Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Новац у Чачку само за пронапредњачке медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

22. 10. 2017.

Аутор: М. Д. Миљковић Извор: Данас

Новац у Чачку само за пронапредњачке медије

Градско веће у Чачку недавно је усвојило извештај Kомисије о додели средстава медијима за остваривање јавног интереса у области информисања, притом наставивши сада већ устаљену праксу додељивања средстава искључиво медијима блиским власти.

Наиме, извештај Kомисије усвојен је једногласно и без расправе, иако су за средства остали ускраћени најчитанији и најслушанији медији у Чачку, попут недељника Чачански глас, радио-станица Џенарика, Јокер и Kлик као и портал ОзонПресс. Пројекат са којим је конкурисао наш лист такође није задовољио Kомисију.

С друге стране, највише новца добили су медији блиски СНС, попут ТВ Лав (1,3 милиона динара), иза које, по писању локалних медија, стоји Остоја Мијаиловић, високи функционер напредњака.Градско веће није прихватило предлоге за чланове Kомисије које је доставила Медијска коалиција НУНС-УНС-НДНВ- АНЕМ и Локал Прес, а која је предложила медијске стручњаке који су едуковани за писање и оцењивање медијских пројеката.    

Новинар Данаса контактирао је градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, с намером да му постави питање због чега Градско веће није прихватило да макар један члан Kомисије буде изабран на предлог професионалних новинских удружења. Међутим, Тодоровић је поручио да је на путу и затражио да му се питања упуте на званичну мејл адресу, што је и учињено, али је одговор ипак изостао.

Председник Kомисије за доделу средстава Предраг Kовачевић пристао је да се састане са новинаром Данаса, притом одбацивши наводе да су средства медијима додељивана по партијској линији. Он је као разлог због чега је већи део пројеката одбијен, навео недостатак средстава у градском буџету. Према оцени Kовачевића, сви пројекти који су пристигли били су квалитетни а средства су добили они, како је истакао, који су били за нијансу квалитетнији.

У тренутку када је упитан да ли су тачни натписи локалних медија да иза ТВ Лав, која је добила највише средстава, стоји високи функционер СНС Остоја Мијаиловић, Kовачевић је казао да "више не жели да одговара на питања о раду Kомисије". На инсистирање новинара да одговори да ли лично познаје Остоју Мијаиловића, Kовачевић је у први мах одговорио одрично.

Међутим, када га је новинар подсетио на пословну сарадњу њих двојице у Ауто-мото савезу, Kовачевић је рекао да се шалио и да ипак познаје Мијаиловића, али да то нема никакве везе са медијским конкурсом.

Подељено седам милиона динара Ове године поднета су укупно 42 пројекта, али је троје подносиоца накнадно одустало, па је комисија одлучивала о њих 39. Укупно захтевана средства износила су преко 22 милиона динара, а расподељено је седам милиона. Чачански медији поднели су укупно 28 пројеката, са укупно захтеваним средствима од 18 милиона динара.Медији који су добили највише новцаТВ Лав (1,3 милиона динара), портал Бмедиа (250.000 динара), Медиапортал (350.000 динара), ГЗС за више пројеката (750.000 динара) Данасу пресудио "критеријум видљивости"Председник Kомисије за доделу средстава медијима Предраг Kовачевић, на питање шта је пресудило да Данас не добије новац, одговорио је да је пројекат нашег листа био коректан, али је пресудило то који су медији видљивији у Чачку.

Према његовим речима, то не значи да Данас на неком од следећих конкурса неће добити средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси