Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

31. 03. 2017.

Извор: Фонет

Поплава неправилности

Генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС) Светозар Раковић сматра да у поплави локалних конкурса за суфинансирање медијског садржаја од јавног интереса број неправилности, који је уочен од почетка године, указује да су се њима желели наградити медији блиски власти.

Раковић је на конференцији за новинаре о пројектном суфинансирању рекао да се велики број локалних конкурса може објаснити чињеницом да су се очекивали избори.

У време када су расписивани конкурси говорило се и о могућим парламентарним и локалним изборима, подсетио је Раковић истакао да је у протекла три месеца расписано више од 80 конкурса.

"Уверени смо да су конкурси расписивани тако масовно изненађујуће ажурно искључиво са мотивом да се средствима из буџета награди лојалност медија блиских властима", оценио је Раковић.

Он је указао да су на тим конкурсима у комисије бирани људи који нису стручни да оцењују медијске пројекте и напомену да се за медијске стручњаке и даље проглашавају људи који раде у општинама.

Према речима Раковића, реч је о људима из општина чији посао није везан за јавно информисање. Као посебан проблем Раковић је указао на то чланове комисија за доделу средстава за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса именују и удружења која нису активна на домаћој медијској сцени.

Према оцени адвоката Милоша Стојковића, од почетка пројектног суфинансирања постоје недоследности и непоштовање прописа у спровођењу конкурса.

Занимљиво је да имамо јако добре и стручне извештаје опроблемима у области пројектног суфинансирања, констатоваоје Стојковић, али се чини да нема ко да их прочита.

Они који су најодговорнији за надзор над применом закона су веома пасивни, рекао је Стојковић.

Брине и тенденција да се закони и подзаконски акти мењају без икаквог учешћа медијске заједнице, невладиног сектора ијавности, указао је Стојковић и закључио да то не може да буде добро.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси