Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

21. 11. 2017.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Конкурс за суфинансирање садржаја у Апатину фаворизовао медије блиске власти

Половина новца код одборника СНС

На конкурсу Општине Апатин за суфинансирање медијских садржаја, половина предвиђеног новца отишла је телевизији и порталу у власништву шефа одборничке групе Српске напредне странке у апатинској скупштини и бившег повереника те странке за Апатин, Илије Бурсаћа.

Наиме, од четири милиона динара, колико је средстава предвиђено за доделу медијима, по милион је додељено локалној телевизији 025 Инфо (Унија плус доо 025 инфо) и истоименом порталу.

Остатак новца раздељен је такође медијима блиским власти, па је тако Српски Телеграф (Медијска мрежа доо) добио 217.000 динара, Дневник Војводина пресс доо 500.000, портал Србије данас доо Београд (у власништву Александре Мартиновић) добио је 283.000 динара, Удружење Вотенс Ветерник (у власништву Тамаре Делић, основано у фебруару ове године), добило је 350.000 динара, а Инвицтус медиа доо из Београда добила је 300.000 динара.

Поред поменуте телевизије и портала 025 Инфо, одборник Илија Бурсаћ поседује и маркетиншке агенције Апа Оне и Унија плус. Заседања Скупштине општине Апатин преносе се директно на телевизији 025 инфо, а тачан износ који се из општинске касе издваја у ту сврху није познат. Како незванично сазнајемо, јавна набавка за директне преносе никада није спроведена.

На телевизији и порталу 025 Инфо могу се видети рекламе готово свих јавних и других државних предузећа, међу којима су и Водоканал ЈКП Сомбор, ЈКП Наш дом, Бања Јунаковић Апатин, Туристичка организација Апатин, Дом за старе и пензионере Апатин док је агенција Апаоне радила чак и сајтове Туристичке организације Апатин, Културног центра Апатин, Бање Јунаковић, а и саме Општине. Како извори Данаса тврде, те две маркетиншке агенције задужене су за готово све маркетиншке послове у Апатину и околини.

У кабинету председника општине Апатин нисмо успели да добијемо одговоре колико је општинског новца издвојено за ове активности, јер нам је речено да је председник на путу, заменица на састанку, а да би начелник Општинске управе могао да се појави после 14 часова. Након тог времена нико се није јављао на телефон у кабинету, а до закључења овог броја нико од челника Општине није одговорио на питања која смо послали мејлом.

Иначе, о оваквој расподели одлучила је трочлана комисија, сачињена на предлог медијских удружења која су већ позната по учешћу у конкурсима са сумњивим исходом. На предлог Удружења туристичких новинара и писаца у туризму Србије (Фијет) изабран је Владимир Јовановић, на предлог Удружења радио-станица РАБ Србија постављен је Радојица Мали, а трећи члан је Владан Стефановић, на предлог Удружење електронских медија Цом Нет. Владимир Јовановић, поред Маје Раковић, председнице удружења РАБ, која руководи Наxи мрежом и њеног заменика Ференца Берчека, који је и члан Наxи мреже, познат је као најпожељнији члан општинских и градских конкурсних комисија, по целој Србији и Војводини, које по правилу доносе спорне одлуке. Јовановић је био члан комисије у Београду која је око 74 милиона динара разделила провладиним медијима и фирмама основаним након расписивања конкурса, а на другом овогодишњем новосадском конкурсу половину новца однела је фирма Медиа инфо центар, у којој је Јовановић сувласник, заједно са Марком Царићем, који је био ментор на магистарском раду Томиславу Николићу. Како је тада пренела Н1, Јовановић ни сам није био сигуран у колико је комисија учествовао, како је навео, "доста, можда у десетак".

Нису исплаћени ни одобрени пројекти из 2015.

Прошли апатински конкурс за суфинансирање медија који је био расписан у јануару ове године, општина је поништила због финансијских проблема, како је тада објаснио секретар скупштине Општине Апатин Марко Ђумић. Удружење новинара Србије је тада тражило да се конкурс усклади са Законом о јавном информисању и медијима, као и Правилником за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса, јер је ограничио учешће издавачима медија регистрованим ван територије те општине. Међутим, конкурс је поништен. Ђумић истовремено није хтео да да одговори на питање када ће Општина исплатити новац медијима којима су трогодишњи пројекти одобрени 2015. године, а којима новац још увек није у целости исплаћен.

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

24.11.

2017.

Mali Buda anonymous [нерегистровани] у 17:06

BRUKA PSEĆA

Ovo nam je sve partokratija donela i dala.Zbog toga i ne čudi što u medijskom prostoru Srbije, kolo vode ljudi iz turističkih i sličnih rekreativnih Udruženja novinara.Pitanje je da li su uopšte novinari ili se samo tako predstavljaju.Šta reći osim BRUKA PSEĆA!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси