Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За Радио-телевизију Крагујевац 137 милиона, за остале – нула
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

23. 11. 2017.

Аутор: Виолета Глишић Извор: Цензоловка

За Радио-телевизију Крагујевац 137 милиона, за остале – нула

Крагујевац и ове године наставља да финансира само РТК. Предлог ребаланса буџета открива да ће оно што ће Град потрошити на ову телевизију премашити двоструки износ новца који је издвајан у време када је телевизија била државна и имала много више запослених.

Град Крагујевац је без расписивања конкурса за суфинансирање медијских садржаја ове године доделио Радио-телевизији Крагујевац 27,5 милиона динара, саопштено је из Градске управе порталу Цензоловка.

Такође, Град је на основу судских пресуда у корист оних који су РТК тужили због 12 заосталих плата, запосленима на овој телевизији исплатио 109,9 милиона динара, колико им је остао дужан некадашњи власник Радоица Милосављевић

Како је 18 милиона постало 155 милиона

Иако тај новац није био предвиђен буџетом Града за 2017. годину, он се појавио у новом предлогу ребаланса буџета који би Скупштина града требало да усвоји у петак, 24. новембра.

Наиме, буџетом Града за ову годину медијима је било намењено „само“ 18 милиона динара, али тај новац никада није подељен на јавном конкурсу. У новом предлогу ребаланса, у делу под називом „Развој културе и информисања“, тих 18 милиона заменила је сума од чак 155 милиона динара.

Та средства су намењена за „остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања” и подељена су у три целине. За „услуге по уговору“ намењено је 18 милиона динара, за „субвенције јавним нефинансијским предузећима“ 27,5, док је за „исплату новчаних казни и пенала по решењу судова“ намењено чак 109,9 милиона динара.

Будући да Град Крагујевац већ трећу годину није расписао конкурс за суфинансирање медијских садржаја, питали смо Градску управу за ванпривредну делатност, у чијој се надлежности налази реализација „Програма за развој културе и информисања“, који су били критеријуми да се тако расподели новац у ребалансу буџета.

Из Градске управе смо добили одговор да је 18 милиона динара, намењених за услуге по уговору, требало поделити медијима на конкурсу. Будући да конкурс није расписан, тај новац није ни потрошен и још увек није јасно да ли ће он до краја године отићи РТК-у или бити потрошен на неке друге медије.

Градоначелник се прерачунао

Када је Град поново преузео РТК, преузео је и сва дуговања која је за собом оставио бивши власник Радоица Милосављевић, укључујући и 12 заосталих зарада које су у том тренутку дуговане запосленима, али и онима који су решили да уз отпремнину напусте телевизију.

Иако је трпео жестоке критике опозиције да ће грађани Крагујевца платити дуговања која је направио бивши власник телевизије, градоначелник Радомир Николић је на седници Скупштине, на којој се одлучивало о судбини РТК-а, истакао да Град то мора да учини, јер су то од њега тражили Крагујевчани, који су сакупили 10.000 потписа за опстанак телевизије.

„Док Радио-телевизија Крагујевац није била у нашем власништву, ми смо уштедели 100 милиона динара. Укупна дуговања РТК-а, који преузимамо, износе 70 милиона. Ако измиримо те дугове и ако телевизију потпуно из буџета финансирамо у наредних шест месеци до приватизације, нећемо достићи тих 100 милиона. Град ће из овог посла изаћи финансијски добар“, истакао је тада Николић.

Градоначелник се, међутим, прерачунао, јер га предлог ребаланса буџета демантује, будући да новац намењен РТК-у за 50 одсто премашује тих 100 милиона динара које он помиње.

С друге стране, 27,5 милиона динара уплаћено је на рачун Радио-телевизије Крагујевац, и то као субвенција за пословање ове телевизије до краја године, будући да се она од јуна 2017. поново налази у власништву Града. Крагујевац је на тај начин још једном показао да новац из буџета искључиво даје овој телевизији.

Радио-телевизија Крагујевац је 2015. године добила 74,5 милиона динара: 44,5 који су били предвиђени буџетом, јер је тада ова телевизија била јавно предузеће, али и 30 милиона динара у октобру када је ова телевизија већ била приватизована.

Скупштина града је тада своју одлуку образложила чињеницом да је тај новац намењен за покривање дугова који су настали пре приватизације. Током 2016. године телевизија није добијала новац, јер је тада била у власништву крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића, да би 2017. године Град из буџета наставио да новац даје само за РТК.

За све то време, други медији у граду нису добили ни динар, иако је новац за ту намену сваке године био предвиђен буџетом – 2015. године 60 милиона, 2016. године 80 милиона и ове године 20 милиона динара.

Да ли је то све?

Из Градске управе за ванпривредну делатност добили смо потврду да је 109.873.000 исплаћено на име новчаних такса и пенала по решењу судова за сва извршења која су стигла у току године на име тужби. Међутим, на питање да ли је сав новац исплаћен радницима РТК-а или има и других потраживања, надлежни нису могли да нам одговоре, јер је „документација у Градској управи за финансије, а тек после ребаланса, прокњижење тих трошкова ће извршити Градска управа за ванпривредну делатност, када ће се знати појединачна структура трошкова”.

Ипак, одборници опозиције сигурни су да је, уколико не цео, онда највећи део износа од 109,9 милиона динара исплаћен за намирење заосталих плата запосленима на Радио-телевизији Крагујевац.

„Када се ребаланс буџета усваја овако касно, он служи само да се испеглају трошкови који су били ненаменски. То у овом случају значи да је, иако је Град уредбом Владе добио дозволу да поново преузме Радио-телевизију Крагујевац на шест месеци, власт тада морала да направи ребаланс, да определи 109 милиона динара за заостале плате запослених на овој телевизији и да та средства касније исплати. Они то нису урадили, што значи да су прекршили одредбе буџета, а тиме и закон“, објашњава Бојан Стојадиновић, шеф одборничке групе Шумадијска регија – Покрет слободних грађана.

Он подсећа да у време док је Радио-телевизија Крагујевац била јавно предузеће, у периоду пре него што је на власт у граду дошла Српска напредна странка, субвенције овој медијској кући никада нису биле веће од 50 милиона динара, иако је тада телевизија имала више од сто запослених. Сада, са само 24 запослена, колико их је било када је Град поново преузео телевизију, они добијају више од половине те суме, и то за само шест месеци пословања.

Остали крагујевачки медији једва преживљавају

Друга крагујевачка телевизија, Канал 9, 2016. године није имала ни за плате запослених. После промене власника, ова телевизија је тек у октобру ове године поново почела да емитује сопствени програм.

Слично је и са јединим недељником у граду – Крагујевачким новинама. Директорка Гордана Божић за Цензоловку објашњава да су њихови новинари на ивици егзистенције.

„Град већ трећу годину није расписао конкурс за медије, што је сада већ јединствен случај у земљи. Због тога су сви медији у граду пред гашењем, а ситуација је веома лоша и у Крагујевачким новинама. Локални медији не могу да опстану без помоћи Града и то смо видели на примеру РТК-а. Тек сада, када је поново под окриљем Града, телевизија нормално функционише. У време када је приватизована, људи нису примали плате“, каже Гордана Божић.

„Крагујевачке новине опстају тако што запослени не примају плате. Тако су сами одлучили да би сачували фирму Јавност д.о.о., која издаје овај недељник. Новца има само за редовно плаћање штампе и пореза и доприноса“, наглашава она.

Гордана Божић наводи и да има информације да запослени на РТК-у редовно примају плате, али да им доприноси нису уплаћивани за протеклих годину дана, па се пита како је то могуће, будући да Крагујевачким новинама у року од 10 дана стиже упозорење од Пореске управе уколико не измире своје обавезе.

Поред ових традиционалних медија, у Крагујевцу постоји и неколико информативних портала, као што су Прессек, Ритам града, ИНфокг, који на новац из буџета не рачунају, па преживљавају на друге начине – кроз пројекте и рекламе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси