Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијски конкурс – нови скандал градске власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 11. 2017.

Аутор: Ненад Живковић Извор: Pancevo.city

Медијски конкурс – нови скандал градске власти

Расподела остатка новца намењеног конкурсном финансирању медија, у изведби локалне власти, напредних радикала и повереника Маловића, отвара нову серију питања о томе на који се начин и у чијем интересу троши новац из градског буџета.

Реализација иначе добре идеје, на трагу европских решења – да приватни (што значи и приватизовани) медији буду делимично финансирани средствима из јавних фондова, по основу неутралног и безусловног конкурсног финансирања – најновијом одлуком градоначелника Панчева прешла је руб доброг укуса, изашла из оквира икакве објективности и суновратила се у блатиште у коме се већ полумртве копрцају напредњачким потезима перверзно компромитоване вредности.

Намеру да локална заједница – у складу са својим могућностима и законским решењима, а у интересу објективног и непристрасног информисања грађана – помогне самоодрживост и гарантује независност медијима, најбестидније је извргао руглу дотични Саша Павлов, када је 14. новембра ставио потпис на Решење (видети овде) којим је без промена прихватио решења из Предлога Одлуке о расподели средстава по конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања за 2017. годину од 8. новембра (видети овде). Расподела 24.916.138 динара, коју је предложила комисија у саставу Владан Стефановић (председавајући) и чланови Катарина Филиповић и Саша Видачак, због заиста невероватног и срамног штимовања заслужује да буде детаљно анализирана (на страну како су бирани и ко су уопште чланови комисије).

Тиме је скандал започет маја ове године, када је фантомском предузећу Брифинг Банат д.о.о., оснивачу сајта јузнибанат.рс, било намењено четири од укупно 14.880.000 динара (а из свих јединица локалне самоуправе у јужном Банату чак 19.775.000 динара, о чему је наш сајт писао, видети овде) добио свој жалосни наставак, овог пута у далеко огољенијој форми.

Три агенције у служби РТВ Панчево

Према овој најновијој одлуци г. градоначелника, предузећу РТВ Панчево, том органу Градског и Регионалног одбора СНС-а у формалном власништву крушевачког бизМисмена Радојице, припашће посредно, преко чак три увезане агенције, 14.800.000 динара. Жиро-рачун своје предузетничке радње за производњу кинематографских дела „Криптофест”, ставио је на располагање власник Милен Јовковић из Бруса, и кроз њега треба да до краја године прође 6.000.000 динара, којима би били покривени трошкови пројекта „Добро јутро Панчево”.

Извесни Стефан Мегић из Београда, власник Агенције за видео продукцију „Стемег продуцтион”, добиће за пројекат „Панчевачка хроника – локални информативни магазински програм” 5.000.000 динара, а неки Владо Мандић, предузетник из Чачка, који производи аудио визуелне производе и наплаћује их преко своје фирме „Формарт”, утржиће 3.800.000 динара, за пројекат „Панчевачки будилник”. Занимљиво је да су Јовковић и Мандић регистровали своје агенције у АПР-у 19. маја ове године, а Мандић 23. маја, дакле у року од десетак дана након објављивања резултата мајског дела конкурса (видети овде).

Резервни план за спасавање ТВ Панчева направљен је, дакле, синхроно и врло брзо. Е сад, колико ће ова финансијска ињекција у склопу кампање преживљавања некада угледног РТВ Панчева, бар до завршетка београдских избора, помоћи овом пропагандном средству владајућег картела којим изузетно оперативно руководи топ менаџерка Татјана Цук и екстремно професионални ТВ Мића, показаће наредни месеци. Мада, ситуација је, што би клинци рекли, „чупава”: зараде запосленима нису исплаћене од маја, због неуплаћених пореза и доприноса фирму је почетком овог месеца обилазила и инспекција, неколико бивших радника је тужило послодавца и наплатило потраживања преко суда…

Колеге и колегинице које још увек одлазе да раде за нула динара у зграду у Улици Николе Ђурковића 1 доживљавају овим и додатно понижење, на симболичком нивоу: ако ТВ програм треба да уређују и реализују „плаћеници” из других средина, онда треба да се запитамо колико су склизнули капацитети овдашњег телевизијског новинарства. Ако постоје бољи новинари са стране који ће да нежније пожеле добро јутро Панчевцима од Зоране Штековић или да ураде бољи прилог од Јоване Стругар, онда је панчевачко новинарсто стварно спало на најниже гране у познатој историји. А пошто се то неће десити, јасно је да ове агенције треба да послуже као проточни финансијски бојлери, уз задржавање процента за услугу и трошкове…

Велики повратак Синише Батала

У овом дељењу јавног новца релативно добро је прошао и новосадски „Дневник”, још један медијски мастодонт на издисају, коме ће преко пројекта „Панчевачка панорама” Дражена Ћурчића, власника Агенције „Тотал медиа” из Новог Сада бити уплаћемо милион динара. Иста напредњачка шема трансфера новца искоришћена је и за уплату 350.000 динара Културно информативном просветном удружењу „Просперитет” из Беле Цркве, које ће за те паре реализовати пројекат „Искорак” на инфобц.рс и Радију Бела Црква, у власништву напредњацима блиског Радојице Малог.

Посебну пажњу привлачи ставка од 2.000.000 динара намењена предузећу Старт пресс д.о.о., које ће на прошле године подигнутом сајту старт013.рс реализовати пројекат поетичног назива „Панчево – људи и догађаји у времену када се Дунав уливао у Тамиш”. Још 1.200.000 динара ово предузеће ће добити преко београдске предузетнице Гине Новићевић, која производи кинематографске производе и телевизијски програм, за пројекат „Облак од наших снова” који ће се реализовати у новинама Старт прес 013, једином двонедељнику на свету који излази сваке треће недеље. Иза ових пројеката стоји некадашња панчевачка ведета злочиначког режима Милошевић-Марковић, професор марксизма Синиша Батало. Он се у последње време представља као медијски радник, и та његова кампања прања биографије из 20. века, као и очигледна флексибилност и прилагодљивост савременим како-ветар-дува трендовима, даје резултата, толико да је он био један од чланова комисије за оцењивање предлога пројеката (видети овде), која је овог септембра одлучивала о медијским пројектима у Граду Смедереву по истом моделу као и Комисија у Панчеву (видети овде). Велики Баталов цоме бацк и не треба да чуди, па шта се, заправо, променило од времена када је он жарио и палио по јужном Банату? Можда само персона Намесника, тј. повереника владајуће странке за наш регион? Исте „вредности”, иста друштвена болест и даље разара друштвено ткиво, зато је оваква дистрибуција јавног новца за медијске пројекте и могућа, она је прави показатељ стања у коме институције не постоје да би штитиле и унапређивале јавни интерес и опште добро, него су баш насупрот, злоупотребљене зарад очувања интереса неформалних центара стварне моћи.

Колико ће ови пројекти допринети ставу Конкурсне комисије која „сматра да пројекат доприноси развоју медијског плурализма, развоју људских права и истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању и у складу је са Законом о јавном информисању и медијима, што у потпуности одговара намени конкурса дефинисаној члану 15. Закона о информисању и медијима”, чиме је описала сваки одобрени пројекат, кад се нешто нисмо уверили да је претходна, мајска подела новца подигла ниво квалитета информисања у граду? Узгред, Комисија је толико офрље радила да су њени чланови потписали поменути Предлог Одлуке, а да нису приметили да су у табели пројеката које нису подржали, појавили, под бројевима 5 и од 7 до 12, пројекти за које су одобрили средства.

Комисија је, треба је похвалити, својим одговорним одлучивањем уштедела нешто пара градском буџету, дакле грађанима слободног града Панчева: од укупне суме, остало је нераспоређено 19.238 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси