Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс Општине Нови Бечеј за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 02. 2017.

Конкурс Општине Нови Бечеј за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, број 83/2014 и 58/2015 и 12/16), члана 4. став 1. и члана 9. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, број 16/16), члана 95-98 Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“, број 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013 и 97/2013), члана 15. став 1. тачка 35. и члана 53. Статута општине Нови Бечеј („Службени лист општине Бечеј“ број 3/2014-пречишћен текст), Одлуке о буџету општине Нови Бечеј за 2017. годину („Службени лист општине Нови Бечеј“, број 27/2016) и Одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Нови Бечеј број I 01-400-33/2017 од 08.02.2017, Председник општине Нови Бечеј расписује

КОНКУРС

за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Нови Бечеј у 2017. години

I НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Конкурс се расписује ради суфинансирања производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана општине Нови Бечеј; заштита и развој људских права и демократије; подизање квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника националних мањина; унапређивању правне и социјалне државе; слободном развоју личности и заштите деце и развој културног и уметничког стваралаштва; развоју образовања укључујући и медијску писменост као део образовног система; развој науке, спорта и физичке културе; заштити животне средине и здравља људи; унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана општине Нови Бечеј за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

Средства за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја  из области јавног информисања на територији општине Нови Бечеј у 2017. години, опредељена су Одлуком о буџету општине Нови Бечеј за 2017. годину („Службени лист општине Нови Бечеј“, број 27/2016) у износу од 6.000.000,00 динара

Најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 50.000,00 динара а највећи износ средстава који се може одобрити по пројекту је 3.500.000,00 динара.      

Учесник конкурса може поднети захтев за суфинансирање највише до 80% вредности пројекта.

II ПРАВО НА УЧЕШЋЕ

На конкурсу може учествовати:

1. Издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија,

 

2. Правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија и емитује се на територији општине Нови Бечеј.

Право учешћа на конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговореном предвиђеном року и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта, као ни лица за која се утврди да су средства ненаменски трошила и издавачи који се финансирају из јавних прихода: републички и покрајински јавни медијски сервиси, односно Јавна медијска установа ,,Радио-телевизија Србије'' и Јавна медијска установа ,,Радио-телевизија Војводине'' и оснивачи медија који примају редовну субвенцију из Буџета Републике Србије и Буџета АП Војводине".

Учесник конкурса може конкурисати само са једним пројектом.

Издавач више медија има право учешћа на конкурсу с једним пројектом за сваки медиј.

Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирању у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години и то у износу који уз средства која је већ добио не прелази 80% вредности пројекта.

 

III  КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКТА

  1. Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања;

1.1 Значај пројекта са становишта:

-          остваривања јавног интереса у области јавног информисања;

-          остваривање намене конкурса;

-          усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетимациљних група; 

-          идентификованих  и јасно дефинисаних потреба циљних група;

-          заступљености иновативно гелемента у пројекту и новинарск оистраживачког приступа.

1.2 Утицај  и изводљивост састановишта:

-          усклађености планираних активности са циљевима,  очекиваним резултатима и потребама циљних група;

-          степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;

-          мерљивости индикатора који омогућавају праћење реализације пројекта;

-          разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;

-          степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта на стављају се након што се оконча подршка).

1.3 Капацитети са становишта:

-          степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;

-          неопходних ресурса за реализацију пројекта;

-          стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

1.4 Буџет и оправданост трошкова са становишта:

-          прецизности и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;

-          економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

  1. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима

2.1 да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране држаних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;

2.2 доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Ближи критеријуми за оцену пројеката су:

 

  1. Да је пројекат од посебног значаја за информисање становништва на територији општине Нови Бечеј;
  2. Мера у којој предложени пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета језика;
  3. Актуелност тема и доступност већем броју корисника
  4. Мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаја и равноправности одређених друштвених група
  5. Мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу медијске писмености.

 

 

IV РОКОВИ

 

Пријаве на конкурс подносе се у року од 15 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник“ од 10.02.2017. године до 27.02.2017. године.

 

Даном објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник“ биће објављен и на сајту општине Нови Бечеј.

 

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

 

V ДОКУМЕНТАЦИЈА

 

Учесник конкурса је обавезан да попуњен образац за учешће на Конкурсу достави у четири примерака. Образац се преузима са сајта општине Нови Бечеј www.novibecej.rs

Учесник конкурса је обавезан да приложи у четири (четири) примерка:

-          Образац 1 (пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања);

-          Буџет пројекта (табела у складу са Обрасцем 1)

Учесник конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

1. решење о регистрацији правног лица или предузетника у Агенцији за привредне регистре;

2. решење о регистрацији из Регистра медија који се води у Агенцији за привредне регистре са подацима уписаним у складу са Законом о јавном информисанју и медијима;

3.  дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;

4. оверена изјава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржај бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица односно предузетника који се бави производњом медијских садржаја и који су регистровани за продукцију телевизијског и радијског програма);

5. визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак новина, џингл и сл.).

VI ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

 

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије, која уз предлог за чланове комисије, подноси и доказ о регистрацији удружења у Регистру удружења.

 

Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да се писаним путем предложе чланове комисије општини Нови Бечеј. Уз предлог за чланове Комисије доставити и кратке биографије.

 

Предлози за чланове комисије достављају се у року од 15 дана од дана објављивања Конкурса у дневном листу „Дневник“ на адресу: oпштина Нови Бечеј, Жарка Зрењанина бр. 8, 23272 Нови Бечеј.

Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

Састав комисије се објављује на званичној интернет страници општине Нови Бечеј www.novibecej.rs

VII НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

 

Конкурс и Обрасци за пријаву објављују се на сајту општине Нови Бечеј www.novibecej.rs где су видљиви и доступни све време трајања конкурса.

 

Пријаве пројеката слати на адресу: Општина Нови Бечеј, Жарка Зрењанина број 8,  са назнаком „За Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Нови Бечеј за 2017. годину“

 

Учесник конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року.

Пројекат учесника конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, не разматра се.

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу, неће бити разматране.

Решење о расподели средстава по Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Нови Бечеј за 2017. годину биће објављено на сајту општине Нови Бечеј и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Корисник средстава је дужан да извештај о реализацији утрошених средстава достави до 31.12.2017. године на обрасцу који се може наћи на званичној интернет страници општине www.novibecej.rs

Додатне информациjе се могу добити радним даном од 07-13 часова на телефоне: 023/772-320 и 023/772-321, локал 115.

VIII ПОСТУПАК ДОДЕЛЕ СРЕДСТАВА

 О додели средстава, на предлог Конкурсне комисије, одлучује Председник општине,  решењем.

Уколико пројекти или одређени број пројеката нису у складу са циљевима и критеријумима конкурса, Председник општине може, на предлог конкурсне комисије, донети решење да се неће распоредити средства или део средстава.

Решењем о додели средстава може бити одређен исти или мањи износ средстава од оног који је тражен у појединачној конкурсној пријави.

Уколико је решењем о додели средстава за појединог корисника одређен мањи износ од оног који је тражен у конкурсној пријави, корисник средстава дужан је да пошаље ревидиран буџет пројекта, којим спецификује намену средстава, а у складу са износом који му је решењем додељен.

Корисник средстава може ревидираним буџетом пројекта тражити да му пројекат сразмерно краће траје или да умањи део програмских ставки, уважавајући природу пројекта за који су му одобрена средства.

Председник општине и корисник средстава закључују уговор о међусобним правима и обавезама.

Корисник средстава може доставити обавештење о томе да одустаје од средстава која су му додељена. 

Са корисником средстава, уколико му је рачун у блокади, неће бити  закључен уговор са Председником општине, односно неће му се пренети средства на рачун уколико му рачун буде блокиран након закључења уговора.

Одобрена средства се  користе искључиво за намене за којe су додељена, а корисник средстава је дужан да Председнику општине Нови Бечеј, достави извештај о реализацији пројекта, материјални  доказ о реализацији и дистрибуцији односно емитовању, као и о наменском коришћењу додељених средстава у прописаном року.

 

                                                                                                ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

                                                                                                     Саша Максимовић

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси