Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Милиони провладиним таблоидима, "Данас" непожељан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

21. 10. 2017.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

На београдском конкурсу за суфинансирање медијских пројеката већ виђена расподела средстава

Милиони провладиним таблоидима, "Данас" непожељан

На последњем конкурсу Града Београда за суфинансирање медијских пројеката и ове године готово 80 милиона динара раздељено је по опробаном прошлогодишњем рецепту, медијима блиским власти.

Трећину целе суме намењене медијима, чак 23 милиона однео је Студио Б са повезаним фирмама, а највеће суме, по пет милиона динара, добили су Ало, Информер и Српски телеграф.

Међу медијима који нису "завредели" да њихове пројекте финансира Град Београд, осим нашег листа, новац опет нису добили ни агенција Бета, Медија центар, лист Блиц. Симптоматично, средства неће добити ни портал Пиштаљка, који је конкурисао пројектом "Истраживање корупције и сукоб интереса у извршним органима Града Београда и градских општина".

Студио Б је за два пројекта узео по 6,5 милиона динара, а предузећа повезана са његовим власницима, "кућном буџету" додала су још 10 милиона динара. Брендер д.о.о. добио је шест милиона динара, а Ирик д.о.о четири милиона. О фирмама повезаним са Студијом Б, од којих су неке фиктивне, Данас је писао и након прошлогодишњег конкурса, када је иста екипа однела половину укупно додељених средстава, чак 41,5 милиона динара.

Интересантно је да је највећа сума додељена Удружењу рок музичара Србије, чак 6,9 милиона динара. Такође, вишемилионски износи отишли су и непознатим продукцијским предузећима, која су основана непосредно пре расписивања или у току конкурса. Фирма Фолим добила је пет а Зофин четири милиона динара.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Славиша Лекић овогодишњи конкурс назвао је "очекиваним скандалом" и додао да је ова расподела средстава "велика пљачка буџетских средстава, очитија него у било ком граду или паланци у Србији".

- Очекивао сам да ће се Синиша Мали и његова камарила понашати као и претходних година, али ове године су претерали. За разлику од претходних конкурса када су у комисијама били чланови редакција које су добијале новац, људи који су средства сами себи додељивали, ове године комисију чини пет потпуно непознатих особа, новинарских анонимуса за које ни рођеним фамилијама нико не зна да се баве медијима. Посебан скандал је што је Студио Б преко повезаних фирми добио скоро трећину новца - рекао је Лекић за Данас и додао да је ова додела средстава "још један доказ да је државно улагање у медије, односно суфинансирање јавног интереса потпуно обесмишљено".

Удружење новинара Србије (УНС) овакву расподелу средстава за суфинансирање медијских пројеката види као злоупотребу новца пореских обвезника и тражи од градоначелника Синише Малог да конкурс поништи али и преузме одговорност за одабир чланова комисије, у којој нема чланова репрезентативних новинарских удружења.

- Понавља се ситуација од прошле године, опет новац није добио лист Данас или портал Пиштаљка. Kомисија је одлучила да грађанима није потребно истраживање о корупцији власти у Београду. Новац су добиле фирме основане по расписивању конкурса, повезане са власником Студија Б, средства су добили неки чудни пројекти - каже за Данас Владимир Радомировић, уредник Пиштаљке и председник УНС-а.

Радомировић додаје да је "и овај конкурс показао да су измене Закона о јавном информисању и медијима" неопходне.

- Неопходно је да се законски пропише да у комисијама које одлучују о пројектима морају да буду укључени и представници репрезентативних новинарских удружења, како би се избегле овакве манипулације где не знамо ни ко кандидује чланове комисије ни на основу којих критеријума - закључује Радомировић.

Подсетимо, правници НУНС-а су у јануару ове године покренули управни спор за обарање прошлогодишњег конкурса, а у име листа Данас, агенције Бета, недељника Време, Медија центра и још неколико агенција за медијске садржаје. Суд још није одлучивао у овом предмету.

Одбијен пројекат "Равноправни"

Подсетимо, лист Данас ни претходне две године није добио новац за пројекте којима је конкурисао. Ове године, Данас је понудио пројекат "Равноправни", који предвиђа периодичне странице посвећене информисању особа са инвалидитетом у листу Данас. Међу образложењима за одбијање Данасовог пројекта стоји и "недостатак капацитета са становишта ресурса за реализацију пројекта", као и "недовољна оправданост предвиђеног буџета". Kомисија је уочила и "да би се пројекат реализовао преко електронског медија који као медиј није заступљен у довољној мери како би могао да допре до већег броја грађана, чиме се не остварује јавни интерес у области јавног информисања".

У комисији опет "независни стручњаци"

Председник Kомисије која је одлучивала о додели средстава је Ференц Берчек, заменик председника РАБ Србија, а како је наведено, на предлог "новинарских удружења и медијских асоцијација. Чланови су Марија Стаменић као "независни стручњак за медије", Владимир Јовановић и Драгана Миловановић, такође на предлог новинарских удружења, и Небојша Радошевић, "независни стручњак за медије". Kомисија је одабрана Решењем заменика начелника Градске управе и градског секретара за информисање Мирјане Павичић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси