Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Паре за нишке медије добиле агенције са спорном документацијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 12. 2017.

Аутор: Стефан Марковић Извор: Јужне вести

Паре за нишке медије добиле агенције са спорном документацијом

Док Белами телевизија на овогодишњем конкурсу за медијско финансирање од Ниша није добила ни динар, 3 агенције у власништву радника ове телевизије, које су у идентичној документацији навеле референце из година када нису ни постојале, добило је по више од милион динара за емитовање програма управо на Беламију. Секретар Секретаријата за културу и информисање признаје да је конкурс био споран и да су се агенције “китиле туђим перјем”.

Парама Нишлија, по 1,1 милион динара исплаћено је агенцијама Angel production, која је регистрована на новинарку ТВ Белами Ану Миленковић Ракић, Дени видео у власништву једне од заступница исте телевизије и бивше директорке Народних новина Данијелу Вуковић и Александар видеос чији је власник радник Беламија Александар Ранђеловић, а све оне су у конкурсној документацији навеле идентичне референце, број запослених и контакт особу.

Иначе, све 3 агенције су регистроване маја 2016, а као своје искуство наводиле су пројекте са телевизије Белами из 2015, 2014, па чак и 2012. године.

Реализација пројекта „Путеви Ликовне колоније Сићево“ на основу средстава која су добијена на конкурсу Министарства културе, информисања и информационог друштва, 2012 - 2013. године. Серијал емисија приказан на РТВ Белами током 2013. године - неки су од пројеката наведених у документацији.

Поред тога, све 3 агенције навеле су Миљану Николић и Тању Богосављевић као новинарке које ће водити пројекте. И Николићева и Богосављевићева су запослене на Беламију.

Међутим, власници агенција Ракићева и Ранђеловић нису одговарали на позиве новинара Јужних вести. Поред тога, Вуковићева је у конкурсној документацији, као свој контакт, навела број фиксног телефона телевизије Белами.

Нишка телевизија Белами ове године није добила паре због de minimis-a, односно због тога што је од Државе већ добила максимум новца које је на пројектима могла да добије током године.

Председник Комисије: Видело се да је пројекте писала иста рука

Поред тога што су конкурсне документације ових агенција идентичне, истоветна су и образложења Комисије за оцену пројеката зашто су баш њима додељене паре. Председник ове Комисије Зоран Величковић објашњава да је то због тога што су и сами пројекти скоро исто написани, али да се "битне ствари разликују".

То су пројекти ПР агенција, који ће бити реализовани преко Беламија. Имају сагласност те телевизије да ће бити тамо и емитовани. Сви ти пројекти су слични ко јаје јајету. Видело се да их је писала иста рука - рекао је Величковић.

Међутим, он је "скинуо" одговорност са себе и Комисије за потенцијално спорну документацију коју су агенције приложеле, јер је, како је објаснио, њоме требало да се бави Секретаријат за културу и информисање Града Ниша.

“Китили се туђим перјем”

Небојша Стевановић секретар Секретаријата за културу и информисање задуженог за проверу конкурсне документације коју су подносили медији и агенције, сам каже да је овогодишњи конкурс био споран и да је “вероватно дошло до пропуста” приликом слања документације Комисији. Ипак, он каже да је све одрађено по Закону, али да је баш у њему и проблем.

Ту документацију проверава Секретаријат, али и да је тако то ништа не мења ствари. Јер ако погледаш овај шупљи Закон о информисању, он дозвољава да Агенција буде регистрована данас и да се данас пријави на конкурс. Закон не тражи никакво искуство у реализацији пројеката, а они су у пријави ставили биографију која није њихова. Нису хтели да напишу да немају, него су се китили туђим перјем - рекао је Стевановић.

Подсетимо, на овогодишњем конкурсу за суфинансирање медија, који је расписао Град Ниш, највише пара грађана дато је медјима блиским режиму.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси