Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс Општине Пожега за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 02. 2017.

Конкурс Општине Пожега за суфинансирање медијских пројеката

На основу чланa члана 20. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07, 83/14, 101/16), чланa 17, 18 и 19. Закона о јавном информисању и медијима ("Службени гласник РС", број 83/14, 58/15, 12/16), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања ("Службени гласник РС", број 16/2016, 8/2017), члана 54. Статута општине Пожега ("Службени лист општине Пожега", број 2/08, 9/08, 3/10 и 8/15) и Одлуке о буџету општине Пожега за 2017. годину ("Службени лист општине Пожега", број 11/16) председник општине Пожега упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА РАДИ ОСТВАРИВАЊА ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ПОЖЕГА У 2017. ГОДИНИ

 

            1. Намена средстава за остваривање јавног интереса, тј. јавни интерес који ће се конкурсом суфинансирати 

Предмет јавног позива представља расподела средстава опредељених Одлуком о буџету општине Пожега за 2017. годину, у износу од 5.700.000,00 динара за суфинансирање пројеката - производње медијских садржаја, којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања на територији општине Пожега у 2017. години.

Намена конкурса је суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања, који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана на територији општине Пожега, заштити и развоју људских права и демократије, слободном развоју личности и заштити деце и младих, развоју културног и уметничког стваралаштва, развоју образовања, укључујући и медијску писменост, развоју науке, спорта и физичке културе, заштити животне средине и здравља људи, унапређивању медијског и новинарског професионализма и осталих медијских садржаја који доприносе задовољавању потреба грађана општине Пожега за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације.

Општина Пожега ће на основу овог јавног позива суфинансирати пројекте који су намењени јавном информисању становника општине Пожега о збивањима на локалном нивоу, односно о раду органа општине Пожега као локалне самоуправе, о раду установа и других субјеката који се финансирају из буџета општине Пожега, о збивањима и догађајима у јавном сектору, туризму, пољопривреди, привреди, предузетништву, као и подстицају разноврсности медијских садржаја, слободе изражавања идеја и мишљења, слободног развоја независних и професионалних медија, односно о свему о чему јавност има оправдан интерес да зна.

 

Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката чија реализација траје до 31.12.2017. године.

Најмањи износ средстава која се одобравају по пројекту је 50.000,00 динара а највећи износ средстава која се одобравају по пројекту је 3.000.000,00 динара.

Средства ће се додељивати у складу са Уредбом о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“, бр. 13/10,100/11, 91/12, 37/13, 97/13 и 119/14), по правилима за Државну помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

2. Право учешћа на конкурсу

 

Право учешћа на конкурсу имају:

 

а) издавач медија који је уписан у Регистар медија, који се води у Агенцији за привредне регистре.

б) правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у Регистар медија.

Право учешћа на конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором предвиђеном року и прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошила.

3. Услови за учешће на конкурсу 

Учесник конкурса може конкурисати само са једним пројектом на конкурсу. Ако је учесник конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

Пројекат у смислу овог конкурса подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровска или временска) којом се доприноси остваривању јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Пожега.

Учесник конкурса може поднети захтев за суфинансирање пројекта у износу до највише 80% вредности предложеног пројекта, односно највише до износа утврђеног конкурсом.

4. Рок за пријављивање на конкурс

Пријаве на конкурс подносе се у року од 15 дана од дана објављивања на званичној интернет страници општине Пожега www.pozega.org.rs

Пријава на конкурс подноси се на адресу: Општина Пожега, Трг Слободе 9, 31210 Пожега, са ознаком пуног имена и адресе пошиљаоца и назнаком: “Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2017. години“ - (не отварати), или предајом лично у пријемној канцеларији општине Пожега - на писарници Општинске управе општине Пожега.

Конкурсни материјал се не враћа.

Пријаве које стигну ван прописаног рока или на погрешном обрасцу неће бити разматране.

5. Документација коју прилаже подносилац пројекта

Предлог пројекта доставља се на прописаним обрасцима и у супротном се неће узети у разматрање.

 

- Образац Пријаве (Образац 1. - пријава и Образац 1. - табела буџета пројекта) се преузима са званичне интернет презентације општине Пожега.

 

Учесници конкурса дужни су да уз пријаву на Конкурс за суфинансирање пројеката из области јавног информисања приложе следећу документацију:

1. доказ о регистрацији издавача медија

2.доказ о регистрацији правног лица, односно предузетника који се бави производњом медијског садржаја

3. потврда банке да рачун учесника конкурса није у блокади

4. дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије

5. оверену изјаву/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржај бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукцију телевизијског и радијског програма)

6. пројекат са детаљним описом

7.детаљно разрађен буџет пројекта (спецификација трошкова исказана искључиво у динарима)

8.опционо-визуелну пројектну документацију (фотографије, штампани материјал, материјал на ЦД-у и сл).

6. Критеријуми за оцену пројекта

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су :

1. мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања;

2. мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

 

На основу критеријума из става 1. тачка 1) овог члана, посебно се оцењује :

  1. значај пројекта са становишта :

-      остваривања јавног интереса у области јавног информисања;

-      остваривање намене конкурса;

-      усклађености пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група;

-      идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група;

-      заступљености иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

 

2. утицај и изводљивост са становишта :

-      усклађености планираних активности са циљевима, очекиваним резултатима и потребама циљних група;

-      степена утицаја пројекта на квалитет информисања циљне групе;

-      мерљивости индикатора који омогућавају праћење реализације пројекта;

-      разрађености и изводљивости плана реализације пројекта;

-      степена развојне и финансијске одрживости пројекта (позитивни ефекти пројекта настављају се након што се оконча подршка).

 

  1. Капацитети са становишта :

-      степена организационих и управљачких способности предлагача пројекта;

-      неопходних ресурса за реализацију пројекта;

-      стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

 

  1. Буџет и оправданост трошкова са становишта :

-      прецизности и разрађености буџета пројекта, који показује усклађеност предвиђеног трошка са пројектним активностима;

-      економске оправданости предлога буџета у односу на циљ и пројектне активности.

 

На основу критеријума из става 1. тачка 2) овог члана посебно се оцењује:

 

  1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (податке прибавља стручна служба од Регулаторног тела за електронске медије, а од Савета за штампу, за штампане и онлајн медије);
  2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

 

            Додатни критеријуми за оцењивање пројеката:

 

            1. Да је пројекат од посебног значаја за информисање становништва на територији општине Пожега

            2.  Доступност медијског садржаја што већем броју корисника на територији општине Пожега

            3.   Актуелност теме

            7. Конкурсна комисија  

            Оцену пројеката поднетих на конкурс као и предлог о расподели средстава са образложењем доноси стручна комисија од три члана.

            Чланове стручне комисије именује председник општине из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

Одлука о именовању комисије доноси се у форми решења и објављује се на званичној интернет страници општине Пожега.

Решењем о именовању чланова комисије утврђују се њихова права и обавезе.

 

            8. Позив новинарским и медијским удружењима као и медијским стручњацима заинтересованим за рад у комисији 

 

            Општина Пожега обавештава новинарска и медијска удружења, као и медијске стручњаке заинтересоване за рад у комисији да доставе предлог за чланове комисијe.

            Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса. Уз предлог за чланове комисије, новинарска и медијска удружења прилажу и доказ о регистрацији тог удружења у Регистар удружења.

            Уз предлог за чланове комисије доставити и кратке биографије.

            Рок за достављање предлога за чланове комисије исти је као и рок за подношење пријава на конкурс.

           Предлоге доставити у писаној форми путем поште на адресу: Општина Пожега, Трг Слободе 9, 31210 Пожега,  или предајом лично у пријемној канцеларији општине Пожега - на писарници Општинске управе општине Пожега.

            9. Решење о расподели средстава

            Решење о расподели средстава која су предмет овог позива, са образложењем, доноси Председник општине Пожега, а на основу образложеног предлога Комисије.

            Решење о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

            Решење о расподели средстава биће достављено сваком учеснику конкурса и објављено на интернет страници општине Пожега.

            На интернет страници општине Пожега, поред решења о расподели средстава са образложењем, објављује се и предлог Комисије о расподели средстава.

            Решење је коначно и против њега се може покренути управни спор.

            Решењем о додели средстава може бити одређен исти или мањи износ средстава од оног који је тражен у појединачној конкурсној пријави.

Уколико је решењем о додели средстава за појединог корисника одређен мањи износ од оног који је тражен у конкурсној пријави, корисник средстава дужан је да достави нову спецификацију трошкова, у складу са додељеним средствима.

 

                        10. Уговор о додели средстава

           

            Решење о расподели средстава представља основ за закључење уговора са учесником конкурса који је добио средства за суфинансирање пројектних активности.

            Уговором о додели средстава ће се ближе одредити права и обавезе уговорних страна.

            Стручна служба органа који је расписао конкурс, учесницима конкурса којима су одобрена средства доставља уговор у  најкраћем могућем року.

            Учесник конкурса коме су одобрена средства, без одлагања, доставља потписан и оверен уговор органу који је расписао конкурс.

            Уколико учесник конкурса коме су одобрена средства не достави уговор сматраће се да је одустао од додељених средстава.

            Уговор, између осталог, садржи и:

1)      спецификацију одобрених трошкова,

2)      динамику реализације пројекта;

3)      рокове за достављање наративног и финансијског извештаја;

4)      обавезу обавештавања јавности који је орган суфинансирао пројекат уз обавезан текст: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

5)      Обавезу повраћаја средстава уколико сва средства нису искоришћена, односно ако пројекат није реализован.

Орган који додељује средства исплаћује додељена средства по динамици утврђеној уговором.

 

 

            11. Извештај о спроведеним активностима

 

            Учесници конкурса који су добили средства, извештај о реализацији пројекта достављају органу који је доделио средства, у форми наративног и финансијског извештаја, а у складу са законом и закљученим уговором.

Наративни и финансијски извештај, подносе се на Обрасцу 2, који је прописан Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (образац се преузима са званичне интернет презентације општине Пожега), и то најкасније у року од 15 дана по истеку предвиђеног рока за реализацију пројекта.

            Извештај мора бити потписан од стране овлашћеног лица и оверен печатом.

            Уз извештај се доставља и доказ о реализацији пројекта.

 

            12. Објављивање јавног позива

 

Јавни позив за учешће на конкурсу биће објављен на интернет страници општине Пожега www.pozega.org.rs и у недељним новинама “Вести“.

 

Додатне информације могу се добити радним даном на телефон 031/3816-401 локал 226, 069/89 77 823

Контакт особа: Раде Вучићевић

 

 

 

ОПШТИНА  ПОЖЕГА

01 Број: 020 - 27/17 од 10. 02. 2017. године

                                                                           

 

                                                                                                                        Председник

                                                                                  др Милан Божић

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси