Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Бечеј: Како ће оправдати милион динара датих за украдене вести?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 12. 2017.

Извор: www.webinfo.rs

Бечеј: Како ће оправдати милион динара датих за украдене вести?

Све вести, које је сајт Бриф требао да уради за милион динара колико је ове године добио од бечејске локалне самоуправе на конкурсу за пројектно суфинансирање, преузете су од других медија. То конкретно значи да су особе са овог сајта које се представљају као новинари, методом "copy-paste" постављали туђе информације на свој портал, а за то су добили огромна средства.

Конкретно, Бриф је новац добио за пројекат "Разноликост Бечеја", а у ревидираном буџету је наведено да ће у периоду од маја до октобра објавити укупно 24 садржаја.

"Пројекат је замишљен као серијал информативних прилога који се објављују на веб порталу уз емитовање видео прилога. Прилози су састављени од приказа најважнијих догађаја на подручју општине Бечеј. Тежиште ће бити стављено на потребе националних заједница и особа са инвалидитетом, односно особа са посебним потребама", стоји у кратком опису пројекта.

Претрагом на сајту brif.rs, пронађено је тридесетак артикала у којима се спомиње Бечеј. Међутим, не ради се о ауторским текстовима, већ су у питању вести које су преузете од Дневника, РТВ-а, Танјуга или са сајта локалне самоуправе.

Интересантно је и да нико из ове медијске куће не прави разлику између Бечеја и Новог Бечеја, па је тако на чак шест вести из општине Бечеј, стављена слика на којој је центар Новог Бечеја.

Видео прилога, који су превиђени пројектом нема ни на порталу Бриф, ни на Јутјуб каналу, као ни на друштвеној мрежи Фејсбук. Додуше, на Фејсбук страници Брифа постоје три видео снимка направљена мобилним телефоном, али се не тичу бечејске општине, а такође, новинари портала Бриф нису уочени на "терену" у Бечеју.

Новинар, Денис Колунџија, који је и сам истраживао и писао о овом порталу, наводи за Webinfo да је највећи проблем што се о Бриф-у ништа не зна.

-Ту доминирају "copy - paste" текстови. Код неких артикала је наведен извор одакле је текст преузет, а има и вести које су потписане са редакцијским потписом "brif.rs", а заправо се ради о, у потпуности прекопираним и непрерађеним саопштењима или агенцијским вестима или чак, садржајима преузетих са других портала! Из свега тога се стиче утисак, да ту не ради више од једне, евентулано, две особе – закључује Колунџија додајући да је ту најупитнија одлука Комисије која је одлучила да новац на конкурсу додели медију без капацитета и јасних референци за остварење јавног интереса из сфере јавног информисања.

Стручну комисију за оцену пројеката поднетих на јануарском конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бечеј у 2017. години чинили су Марко Иванић - самостална пријава, Катарина Филиповић - РАБ Србија и Владимир Јовановић - Удружења туристичких новинара и писаца у туризму Србије - ФИЈЕТ Србија.

Катарина Филиповић је била члан стручне комисије и на другом конкурсу који је општина Бечеј расписала у октобру ове године.

Испоставило се да је општина Бечеј доделила милион динара новооснованом и свима непознатом медију који нема ауторске текстове, већ највероватније једну особу која седи за компјутером, узима од других и потом на свом сајту и објављује вести које су туђе ауторско дело.

Председник општине Бечеј, Драган Тошић, који је потписао одлуку којом се додељује милион динара овом непознатом медију, каже да је улога Комисије да процени и оцени пристигле пројекте.

- Комисија, састављена од људи из струке, дакле медијских стручњака, оцењивала је пројекте и одређивала ко ће и колико новца добити. То је и сврха постојања и рада Комисија. Није на мени да доводим у питање њихове одлуке - коментарише Тошић одлуку коју је потписао.

Александар Ђекић, члан бројних асоцијација, група, Савета, коалиција и мрежа које се баве надзором јавних финансија и главни и одговорни уредник портала Mojbecej.rs истиче да му није јасна одлука Комисије према којој је највише новца опредељено медију непознатих капацитета.

-У најмању руку је индикативно да нешто баш и "не штима" у одлуци те комисије. Комисија није могла са сигурношћу да зна какав ће медијски садржај добити од медија који је основан непосредно пре самог Конкурса, а плус није ни са локалног нивоа - каже Ђекић за портал Webinfo.

Први конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бечеј расписан је 27. јануара, а од четири милиона динара највише је добио Бриф, чак четвтину свих средстава.

Иначе, предузеће "Бриф медиа нет доо" из Петроварадина, издавач портала “brif.rs”, регистровано је 16. јанауара - свега 11 дана пре расписивања Конкурса у Бечеју.

Александар Ђекић истиче да је сада неопходно сачекати Извештај о реализацији пројеката.

- Интересантно ће бити пратити Извештаје свих медија о произведеним медијским садржајима, односно, анализирати "шта су ти медији урадили за те паре". Ми као организација која је део Коалиције за надзор јавних финансија и део мреже невладиних организација под називом "Грађани за медије" имаћемо активности на том пољу и бавићемо се анализом и реалном вредношћу свих тих садржаја. Од локалних власти ћемо тражити да, уколико нису испоштоване уговорне обавезе, та средства траже назад, односно да се врате паре у буџет. Вршићемо притисак, чак ћемо теретити и председнике општина, не само у нашој општини него и у другим- категоричан је Ђекић.

Председник највеће потиске општине, Драган Тошић додаје да ће, у сваком случају, поступати у складу са законом.

На сајту brif.rs постоји и неко ко се представља као главна и одговорна уредница тог медија, а зове се Маја Балтовић. Она се међутим није одазвала позиву да одговори на наша питања.

Подсетимо, према до сада доступним подацима, "Бриф медиа нет доо" је на чак осам медијских конкурса у току ове године инкасирао око 110.000 евра, а новац је добијен на конкурсима у седам општина Јужнобачког округа (Нови Сад, Сремски Карловци, Бачки Петровац, Врбас, Србобран, Бечеј, Бачка Паланка) и на конкурсу Покрајинског секретаријата за културу и информисање.

За пројектно суфинансирање медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бечеј у 2017. години делило се укупно 6 милиона динара - 4 милиона на јануарском и 2 милиона динара на конкурсу који је расписан у октобру. Највише новца инкасирала је ТВ Бечеј - укупно 2.100.000 динара, следи Бриф са миллион, штампано издање и портал предузећа "Мозаик доо" добио је 850.000, као и Бечејско удружење младих (Мојбечеј). Агенција "Cross media" из Бечеја која своје информације емитује и пласира на бечејском "Naxi Active радију" добила је 450.000, Бечејски дани 300.000, лист Дневник 250.000 и портал Webinfo 200.000 динара.

"Реч-две” и о стручним комисијама

Од 45 војвођанских општина, у седам или нису расписани конкурси за информисање или не постоји транспарентна евиденција о конкурсима и именованим комисијама за оцену медијских садржаја.

У преосталих 38 општина, у комисијама су се махом смењивала иста имена, предлагана од стране различитих удружења, организација и асоцијација.

Према овој евиденцији, у највише комисија, чак 16, учествовао је Владимир Јовановић, предлаган од стране Удружења туристичких новинара и писаца у туризму Србије - ФИЈЕТ Србија. Следи, Владан Стефановић са 13 комисија, предлаган од стране Удружења електронских медија "ComNet", чији је власник или од стране удружења "ФИЈЕТ" или организације РАБ Србија. На трећем месту, бар према раду у стручним комисијама је Радојица Мали, са 10 учешћа, а предлагао га је РАБ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси