Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Чачак доделио средства за суфинансирање медија, оптужбе да су новац добили медији лојални СНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 10. 2017.

Извор: Бета

Чачак доделио средства за суфинансирање медија, оптужбе да су новац добили медији лојални СНС

На конкурсу за суфинансирања медија у области јавног информисања из градског буџета Чачка издвојено је укупно седам милиона динара које је добило 13 чачанских медија и два удружења, одлучено је на седници Градског већа. Медији из Чачка поднели су укупно 28 пројеката у којима су тражили укупно 18 милиона динара.

Највише новца добила је недавно основана телевизија "ТВ Лав+" 1,3 милиона динара, док су друге две телевизије "Галаксија 32" и "Телемарк" добиле по 1,2 милиона динара.

Без средстава из градског буџета остала су 24 медија из Чачка и других градова која су конкурисала, медју којима је и најстарији медиј у Чачку недељник "Чачански глас", који је основан 1932. године од када излази у континуитету, као и први портал у том граду "Озонпресс".

Председник Градске комисије која је одлучивала о расподели новца медијима Предраг Ковачевић рекао је новинарима да су на конкурс стигла 42 пројекта, али да су три подносиоца накнадно одустала.

Он је додао да је комисија разматрала 39 пројеката од којих се 37 односило на производњу медијских садржаја, а два на организовања и учешћа на стручним скуповима.

"Средства су опредељена за оба пројекта која се односе на организовање и учешће на скуповима у укупном износу од 300.000 динара, док су преостала средства у износу од 6,7 милиона динара расподељена на 13 медија", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да није било притиска на комисију и најавио да ће у петак бити расписан нови конкурс за медије на коме ће бити расподељена још четири милиона динара.

Власник и уредник недељника "Чачанске новине", које су добиле 250.000 динара, и портала "Озонпресс" који није добио средства Стојан Марковић оценио је конкурс као "скандалозан".

"Одбијени су пројекти најчитанијих и најслушанијих локалних медија, седмичника 'Чачански глас', радио станица 'Џенарика', 'Џокер' и 'Клик' као и портала 'Озонпресс'. Новац је, уз пар изузетака, махом одобрен за пројекте опскурних медија који су лојални Српској напредној странци или су у власништву чланова те странке", рекао је Марковић агенцији Бета.

Он је додао да је локална самоуправа Чачка каснила са расписивањем конкурса, да су резултати објављени половином октобра а рок за реализацију пројеката је 31. децембар, као и да је градска комисија која је оцењивала пројекте "нестручна" и "некомпетентна".

"Градско веће је изабрало самозване медијске стручњаке који никада нису написали ниједно слово неког медијског пројекта нити учествовали у његовој реализацији", рекао је Марковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси