Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Информисање Смедереваца није спорно?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 11. 2017.

Аутор: Ј. Илић Извор: Вечерње новости

Информисање Смедереваца није спорно?

Смедеревска локална самоуправа је за пројектно суфинансирање медијских садржаја издвoјила 20 милиона динара, а готово 12 милиона су добила два медија основана само неколико месеци пре расписивања конкурса.

Укупну суму је, притом, "поделило" девет пројеката, али је - са седам милиона - својеврсни победник интернет портал "еПодунавље" који је у Регистар медија уписан 25. маја.

Као издавач је наведена агенција "Опен вју" из београдске Раковице, на порталу пише да је власник "еВршац груп", а њихов пројекат носи назив "Регионални центар за јавно информисање грађана - интерес грађанског друштва" и подразумева производњу 300 медијских садржаја.

Засада, вести на порталу су углавном преузете од других медија, а интернет заједници је "еПодунавље" досад било препознатљиво по критичким - често и нетачним - текстовима о овдашњој власти СНС.

Уређивачка политика сада има нови "курс" и буџетом је предвиђено да милион динара потроши за рад менаџера и организатора, те пројектни тим, а нешто више од пола милиона за одржавање портала.

Такође, 120.000 динара је намењено за управљање друштвеним мрежама, милион за коректуру и лекторисање, а 1,2 милиона за дизајн портала...

Из буџета Смедерева је 4,9 милиона добила пи-ар агенција за производњу аудио-визуелних производа "Балкан продукција" из Београда, основана јуна 2017, чији пројекат под називом "Упознајмо се да бисмо се боље разумели" подразумева производњу 20 телевизијских емисија од по десет минута о инвалидима, које ће се емитовати на ТВ "Смедерево".

Посебан проблем је чињеница да житељи града на Дунаву ове садржаје углавном неће моћи да виде, јер кабловски дистрибутери не реемитују програм ове локалне телевизије.

- Ми смо једина овдашња телевизија која има дозволу за емитовање програма, испуњавамо све законом прописане услове и свакако ћемо емитовати поменуте емисије јер ми јесмо у етру, али не и на "каблу". Уосталом, конкурс ову поделу не познаје - објашњава Јовица Шешлак, директор ТВ Смедерево, која је такође добила два милиона динара.

У буџетима појединих одабраних пројеката је наведено да ће новац одлазити и на изнајмљивање возила, израду "имиџинга", услуге правног заступника... а има и сумњи у то да неки од њих не испуњавају услове конкурса.

Између осталог, чак пет медија је добило новац за праћење рада локалне самоуправе, а то не задовољава суштину медијских конкурса.

Конкурс за суфинансирање медија је ове године два пута расписиван.

Иако је постулак био готово приведен крају, поништен је 8. августа и истог дана је расписан нови, али је промењена и Комисија, па су - уместо представника новинарских удружења, АНЕМ и "Локал преса" - именована два медијска радника и представникудружења радио-станица "Раб Србија".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси