Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Срем: Велика конкурсна превара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

10. 06. 2017.

Аутор: Миодраг Блечић Извор: VOICE

Срем: Велика конкурсна превара

Новац грађана намењен суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања троши се на незаконит начин, додељује се повезаним лицима и медијима блиским власти, кроз "независне" комисије чији су чланови у сукобу интереса, а постоје и оправдане сумње да се иза свега крију и друге озбиљне противзаконите активности.

Истражујући доделу средстава за реализацију медијских пројеката у локалним самоуправама у Срему, VOICE  открива бројне неправилности и нелогичности, међу којима је и оне да се новац додељује формално различитим продукцијама и телевизијама које практично имају истог власника. 

По висини добијених средстава издвајају се медијске куће чији су власници - у појединим случајевима и формални, а у појединим основани од повезаних лица - Александар Винчић и Славко Стијаковић. Власник регионалне Сремске телевизије, Александар Винчић је на конкурсима које су расписале сремске општине, а преко продукција које се доводе у везу са њим, у овој и прошлој години укупно приходовао чак 62.350.000 динара, док је власник четири медија у Срему, Славко Стијаковић, у истом периоду укупно добио 19.510.000 динара.

Приликом доделе ових средстава, нико од представника репрезентативних новинарских и медијских организација није учествовао у раду комисија задужених за оцењивање пројеката од јавног интереса. Прошле године је само на једном конкурсу који је расписала Сремска Митровица учествовао представник Коалиције новинарских и медијских удружења, која окупља репрезентативне организације, док у овој години ни на једном конкурсу у општинама Срема није било њихових представника.

Подсетимо да се по Закону о јавном информисању и медијима чланови стручних комисија бирају већином на предлог новинарских и медијских удружења, а да многе локалне самоуправе одбијају предлоге великих удружења а прихватају предлоге малих, нерепрезентативних организација, од којих многе немају ни сајт, а у јавности су познати једино по томе што делегирају чланове у ове "стручне" комисији.

Сукоб интереса како показује истраживање Војвођанског истраживачко-аналитичког центра, у сремским општинама се за чланове стручних комисија за процену вредности предлога пројеката из области јавног информисања бирају веома често чланови Асоцијације електронских медија Војводине, која се налази под хипотеком судског спора између оснивача. Изабрани чланови комисија су, у великом броју случајева, блиски сарадници или чак запослени у медијским кућама којима је додељен новац.

За чланове комисија су, испред Асоцијације електронских медија Војводине, именоване директорице продукција Нова, Промо, Централна и Супер продукције, иза којих, о чему је и раније извештавано, стоји Александар Винчић.Према информацијама до којих је VOICE дошао, у Срему се на конкурсима намењеним медијима појављују нове продукција које су такође довођене у везу са власником регионалне Сремске телевизије. Једна од њих је Сирмиум медиа, на чијем челу је директорица Мирјана Васић, блиска сарадница Александра Винчића. Она се води и као власник Сремског радија, регистрованог на истој адреси као и Сремска телевизија.

Директорица продукције Сирмиум медиа именована је за члана комисије за оцењивање медијских пројекта у више сремских општина. За члана комисије, испред Асоцијације електронских медија Војводине именована је и Весна Бунијевац, дугодишњи радник Радио-телевизије Инђија, локалног медија који је такође у власништву Александра Винчића, односно формално у власништву његове сестре Данијеле Шуше.

Сремски медијски могул, пријатељ и сведок Веселина Шљиванчанина: Славко СтијаковићИако висина финансијских средстава добијена од локалних самоуправа у Срему није ни приближно иста, на сремском медијском небу, по сличном принципу као Александар Винчић, функционише и власник четири медија - Славко Стијаковић. Реч је о пензионисаном генералу Војске Србије, сведоку одбране пред Хашким трибуналом на суђењу "Вуковарској тројци" и блиском пријатељу Хашког оптуженика Веселина Шљиванчанина. Стијаковић је власник регионалног Радио Срема из Руме, Радио Фрушка гора, као и истоимена телевизија (ТВ Фрушка гора), основане почетком прошле године, када је основан и портал РТВ Центар Срем.

Сви медији се налазе на истој адреси - Главна 172/а Рума. Телевизија Фрушка гора је чланица Удружење електронских медија Comnet, коју чине 14 локалних тв станица из 14 градова Војводине, а које се све доводе у везу са Српском напредном странком. За чланове комисија за оцењивање медијских пројеката именовани су представници поменутог удружења. Тако се међу члановима комисије у општинама Срема, нашла Невена Симендић, извршни уредник и главни продуцент РТВ Панчево, медија који је члан овог удружења и који је отворено у служби Српске напредне странке.

Подршка властима и ратним злочинцима

На трибини одржаној у Бешки (општина Инђија), половином јануара ове године, коју је организовала СНС а на којој је говорио пријатељ Славка Стијаковића осуђеник за ратне злочине Веселин Шљиванчанин, нападнути су активисти Иницијативе младих за људска права.

Медији који су под контролом Стијаковића и Винчића су, очекивано, били међу онима који су оправдавали инцидент. ТВ Фрушка гора је емитовала прилог у којем је новинар поменуте телевизије чланове Иницијативе младих за људска права оптужио да су "на мирну сеоску трибину донели немир" док је екипа Сремске телевизије након одржане трибине тврдила да су их напали чланови Иницијативе и повредили новинарку те медијске куће. У заштиту Сремске телевизије стали су тада највиши функционери Српске напредне странке као и министри у Влади Републике Србије.

Сремска Митровица

На Јавни позив за суфинансирање пројеката које је расписала Градска управа за културу, спорт и омладину Сремска Митровица 18. јануара ове године пристигла је 41 пријава за конкурс.

Висина предвиђених средстава износила је укупно 21.150.000 динара, од чега за штампане медије 5.300.000 динара, док је за електронске медије било предвиђено 15.850.000 динара. Комисија је донела одлуку да подржи 24 пројекта.Највише новца из градског буџета добиле су продукције које се доводе у везу са Александром Винчићем. Одлуком комисије, Нова продукција добила је 4 милиона динара, Промо продукција 3 милиона динара и Супер продукција 1.450. 000 динара, укупно 8.450.000 динара. Чланови комисије, одлучили су да доделе 850.000 динара Радио Срему из Руме, чији је власник Славко Стијаковић.

Међу члановима комисије на овогодишњем конкурсу у Сремској Митровици била је блиска сарадница власника Сремске телевизије, Мирјана Васић, али и уредница РТВ Панчево Невена Симендић.

Три конкурса у Сремској Митровици у 2016. години

На првом конкурсу, расписаном 12. фебруара 2016. године предвиђена средства су износила 4.750.000 динара. Међутим, на овом конкурсу није било продукција које су у власништву Александра Винчића нити медија који су у власништву Славка Стијаковића, већ је новац распоређен у највећој мери локалним медијима, чије је седиште у Сремској Митровици попут Сремских новина. На другом, расписаном Конкурсу 24. јуна исте године, предвиђена средства су износила 14.250.000 динара.

Одлуком Комисије највише новца односно 5.300.000 динара додељено је Централној продукцији, затим Сирмиум медиа добија 800.000 динара и Сирмиум продукцији је додељено 600.000 динара. Крајем године град Сремска Митровица издваја из буџета осам милиона динара намењених пројектном финансирању медија. Одлуком комисије, Промо продукција добија 1.100.000 динара колико добија и Нова продукција, док Супер продукција добија 300.000 динара. Град Сремска Митровица је, дакле, прошле године одобрила путем конкурса укупно 9,2 милиона динара продукцијама које су повезане са власником регионалне Сремске Телевизије. Стијаковићевим медијима је на прошлогодишњим конкурсима у Сремској Митровици додељено укупно 2,5 милиона динара.

На другом конкурсу портал РТВ Центар Срем додељено је 200.000, Радио Срем је добио 800.000 и Радио Фрушка Гора 600.000 динара, док је Телевизији Фрушка гора из градског буџета додељено 700.000 динара. На трећем конкурсу, одржаном у децембру прошле године, 200.000 динара је додељено Радио Срему.

Рума

Истраживање VOICE показује да медији Славка Стијаковића више новца добијају од општине Рума него што је то био случај у Сремској Митровици.

Међутим, продукције иза којих стоји Александар Винчић и даље су неприкосноване када је реч о висини средстава. У општини Рума, две продукције под контролом Винчића добиле су двоструко више новца од сва четири медија који су у власништву Славка Стијаковића.

Јавни конкурс намењен медијима општина Рума је ове године расписала 8. фебруара, предвиђена финансијска средства за ове намене су била 23 милиона динара. Одлуком комисије, највише новца додељено је продукцији Сирмиум медиа односно 5.985.000 динара. На другом месту, по висини средстава која су додељена је Сирмиум продукција, којој је одобрено 4.015.000 динара. Власник Сремске телевизије је преко продукција од општине Рума на овом конкурсу добио равно десет милиона динара. На поменутом конкурсу из буџета општине Рума, ТВ Фрушка гора је добила два милиона динара, Радио Срем 1,8 милиона док је Радио Фрушка гора добио милион динара. Укупна средства која су одобрена медијима који су у власништву Славка Стијаковића износе 4.800.000 динара. Слично је било и прошле године, када је 28. априла општина Рума за суфинансирање медија издвојила 19.875.000 динара.

Одлуком комисије, Винчићева Нова продукција добија 4.000.000 динара док медији Славка Стијаковића добијају укупно 4,7 милиона динара, односно Радио Срем добија два милиона, ТВ Фрушка гора 1,7 милиона динара и Радио Фрушка гора милион динара.

Инђија

На јавном конкурсу намењеном медијима, за ову годину, у општини Инђија било је предвиђено 19 милиона динара. Одлуком чланова комисије, Супер продукцији је додељено 4 милиона динара док је Радио Телевизија Инђија из општинског буџета добила 3 милиона динара. У општини Инђија је на овогодишњем конкурсу додељено 500.000 динара продукцији Магиц продуцтион, чији је директор Јован Клећа запослен као сниматељ на Сремској телевизији. Као почетак обављања делатности у Агенцији за привредне регистре наводи се 31. јануар 2017. године. Општина Инђија је медијима који се доводе у везу са Александром Винчићем на овогодишњем конкурсу доделила укупно 7.500.000 динара. Када је реч о медијима Славка Стијаковића, Инђија је ове година подржала све њихове предложене пројекте.

Интернет портал РТВ Центар Срем добио је 60 хиљада, ТВ Фрушка гора 1,4 милиона динара, Радио Срем 200 хиљада динара и Радио Фрушка гора 150 хиљада динара. Укупно 1.810.000 динара. Да је власник Сремске ТВ био у добрим односима и са претходном влашћу у општини Инђија - показује прошлогодишњи конкурс намењен медијима када је овом локалном самоуправом владала Демократска странка.

За прошлу годину општина Инђија је издвојила 25.350.000 динара, а чланови комисије су донели одлуку да РТВ Инђија добије чак 6 милиона динара, Сирмиум продукција 4,9 милиона динара колико и Сирмиум медиа док 1,5 милиона динара добија Супер продукција. Општина Инђија је медијима које се доводе у везу са Винчићем у прошлој години доделила укупно 17.300.000 динара. Медији Славка Стијаковића, Радио Фрушка гора и Радио Срем укупно су добили - 2,5 милиона динара.

Стара Пазова

За разлику од осталих општина Срема, у Старој Пазови власник Сремске телевизије изгледа нема утицаја.

Можда зато што постоје други приоритети. Ова сремска општина је донела решење 21. марта текуће године да средствима буџета у висини од 19.998.802 динара највише новца додели некада јавном предузећу за информисање, РТВ Стара Пазова, сада у власништву MR & Co из Београда.

РТВ Стара Пазова одлуком комисије добија 7,5 милиона динара док медијске пројекте продукција Нова и Супер, које се доводе у везу са Александром Винчићем, комисија није подржала.

Медији који су у власништву Славка Стијаковића на овогодишњем конкурсу у Старој Пазови добијају укупно 1.550.000 динара, односно ТВ Фрушка гора добија 1.250.000 динара и истоимени Радио Фрушка гора добија 300.000 динара. Није подржан медијски пројекат Стијаковићевог портала РТВ Центар Срем.

Међу члановима комисије које је била задужена за оцену медијских пројеката није било ни представника Асоцијације електронских медија Војводине Комисија за оцену медијских пројеката, на прошлогодишњем конкурсу је донела одлуку да од 22 490 000 динара, колико је било предвиђено општинским буџетом, чак 16.060.000 динара додели РТВ Стара Пазова, док је ТВ Фрушка гора Славка Стијаковића добила 600.000 динара. Иначе, као законски заступник фирме MR & CO у Агенцији за привредне регистре води се Муамер Рагиповић, директор "Ајмакса" за Србију, који има разгранат бизнис у Старој Пазови и, по сопственом признању, добре односе на председником ове општине Ђорђем Радиновићем.

Пећинци и Шид 

Општина Пећинци није још увек расписала конкурс за ову годину, док је у 2016. години то учинила је 27. јануара. Из буџета пећиначке општине за медије је тада издвојено 9,5 милиона динара. Највише новца готово пола од предвиђених средстава, добио је Радио Доњи Срем из Пећинаца - 4,2 милиона динара, док је Радио Срем Славка Стијаковића добио 200.000 динара.

У Шиду, где је седиште Сремске телевизије, комисија није подржала пројекте медија чији је власник Славко Стијаковић.На овогодишњем конкурсу, предвиђена буџетска средсва су износила 10 милиона динара. Највише новца је одлуком комисије додељено Коперникус РТВ Шид (бивши Радио Шид), 2,5 милиона динара за два пројекта. Милион динара за пројекат "Актуелности из општине Шид" и 1,5 милиона динара за пројекат "Лична карта Шида".

Два милиона динара добила је Сирмиум продукција која се доводи у везу са Александром Винчићем. Медијски пројекат портала РТВ Центар Срем, чији је власник Славко Стијаковић, одбијен је. Прошле године је општина Шид за медије у буџету определила 9 милиона динара. Одлуком чланова комисије, Супер продукција је добила 3,9 милиона за пројекат "Шид на длану".

Ова општина је позната и по томе што је њен медиј, некадашње јавно предузеће, Радио Шид продат нишком кабловском оператеру и телевизији Коперникус за чак 531.000 евра, иако је почетна цена износила само 6.928 евра."Освајање" јужне Бачке.

Свој медијски утицај Александар Винчић и Славко Стијаковић проширили су и на област јужне Бачке. За разлику од Стијаковића, власник Сремске телевизије се на конкурсима у јужном делу Бачке појављује са медијима који су однедавно у његовом власништву.

Половином марта, општина Сремски Карловци, која административно припада јужно Бачком округу, донела је Решење о додели новца намењеним медијима. Конкурсом за јавно информисање општинским буџетом је било предвиђено 3 милиона динара.

Одлуком комисије, највише новца додељено је порталу Бриф.рс и то половина предвиђене цифре односно 1,5 милиона динара. РТВ Делта из Новог Сада одлуком комисије добија 700 хиљада динара, а власник поменуте медијске куће је Александар Винчић. На конкурсу који је расписала Градска управа Нови Сад, медији који се доводе у везу са Александром Винчићем укупно добијају 5 мииона динара. РТВ Делта је добила 3 милиона динара, Промо продукција милион динара и Magic production такође милион динара.

У Бачкој Паланци, два милиона динара додељено је РТВ Делта док су Тв Фрушка гора и Радио Срем, Славка Стијаковића, добили укупно 600.000 динара (ТВ Фрушка гора 500.000 динара, Радио Срем 100 000 динара).

На конкурсу у Бачком Петровцу , одлуком комисије 300.000 динара је додељено Винчићевој РТВ Делта док је у Темерину истој телевизији додељено 280.000 динара.

Шта грађани добијају за своје новце?

Стручњаци упозоравају да медији који добијају значајна новчана средства, уместо да остварују јавни интерес, функционишу као пропагандна машинерија локалних власти и политичке организације којој та власт припада. Уредници и новинари крше професионалне и етичке норме, а често се и сами налазе у ланцу корупције.

Указују да, с друге стране, грађани, који пуне локалне буџете а самим тим и финансирају медије, остају ускраћени за истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање, што јесте јавни интерес за разлику од промовисања челних људи локалне самоуправе и политичке странке којој припадају.

У прошлој години само медијима и продукцијама Александра Винчића, грађани Срема су платили 34.400.000 динара, док је у овој години, из локалних буџета, издвојено 27.950.000 динара.

Са медијима Славка Стијаковића су прошли нешто "јефтиније", у прошлој 10,5 милиона а у овој 9.010.000 динара. Питање је шта су добили за тај новац.Због неправилности приликом процеса конкурсног финансирања више пута су реаговали из Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Независног друштва новинара Војводине (НДНВ).

Уместо одговора, Комисија за доделу државне помоћи одобрила је Министарству културе и информисања да се телевизијима у Србији укине ограничење максималног износа, досадашња 23 милиона динара, чиме је само додатно омогућила да се новац грађана и шаком и капом додељује подобнима.                                             

Коментари (1)

Остави коментар
уто

13.06.

2017.

Stanko [нерегистровани] у 06:16

Kurta nije sjahao

Budalastina nazvana `projektno sufinansiranje medija` samo je gori i nakaradniji vid prisustva drzave, zapravo politike u medijima. Valjda ce se `dobra` EU, koja nas je uterala u ovu glupost, ponovo umesati i poceti da nas disciplinuje. Bas me zanima kako ce novi zakon regulisati ovu legalnu, uglavnom stranacku, otimacinu budzetskih para. Sme li iko od lokalnih vlasti da javno pokaze tzv. projekte koji su prosli `strucnu` procenu?!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси