Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Врањске тужиле Град Врање због медијског конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

30. 08. 2017.

Аутор: И.В. Извор: Врањске

Врањске тужиле Град Врање због медијског конкурса

Новинско-издавачко предузеће Врањске д.о.о. тужило је Градско веће Града Врања Управном суду у Београду, тражећи поништење решења тог градског органа о додели средстава за суфинансирање пројеката из буџета Града којим се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2017. годину.

У образложењу тужбе, која је поднета преко београдске адвокатске канцеларије „Вуковић&партнерс“, наводи се да у поступку доношења акта (решења бр.06-163/3/2017-04 од 20 јула 2017. године) „није уопште или није правилно примењен закон“, да „у поступку доношења акта није поступљено по правилима поступка“, као и да је „чињенично стање непотпуно и нетачно утврђено“, те да је „из утврђених чињеница изведен неправилан закључак у погледу чињеничног стања“.

Неправилности на које тужбом указују Врањске су следеће и детаљно су образложене у тужби.

Најпре, Решење о именовању комисије за оцену пројеката и решење о измени и допуни тог решења, нису имала образложење, као један од обавезних елемената решења.

„Тиме су тужилац, учесници конкурса и комплетна јавност онемогућени да буду обавештени и упознати са критеријумима и поступком именовања чланова Комисије за оцену пројеката“, наводи се у тужби и додаје да се због тога не зна „ко је и када предложио кандидате, да ли су их предложила новинарска удружења која испуњавају услове за то, као ни да ли су одабрани чланови заиста медијски радници и независни медијски стручњаци, да ли су у сукобу интереса“ и сл.

Једна од крупнијих неправилности на коју се указује је да је у Решењу о именовању Комисије за оцену пројеката објављен „неистинит садржај“, да је Слободан Марковић представљен као члан Независног удружења новинара Србије (НУНС), иако то није, што указује на веома озбиљан пропуст, чак и на покушај обмањивања јавности у погледу чланства тог лица у НУНС-у, његове стручности и независности.

У тужби се потом указује на изостанак образложења у Одлуци о расподели средстава коју доноси руководилац органа који је расписао конкурс (у конкретном случају градоначелник Слободан Миленковић), те да тај акт садржи само прекопирано образложење Комисије за оцену пројеката, а не и сопствено образложење, што је у супротности са одредбама Закона о општем управном поступку.

У тужби се указује и да су новац добила два медија (укупно 500.000 динара) који нису испуњавали услове да учествују на конкурсу, јер до истека рока за подношење пријава нису били уписани у Регистар медија који води Агенција за привредне регистре, што је био један од обавезних услова конкурса.

Врањске тужбом од Управног суда Републике Србије у Београду траже да се донесе пресуда којом ће се у целости поништити Решење Градског већа Града Врања о додели средстава за суфнинасирање медија.

Врањске су у складу са чланом 23, став 2 Закона о управним споровима тужбом затражиле и да се одложи извршење спорног решења у целости, што је од изузетне важности за јавни интерес, јер би у супротном, расподелом средстава учесницима на конкурсу који не испуњавају услове, могло доћи до неповратног губитка опредељених средстава.

Управном суду Врањске су доставиле све доказе у прилог навода из тужбе.

Врањске су на поменутом конкурсу учествовале са два пројекта: „Југ Србије онлајн“ за Интернет портал Врањске и „Читај, лајкуј, шеруј Бору“ за Новине Врањске и аплицирале за средства од 1.240.000 динара.

Град Врање прихватио је да суфинансира само први пројекат у износу од 150.000 динара, док је други одбио да суфинансира без образложења зашто пројекат није није усвојен и зашто тужиоцу нису одобрена средства.

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси