Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Чланови комисије за медијске пројекте заборавили шта су радили
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

21. 10. 2017.

Аутор: Биљана Живанчевић, Новак Грујић Извор: pistaljka.rs

Чланови комисије за медијске пројекте заборавили шта су радили

Чланови стручне комисије која је већи део од 73,9 милиона динара на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката Града Београда доделила музичарима и медијима блиским градским властима одбили су да образложе своје одлуке о додели средстава, између осталих и ону о одбацивању јединог пројекта о истраживању корупције.

Наиме, Пиштаљкин пројекат о истраживању корупције у градској управи чланови комисије су одбили уз следеће образложење: „Пројекат се базира на истраживањима која не садрже јасне чињенице које би биле од интереса за грађане Београда. Такође, у пројекту нису идентификоване и дефинисане потребе циљних група“.

Новинари Пиштаљке јуче су пробали да добију објашњење става да истраживање корупције у градској управи није тема од интереса за Београђане, али само дан након објављивања резултата конкурса већина чланова комисије која је располагала новцем Београђана није била расположена за разговор. Неки су већ заборавили шта су радили, неки после постављеног питања само залупили слушалицу, а други једноставно искључили мобилне телефоне.

О расподели новца београдским медијима одлучивала је комисија у саставу Ференц Берчек, Владимир Јовановић, Марија Стаменић, Драгана Миловановић и Небојша Радошевић. Градске власти одбиле су предлог највећег новинарског удружења у земљи, Удружења новинара Србије, да члан комисије буде Љиљана Смајловић и у комисију уврстиле јавности непознате „медијске стручњаке“.

Ференц Берчек, директор „Радија актив“ из Бечеја, који је део медијске мреже Накси, рекао је за Пиштаљку да не зна шта су садржали пројекти који су одбијени али ни ко су подносиоци пројеката који су добили новац. „Није важно ко подноси пројекат, важно је шта је у њему“, тврди Берчек, који је био председник комисије.

Он није знао да објасни зашто је одбијен једини пројекат о истраживању корупције у градским органима јер, како је казао, „било је 69 пројеката и немогуће их је све запамтити“. Берчек негира да је овај пројекат одбијен због нашег писања о малверзацијама градоначелника Београда Синише Малог.

Берчек тврди и да чланови комисије нису добили инструкције за које пројекте да гласају.

На инсистирање да објасни како је могуће да одлучује о расподели новца Београђана а не зна због чега је доделио или одбио неке пројекте, Берчек истиче да се пројекти могу одбити и због буџета а не само због садржаја. Он није хтео да коментарише због чега су буџетска средства додељена медијима блиским градским властима.

Један од оснивача РАБ-а, удружења које окупља 123 радио станице широм Србије и које је кандидовало Берчека за члана комисије, је Радио Накси и који је на конкурсу добио милион динара. Берчек је за Пиштаљку казао да није комисији пријавио да је повезан са фирмом Радио Накси, у оквиру чије мреже послује његов радио, али тврди да се „изузео из гласања тако што за тај пројекат није гласао“.

Берчек је и пре пет месеци био у комисији која је, како је пренела Цензоловка, одлучивала о додели средстава медијима у Панчеву за 2017. годину. На том конкурсу Берчек је учествовао са још једним чланом београдске комисије Владимиром Јовановићем, кога је у обе комисије кандидовало Удружење туристичких новинара и писаца у туризму Србије (Фијет). Сајт овог удружења није ажуриран од децембра прошле године, фиксни телефон није у функцији, а особа која се јавља на мобилни телефон истакнут на сајту каже да је тај број „у приватном власништву већ десет година“.

Јовановић је одбио да коментарише одлуке које је донела комисија чији је био члан а на поновљена питања новинара Пиштаљке на крају је дрско и гласно поентирао: „Немам коментар“. Он је још рекао и да је „његова ствар“ то што не жели да објасни на основу којих критеријума је делио новац Београђана.

Још једна чланица комисије, Драгана Миловановић, уредница интернет портала „Вечерњих новости“, одбила је да одговори на основу којих критеријума је оцењено да пројекат Пиштаљке о истраживању корупције у градским структурама није занимљив грађанима главног града.

„Колико знам, одлука је била једногласна. У решењу о додели средстава су вам дата обjашњења“, штуро је објаснила Миловановић, коју је за члана комисије предложило Удружење спортских новинара Београда. Председник тог удружења је Александар Симић, уредник Спортске редакције РТВ Студио Б, медијске куће која је са повезаним фирмама ове године од Града Београда добила 23 милиона динара.

Миловановић је, под изговором да је „у путу и да се чујемо касније“ избегла разговор са новинаром Пиштаљке а онда касније није одговарала на позиве. После извесног времена је прихватила разговор и на питање да ли је одлука да се средства не доделе Пиштаљци последица нашег писања о малверзацијама градоначелника Београда, бесно одговорила: „Ја заиста не пратим ваш портал и не знам о чему сте писали“.

Упитана о раду комисије и начину доношења одлука, реаговала је спуштањем слушалице уз коментар: „Немојте да сте безобразни“. После нових позива и инсистирања да објасни зашто је велики део средства из буџета Београда додељен РТВ Студио Б и фирмама повезаним са овом телевизијом, Миловановић је изјавила да комисија није оцењивала фирме него пројекте.

Исто образложење дала је и на констатацију да су паре додељене и фирмама које су основане након расписивања конкурса.

Председник Удружења спортских новинара Београда Александар Симић је за Пиштаљку изјавио да је Извршни одбор тог удружења предложио више кандидата, а да су надлежни из Града Београда изабрали Драгану Миловановић. „Она је члан нашег удружења и бавила се спортским новинарством, зато смо је предложили“, казао је Симић.

Изгледа да су РАБ Србија и Удружење спортских новинара Београда „дежурни“ за чланство у комисији за доделу финансијских средстава Града Београда медијима. Тако су 2016. у тој комисији били Владан Стефановић (на предлог РАБ Србија), Александар Симић (на предлог Удружења спортских новинара Београда, чији је председник), Јован Секулић (на предлог Удружења спортских новинара Београда) и независни стручњаци за медије Ана Стаменковић и Светлана Грубор.

Члан овогодишње комисије Небојша Радошевић, бивши уредник портала Слика-вест који је добио милион динара на конкурсу, избегао је разговор са новинаром Пиштаљке правдајући се дневним новинарским обавезама, али је заказао разговор за после подне. У договорено време Радошевић није одговарао на позиве Пиштаљке.

Од Града Београда вишемилионске износе су добили и новине Ало, Информер, Српски телеграф, затим Удружење рок музичара и музичка компанија Sky comm group и две фирме (Зофин и Фолим) регистроване пошто је конкурс расписан.

Новинска агенција Бета, дневни листови Блиц и Данас само су неки од медија који новац на овом конкурсу нису добили. Средстава такође није било ни за једини пројекат који је конкурисао са циљем истраживања корупције у градској управи, пројекат Пиштаљке.

Критеријуми који нису поштовани

У конкурсној документацији објављеној 18. августа наводи се да ће предложени пројекти бити оцењивани по неколико критеријума, међу којима су и ови:

Значај пројекта са становишта:

- остваривања јавног интереса у области јавног информисања;

- остваривање намене конкурса;

- усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група;

- идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група;

- заступљености иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

Стога није јасно како је комисија могла да „превиди“ једини предложени пројекат који је укључивао истраживачко новинарство.

Такође, један од основних критеријума за доделу новца је и поштовање Кодекса новинара Србије а по пет милиона динара добили су Информер, Ало и Српски телеграф, за које је Савет за штампу више пута утврдио да су прекршили етичке норме новинарства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси