Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Град поништио конкурс. Заборавили да ограниче висину новчаног износа за пројекте?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 05. 2017.

Аутор: У. Урошевић Извор: Боом 93

Град поништио конкурс. Заборавили да ограниче висину новчаног износа за пројекте?

Град Пожаревац поништио је конкурс за суфинансирање медијских садржаја за остваривање јавног интереса на територији локалне самоуправе у 2017.години, који је био расписан 19.априла. Разлог је јер конкурсом није био предвиђен најнижи и највиши износ који може да буде одобрен по пројекту.

Пожаревац је издвојио 3.420.000 динара за остваривање јавног интереса у информисању у овој години.

У исто време,  град је планирао да преко услуга информисања, медијских услуга и услуга радија и телевизије из буџета пласира  близу 13.500.000 милиона динара.

То је збирни износ у плановима јавних набавки скупштине, градске управе и градоначелника који планирани за разне услуге медија, рекламу и пропаганду.

Закључак о поништавању конкурса објављен је данас, само 10 дана пре истека рока за подношење пријава на конкурс. У међувремену није била именована комисија која би требало да оцењује пројекте.

Није јасно када ће нови конкурс бити расписан.

Иначе, у поништеном конкурсу, као програмски приоритети били су наведени  очување српског националног и културног идентитета и језика, наталитет, програми намењени деци, унапређење положаја и равноправности одређених друштвених група (економски и социјално угрожених друштвених група, жена, старих, припадника ЛГБТ популације,  итд.), европске интеграције, заштита животне средине, корупција, сиромаштво, говор мржње, мигрантска криза, унапређење медијске писмености и родна равноправност.

Недавно је окончана јавна набавка за услуге информисања и преносе седнице скупштине од стране телевизије са регионалним покривањем.

САТ ТВ телевизија добила је ову набавку за пружање услуга праћења рада локалне самоуправе у износу од 3.999.600 динара за наредних годину дана и преносе 7 седница сскупштине у износу од 699.720 динара.

Дакле, за медијске услуге телевизије град је издвојио више новца него за све медије који би требало да извештавају у јавном интересу

Коалиција новинарских и медијских удружења (АНЕМ, НУНС, УНС, НДНВ и Локал прес) је раније у неколико наврата до сада позивала градске власти Пожаревца да повуку јавне позиве за подношење понуда за учешће у јавним набавкама за медијско праћење рада локалне самоуправе и да одустану од додељивања средстава на начин који није у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Иначе, став коалиције је да медији не могу да буду канали за дистрибуцију ПР кампања локалних власти, као и да су они потпуно аутономни у одређивању своје уређивачке политике, која мора да буде независна и ослобођена од утицаја свих центара моћи, укључујући ту и органе власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси