Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Конкурс општине Велика Плана за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

13. 07. 2017.

Конкурс општине Велика Плана за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 18. Закона о јавном информисању и медијима („ Службени гласник РС“, број: 83/2014), и члана 8. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, број: 16 /2016) Општинска управа општине Велика Плана, распису је

ЈАВНИ  ПОЗИВ

за   суфинансирање   пројеката   за  остваривање   јавног   интереса у области јавног информисања за  2017. годину

1.Предмет конкурса: Призводња медијских садржаја ( штампаних или електронских)  за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Велика Плана у 2017.години, продукција или копродукција радио или тв програма или времена за емитовање тв програма.

Поред наведеног, предмет конкурса је и подизање нивоа квалитета информисања особа са инвалидитетом у смислу члана 5.Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

2.Износ средстава која су опредељена за конкурс износи 2.518.000 динара планираних Одлуком о буџету општине Велика Плана за 2017.годину.

3.Најмањи износ средстава који се одобравају по конкурсу износи 50.000 динара а највећи износ средстава који се могу доделити износи 800.000 динара.

      Право    учешћа   на   конкурсу   има:      

1.издавач   медија    чији    је   медиј    уписан   у   Регистар    медија,  који   се   води    у   Агенцији    за   привредне   регистре;

2.правно   лице,  односно   предузетник,  који   се  бави   производњом   медијских   садржаја   и  који   има  доказ   да   ће   суфинансирани   медијски   садржај   бити   реализован    путем   медија који је уписан у Регистар медија;

3.правно лице,односно предузетник, са пројектима организовања и учешћима на стручним,научним и пригодним скуповима, као и са пројектима унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања;

4.да издавач медија има покривеност сигнала за емитовање програмских садражаја из области јавног информисања на територији општине Велика Плана;

5.издавачи медија који се не финансирају из јавних прихода;

6.издавачи медија који су добили средстава за пројектно суфинансирање а нису у уговором предвиђеном року и прописаној форми поднела наративни и финансијки извештај и лица за које утврди да су средства ненаменски трошила.

Испуњеност услова за учествовање на конкурсу подносилац пројекта доказује:

6.Изводом из Агенције за привредне  регистре;

7.Дозволу за емитовање програмских садржаја издату од Републичке радиодифузне агенције:

8.Изјава подносиоца пројекта да се не финансира из јавних прихода.

На  конкурсу   се   може   конкурисати   само   с  једним  пројектом.   Ако је учесник конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.  Подносилац пријаве је у обавези  да пријаве за пројектно суфинансирање достави органу у једном оригиналном и 4 копија примерака у којем су дати пројекти са осталим траженим подацима.  Подносиоци пројекта су дужни да пројекат са свим осталим подацима поднесу на обрасцу „пријаве за пројектно суфинансирање“ који је дат у прилогу овог конкурса.

Учесник   конкурса    може   поднети   захтев  за  суфинансирање   пројекта  у  износу

до највише  80%  вредности    предложеног   пројекта,  односно   највише   до  износа

утврђеног   конкурсом за појединачни пројекат.

Реализација пројектне активности за коју се конкурише траје до краја априла месеца 2018.године. Наративни и финансијски извештај учесницима конкурса којима су додељена средства достављају се у складу са динамиком кој ће бити уређена уговором.

Пројекти пријављени на конкурс оцењују се према мери у којој су предложене пројектне активности подобне да остваре јавни интерес у области јавног информисања и према мери у којој на основу поднете документације учесник на конкурсу пружа већу гаранцију привржености професионалним и етичким медијским садржајима.

Програмски садржај се односи на објављивање информативних медијских садржаја од јавног интереса за грађане Велике Плане у следећим областима:

-привреде, образовања, културе, спорта, здравства, социјалне политике, унапређење заштите  права особа са инвалидитетом и активности о реализицији програмских активности удружења са територије општине Велика Плана.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

1.Усклађеност пројекта са захтевима конкурса

1.1 -У којој мери ће предложена пројектна активност довести до остваривања циља постављених конкурсом ( веза између активности које издавач медија предузима и циљева који се очекују да се реализују путем конкурса),у којој мери ће предложени износ трошкова пројектом довести до жељених резултата који указују да ће буџетска средства бити коришћена на најрационалнији начин и тиме бити остварен јавни интерес;

2. Ажурност учесника конкурса у припремању и емитовању  информација од јавног значаја за грађане општине Велика Плана за наведене области;

2.1-Од посебног је значаја ажурност и брзина припреме информација од јавног значаја за грађане општине Велика Плана, за значајне друштвене области као што су образовање, култура, спорт, социјална заштита, унапређење и заштита права особа са инвалидитетом као и ажурност емитовања тих медијских садржаја а све у циљу брзог и благовременог информисања грађана општине Велика Плана.

3.Значај пројекта за општину Велика Плана;

3.1- Са становишта општине Велика Плана и њених грађана, од посебне је важности значај пројекта, циљевима који се постижу путем предложених пројектних активности и у којој мери ће бити задовољена потреба грађана општине за правовременим и истинитим медијским садржајима као и за које области социјалног деловања.

Посебно је од значаја усклађеност планираних активности предвиђених пројектом издавача медија за задовољавањем потреба циљних група као што су особе са инвалидитетом,задовољавање права и интереса социјално угрожених лица на територији општине Велика Плана као и деце са посебним потребама којима је потребна посебна брига друштвене заједнице како би се активно интегрисала у све друштвене токове и друштвене активности.

4.На основу критеријума из претходних ставова посебно се оцењује: да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба органа од Регулаторног тела за електронске медије, за електронске медије, а од Савета за штампу за штампане и онлајн медије) и доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

 Рок за достављање пријава на конкурс је до 20.07.2017.године до 10 часова. Конкурс је објављен  у дневном листу „ Српски телеграф“ и н Порталу општине Велика Плана.

Пријава   на   конкурс   подноси   се  Комисији   у   затвореној   коверти,  са назнаком „За   избор   пројекта   за   остваривање   јавног   интереса   у области  јавног   информисања“   путем   поште   или    предајом   на  писарници  Општинске  управе   општине   Велика   Плана. 

Неблаговремене пријаве  на конкурс или пријаве  упућене   факсом, Комисија  неће  разматрати.Учесник конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавестиће се да недостатак отклони у накнадном року.Пројекат учесника конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, не разматра се.Учеснику конкурса који није поднео ни један прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење из става 1.овог члана и његов пројекат се не разматра.   

Уз пријаву на конкурс, подносилац пројекта је дужан да достави образац 1.-пријава на конкурс и попуњен буџет пројекта, која се може преузети са ВЕБ сајта општине Велика Плана  (www.velikaplana.rs ).

Упућује се позив новинарским и медијским удружењима која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса, као и медијским стручњацима да доставе своје предлоге за чланове комисије.Уз биографију потенцијалних чланова исти достављају и доказ о регистрацији медијских удружења.За члана комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или је медијски радник и предложена лица не смеју бити у сукобу интереса.

 Рок за достављање предлога за чланове комисије доставља се у року предвиђеном за достављање пријава за пројектно суфинансирање.

Одлуку о расподели средстава, орган који је расписао конкурс донеће најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

 

Додатне информације се могу добити сваког радног дана у интервалу од 11-13 часова на телефон : 026/516-308.

 

 

ОПШТИНСКА УПРАВА  ОПШТИНЕ ВЕЛИКА ПЛАНА

БРОЈ 011-60 /2017-III ОД 11.07.2017.ГОДИНЕ 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси