Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  За осам месеци 114 локалних самоуправа расписало конкурсе за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

02. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

За осам месеци 114 локалних самоуправа расписало конкурсе за медијске пројекте

Од децембра претходне године до данас, према подацима Удружења новинара Србије, конкурсе за суфинансирање производње медијских садржаја у области јавног информисања расписало је 114 локалних самоуправа.

Конкурсе за 2017. годину нису расписале 52 локалне самоуправе.

Укупно је за текућу годину расписано 120 конкурса, а шест општина и градова расписало је конкурсе по два пута.

Министарство културе и информисања у марту ове године расписало је седам конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

Војвођански секретаријат за културу и јавно информисање расписао је конкурсе у две наврата, у марту четири и у јулу још два.

Према евиденцији УНС-а, од укупног броја расписаних конкурса у општинама и градовима у посматраном периоду, у тренутку објављивања, њих 46 није било у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) реаговала је у свих 46 случајева и затражила од локалних самоуправа да конкурсе ускладе са прописима. То је урадило 39 локалних самоуправа.

У седам локалних самоуправа, због одбијања надлежних да конкурсе ускладе са Законом и Правилником, Коалиција није предложила кандидате за чланове комисија за оцењивање пројеката.

У три општине Пожаревацу, Новом Кнежевцу и Апатину конкурси су поништени, јер нису били у складу са Законом и Правилиником. У Апатину и Пожаревцу накнадно је расписан други конкурс, усклађен са прописима, па је Коалиција у тим општинама предложила кандидате за чланове комисија.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси