Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Конкурс Општине Сурдулица за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

05. 06. 2017.

Конкурс Општине Сурдулица за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 17. и члана 19. став 1. Закона о јавном информисању у медијима (“Сл.гл.РС” бр. 83/2014 и 58/2015) члана 4. став 1. и члана 9. Правилника о суфинансирању пројекта за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (“Сл.гл.РС” бр. 126/2014) члана 56 став 1. тачка 11. статута општине Сурдулица (“Сл.гл.ПО” бр. 25/08 и “Сл.гл.Града Врања” бр. 16/11), члана 15. тачка 11. Одлуке о Општинском већу општине Сурдулица (“Сл.гл.Града Врања” бр. 5/10) члан 7. раздео 4. глава 4. подглава 4.1. програмска класификација 1201 – развој културе, пројекат 4.1.3 - пројектно финансирање медија, функција 830, позиција 106, економска класификација 481, “Одлуке о буџету општине Сурдулица за 2017.год.” (“Сл.гл.града Врања” бр. 42/2016) и члан 2. став 1. тачка 11. Пословника о раду општинског већа општине Сурдулица (“Сл.гл.ПО” бр. 34/08 и Одлуке о расписивању јавног конкурса за суфинансирање пројекта из буџета општине Сурдулица ради остваривање јавног интерес у области јавног информисања за 2017. год. бр. 401-182/17-01 од 26.03.2017.године, Oпштинско веће општине Сурдулица на седници одржаној 26.03.2017. године расписало је

Јавни позив за учешће на конкурс за суфинансирање пројеката из буџета Општине Сурдулица ради остваривање јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години

I Намена средстава за оствараивање јавног интереса

 

            Конкурс за суфинансирање пројекта за остваривање јавног интереса у области јавног инофрмисања на територији општине Сурдулица у 2017. години  (у даљем тексту конкурс) расписује се за суфинансирање пројекта производње медијских садржаја. Средства се одобравају за реализцију пројекта увођења, побољшања или проширења програмских садржаја у новинама и електронским медијима који се дистрибуирају или емитују на територији општине Сурдулица и од посебног су значаја за јавно информисање грађана укључујући и интернет странице уписане у регистар медија.

            Конкурс се расписује са циљем да медији буду средства информисања, едукације, дијалога и партиципације грађана у остваривању приоритета дефинисаних стратешких докумената, као у циљу информисања јавности о актуелним дешавањима од зачаја за живот свих грађана општине Сурдулица:

  1. Медијски садржај који доприноси афирмисању интер-активног учешћа грађана у побољшању рада локалне самоуправе.
  2. Медијски садржаји значајни за проивредни развој и стварање повољног привредног амбијента на територији општине Сурдулица.
  3. Медијски садржаји из области образовања и науче који афирмишу рад образовних и научних институција општине Сурдулица.
  4. Медијски садржаји у области културе и очувања културног наслеђа општине Сурдулица.
  5. Медијски садржаји намењени младима који промовишу стручна и научна достигнућа, здрав начин живота, не насиље и значај спорта на територији општине Сурдулица.
  6. Медијски документарно-образовни садржаји у домену људских права и слободе – право на рад (програмски садржај о родној равноправности, запошљавању, старим занатима, траженим образовним профилима, иновацијама и програмима у области запошљавања).
  7. Специјализовани медијски садржај едукативног типа из области пољопривреде и руралног развоја на територији сеоског подручја општине Срудулица.
  8. Специјализовани медијски садржај едукативног тима из области борбе против корупције, као и истраживачки медијски програми из области борбе против корупције.
  9. Медијски садржаји значајни за очување идентитета националних мањина који живе на територији општине Сурдулица.

10.  Медијски садржаји значајни за инклузију особа са инвалидитетом на територији општине Сурдулица.

11.  Медијски садржаји посвећени енергетици, комуналним темама, као и промовисању енергетске ефикасности и примера добре праксе на територији општине Сурдулица.

12.  Медијски садржаји из области заштите животне средине (едукативни програми, промоција и заштита природних ресурса Сурдулица и околине).

13.  Информативно-образовни медијски садржаји из области безбедности и унапређења стања безбедности на територији општине Сурдулица.

 

II Износ средстава опредељених за Конкурс.

 

            Одлуком о расписивању јавног позива за суфинансирање пројекта из буџета општине Сурдулица ради оствареја јавног интерса у области јавног информисања за 2017. годину, коју је донело Општинско веће општине Сурдулица, дана 26.03.2017 године, под бројем 401-182/17-01 од 26.03.2017.године, средства у износу од 2.000.000,00 динара намењена су за конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања.

 

III Право учешћа на конкурсу има:

 

1)      Издавач медија који је уписан у Регистар медија, односно Регистар јавних гласила Агенције за привредне регистре.

2)      Правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

-        Право учешћа на конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

            Под медијем се у смислу закона о јавном информисању и медијима подразумевају дневне и породичне новине, сервисне новинске агенције ради програм и телевизијкси програм и електронска издања тих медија као и самостална електронска издања (уређивачни обликоване интернет странице или интернет портали), регистровани у регистру медија, у складу са законом.

            На конкурсу се може учествовати само са једним пројектом.

            Пројекат у смислу закона подразумева заокружену програмску целину или део целине којом се доприноси остваривању јавног интереса у области јавног информисања.

            Издавач више медија може конкурисати по једном пројекту за сваки медиј.

            Максимални износ који се може доделити по једном пројекту је 80% вредности пројекта.

            Конкурс се расписује за суфинансирање пројекта чија реализација траје до 31.12.2017. године

 

IV Критеријуми за оцену пројекта

 

-        Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс:

1. Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари општи јавни интерес у области јавног информисања:

1.1.у којој мери су предложена пројектна активност изложени циљеви реализације релевантни за остваривање намене конкурса.

1.2.У којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља (могу се утврдити на основу начина на који је објашњена везда између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкус),

1.3.у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средсатава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

  1. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

2.1.Да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулисаних тела или тела само регулације у последњих годину дана због кршења професиналних и етичких стандарда.

2.2.Доказ о томе да ли су након изрицања казни или мера предузете активности која гарантују да се сличај неће поновити.

 

-        Специфични критеријуми:

  1. Кадровски потенцијал и техничка опремљеност подносиоца пројекта.
  2. Искуство и континуитет у производњи медијских садржаја дефинисаних конкурсом.
  3. Заступљеност медијских садржаја дефинисаних конкурсом у предложеном пројекту. (дужина радио и ТВ програма бр. странице са текстовима у новинама и на интернет порталима и слично).
  4. Реализација пројекта на територији општине Сурдулица који се могу пратити или се дистрибуирају на територији општине.

 

V Рокови

 

            Пријаве на конкурс подносе се у року од 15 дана од дана објављивања у недељном листу “Новине Врањске”.  Неблаговремене пријаве као и пријаве учесника конкурса који није поднео ни један прописани документ наведен у јавномк позиву осим обрасца за пријаву неће бити узете у разматрање. Одлуку о расподели средстава доноси Општинско веће општине Сурдулица на основу образложеног предлога комисије у року од 15 дана од дана закључења конкурса. Одлука о расподели средстава се доноси у форми решења и Општинско веће скенирано решење доставља сваком учеснику конкурса у електронској форми и објављује га на свом веб-сајту.

            На  основу  решења о расподели средстава, у име општине председник закључује уговор са корисницима средстава, који је основ за праћење реализације суфинансираног пројекта. Корисник средстава је дужан да Извештај о реализацији пројекта, у форми наративног и финансијског извештаја, у року од 15. дана по истеку предвиђеног рока за реализацију пројекта, достави Општинском већу општине Сурдулица, на Обрасцу 2 – Наративни и финансијски извештај, који се може преузети са сајта општине, на адреси: www.surdulica.org

            Уз наведене прилоге, учесник конкурса који је добио буџетска средства је дужан да достави извештај о емитованим прилозима, емисијама, објављеним новинским чланцима, објављеним текстовима на сајту – који ће садржати за сваки прилог следеће информације: назив прилог /текст; тема прилога/текст;учесници прилога; емисија у којој је прилог емитован/рубрика у новинама у којој је текст објављен.

 

VI Документација која се прилаже

 

            Пријава се подноси путем образаца за учешће на конкурсу, који се могу преузети са сајта општине Сурдулица, на адресу: www.surdulica.org, где се налази и текст јавног позива.

Образац 1 -  Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања.

Образац 1а -  Табеле за пројектно суфинансирање из области јавног информисања.

Образац 2 – Наративни и финансијски извештај из области јавног информисања.

 

            Учесник Конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

  1. Решење о регистрацији правног лица или предузетника у Агенцији за привредне регистре;
  2. Решење о пореском идентификационом броју (фотокопија ПИБ.а);
  3. Решење о регистрацији из Регистра медија, односно Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;
  4. Дозвола за емитовање радио и / или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;
  5. Оверена изјава/сагласност медија да ће програмски садржај бити емитован/објављен у том медију. (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукцију телевизијског и радијског програма),
  6. Оверена изјава да учесник конкурса нема изречене мере од стране државних органа, регулативних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;
  7. Оверену изјаву о располагањлу одговарајућим техзничким и кадровским капацитетима;
  8. Потписану изјаву одговорног лица о броју стално запослених радника и хонорарних сарадника, са приказаном образовном структуром;
  9. Доказ о редовном измиривању по одбитку за месец који предходи месецу подношења пријаве за учешће на конкурсу;

10.  Доказ о редовном измиривању локалних изворних прихода према јединици локалне смаоуправе – уверење локалне пореске администрације са наведеним измиреним обавезама закључно са месецом који предходи месецу подношења пријаве за учешће на конкурсу.

            Подносилац пријаве је у обавези да наведену документацију достави у штампаној и електронској форми – на компакт диску (ЦД или ДВД), у затвореној коверти.

 

            Пријаве слати поштоим на адресу: Општинско веће, Општине Сурдулица, Краља Петра I бр. 1, у затвореној коверти, насловљено са “Пријава по Јавном позиву за суфинансирање пројеката из буџета општине Сурдулица ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години” и са назнаком “НЕ ОТВАРАТИ” или на писарници општинске управе општине Сурдулица.

 

VII Позив за учешће у раду Комисије

            Позивају се новинарска и медијска удружења да предложе чланове конкурсне комисије и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду Комисије да се писаним путем обрате на адресу: Општинско веће општине Сурдулица, Краља Петра I бр. 1, 17530 Сурдулица, са назнаком: “Предлог за члана/чланове Комисије за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Сурдулица у 2017.  години” или предајом у Услужном центру општине Срудулица.

            Рок за достављање предлог за чланове Комисије исти је као и рок за подношење пријава на конкурс.

            Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање 3 године пре датума расписивања конкурса.

            Чланове стручне Комисије именује Општинско веће општине Сурдулица и то из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

            Додатне информације се могу добити радним данима, од 10 до 13 часова, на телефон 017/815-270

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси