословно удружење Асоцијација електронских медија Војводине, иначе веома блиско истоименом предузећу.

И предузеће и пословно удружење Асоцијација електронских медија Војводине својевремено су делили не само физичку адресу, већ и имејл адресу и број телефона, као и сајт који више није активан.

Недим Сејдиновић, председник Независног друштва новинара Војводине каже да је у питању дубинско обесмишљавање једне процедуре.

„Уз помоћ нерепрезентативних удружења, уместо финансирања јавног интереса, успоставио се коруптивни механизам, систем за плаћање режимских и кажњавање професионалних медија“, напомиње Сејдиновић.

Нека од ових удружења немају никаквих активности осим што делегирају своје потпуно некомпетентне људе у ове комисије, каже он.

„Чланови комисије испуњавају захтеве власти, заправо само потписују већ унапред донете одлуке, а на другим местима, кроз финансирање њихових медија, остварују финансијску корист”, објашњава Сејдиновић наводећи да се разматра могућности подношења кривичних пријава и против представника органа власти и против чланова ових комисија.

Ја теби, ти мени

Сирмум продукције из Шида, основана 1. јула 2015. године, у власништву Драгане Тешић, на овогодишњим конкурсима за финансирање локалних медија у Руми добила је четири, у Шиду два милиона динара, а у Иригу 700.000 динара.

Међу члановима трочлане комисије у Руми била је Драгана Младеновић, власница Промо продукције из Шида, основане, такође 1. јула 2015. године. Младеновић је била чланица и овогодишње комисије у Иригу.

Ове године у шидској комисији седела је Мирјана Васић, власница продукције Сирмиум медиа из тог места, основане 2. новембра 2015. Њена продукција добила је у Руми скоро шест милиона динара. Поред комисије у Шиду, Мирјана Васић је била чланица још три комисије, између осталог у Шиду и Сремској Митровици где је пројекат продукције Промо Драгане Младеновић награђен с три милиона динара.

Осим седишта њихових продукција, Тешић, Младеновић и Васић повезује још једна ствар – све три припадају Асоцијацији електронских медија Војводине.

Према подацима из АПР-а од 30. маја 2017. године заступник тог удружења је Драгана Тешић, власница Сирмум продукције из Шида. Агенција се налази на истој новосадској адреси где је и Делта телевизија.

Пре ње заступник је била Јована Ракетић (данас Миловановић) која се води и као директор Сремске телевизије.

Власник и Сремске и Делта телевизије је бизнисмен Александар Винчић. Он није желео да разговара са новинаром БИРН-а.

На овогодишњем конкурсу у Сремским Карловцима, Делта телевизија добила је 700.000 динара. У Бачу је Делта добила 750.000 динара.

У обе комисије била је Драгана Тешић.

Мирјана Васић учестовала је у раду комисије у Тителу, где је Делта телевизији додељено 700.000 динара.

Мирјана Васић је од јануара до априла ове године била директорка Делта телевизије, а тренутно је власница, директорка и главна уредница Сремског радија. Сремски радио и Сремска телевизија налазе се, иначе, на истој адреси.

Мирјана Васић није одговарала на питања које је новинар БИРН-а послао преко њеног имејла.

С друге стране, главна уредница Сремске ТВ Данијела Романдић седела је у комисији у у Бачком Петровцу где је Делта телевизија добила 300.000 динара.

У комисијама које су додељивале новац Делта телевизији седела је и Слађана Зечевић, која тренутно ради као новинар на Сремској телевизији, а њени прилози могу се видети и на Радио-телевизији Војводине, са којом ова ТВ станица из Шида има уговор о сарадњи.

Саговорник БИРН-а, који је тражио да му не наводимо име, као ни општине у којима је учествовао у расподели новца, наводи да је с овакав модус операнди виђао као члан конкурсних комисија у протекле две године, али додаје да је његова примена била суптилна.

„Ти пројекти одговарали су конкурсним захтевима и у формално-правном смислу ништа им се није могло званично оспорити“, каже наш извор.

„Међутим, уз чињеницу да у комисији седи један или чак двоје представника АЕМВ, био је упадљиво то што би у пројектима одређених приватних продукција, редовно стајало да гро трошкова иде за емитовање тог медијског садржаја на Сремској телевизији.“

Почеци Асоцијације

Иако је у регистру удружења наведено да је Пословно удружење Асоцијација електронских медија Војводине формирано још 9. маја 2001. године, најранији објављени документ на сајту Агенције за привредне регистре датира из јануара ове  године.

О активностима тог удружења из ранијег периода нема пуно сведочанстава. Једно саопштење из 2012. године потписали су председник и генерални секретар Асоцијације, Драган Ђукић и Александар Дукић и у њему се наводи да Асоцијација има „преко 60 чланица“.

Ђукић је био власник Радиотелевизије Делта из Новог Сада, а остао је упамћен по томе што се марта 2015. пријавио на конкурс за генералног директора РТС приложивши програм рада на чак 1200 страна. Умро је неколико месеци касније.

У његовој фирми Асоцијација електронских медија Војводине, која је основана 2007, све до октобра 2015. један од заступника био је Александар Винчић, а његова Сремска телевизија имала је удео од 50 одсто.

Та Ђукићева фирма била је званично регистрована као Асоцијација електронских медија-В доо, међутим, реч „Војводина“ ипак је коришћена у називу те фирме на дописима у којима се током 2015. предлажу представници АЕМВ за чланове конкурсних комисија.

Након смрти Драгана Ђукића, директорка АЕМВ постаје његова супруга Невена Ђукић.

Она није желела да одговори на питања о ранијим активностима Асоцијације електронских медија Војводине, нити о повезаности с особама која је то удружење делегирало у конкурсне комисије кратко рекавши тек да „више није укључена [у] њен рад нити пословање”. Она је ту фирму крајем прошле године продала Александру Винчићу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси