Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Шапчани треба да буду добро информисани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 01. 2017.

Извор: beta.rs

Шапчани треба да буду добро информисани

Реагујући на писање једног од таблоида и изјаве у емисији једне од телевизија са националном покривеношћу, као и на део обраћања председника Владе Србије, о суфинасирању пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања за 2017. годину, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поручио је да је неистина и потпуна бесмислица да се суфинансирањем пројеката у области информисања финансира председничка кампања било ког кандидата па и Вука Јеремића.

"За грађане и читаво друштво је веома опасно када од највиших органа власти, који имају формално највећу власт и суштински највећу моћ у држави, стигне подстрек за таблоидизацију јавног живота", упозорио је градоначелник Зеленовић.

Он је подсетио да је Град Шабац још средином новембра, када је и време за то, усвојио буџет, чији је део суфинансирање медија и пројеката у култури.

Јавни позив расписан је 1. децембра и трајао је 30 дана, потпуно јавно и на законом прописан начин. То значи да је комплетна јавност у Шапцу и Србији могла да се информише о позиву, на који је свако могао да се јави. Формирана је стручна комисија чији су чланови представници респектабилних новинарских организација и удружења: НУНС-а и Локал преса, а један од чланова комисије је истакнути новинар. Свако од њих је професионално оспособљен, са неопходном дистанцом да објективно процени квалитет пројеката на конкурсу.

Градоначелник Шапца у потпуности је уважио предлог стручне комисије, а као разлоге зашто се ове године суфинансирају и медији који нису из Шапца, навео је неопходност да се инвеститори и привредници широм Србије информишу о пословним приликама у Шапцу, као и потребу да Шапчани буду добро информисани о свим важним темама у граду.

"Промовишемо свој град и покушавамо да обезбедимо најбоље услове за наше грађане и могућност да зараде више. То је политика за коју смо добили поверење грађана на локалним изборима. Из медија чији се садржај пласира у читавој држави информише се сво грађанство, али и пословни свет, као и амбасаде. Јако је важно да сви они буду информисани путем медија доступних у читавој Србији о свим важним темама у Шапцу и условима које нудимо као град са најповољнијим пословним окружењем у Србији.

Поред тога, вођено је рачуна о сугестији комисије да се Шапчани најпре информишу из централних медија, односно медија са нивоа Републике, а тек онда из локалних.

Грађани Шапца треба да буду добро обавештени о свим важним темама из живота града. Чланови комисије су темељно анализирали пројекте и водили рачуна о томе да буду подржани они са највећом тежином, у интересу грађана Шапца. Ја сам се у потпуности сложио са њиховим предлогом, што иначе није случај у осталим локалним самоуправама. Закон је оставио могућност градоначелнику да поступи другачије али ја сам предност дао стручном мишљењу", навео је градоначелник Шапца.

Он је напоменио да се изјавама на које је реаговао неће допринети развоју локалних самоуправа ни Републике, већ се искључиво подстиче таблоидизација јавног живота у којој се људима суди и пресуђује у медијима, без икаквог утемељења и доказа.

"Очигледно, реч је о предизборној кампањи за председничке изборе, а у страху су велике очи. Оно што ми радимо у Шапцу је политика, за коју смо добили подршку грађана, а представа коју смо током викенда гледали је политиканство", закључио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси