Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Сејдиновић: Суботица доказ да су медијске реформе доживеле колапс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 12. 2016.

Извор: Бета

Сејдиновић: Суботица доказ да су медијске реформе доживеле колапс

Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Недим Сејдиновић изјавио је данас да је случај града Суботице, у коме је Управни суд поништио решење са медијског конкурса, доказ да су медијске реформе доживеле "колапс", пре свега "због осионе власти која је узурпирала све институције и новац грађана доживљава као своју прћију".

Управни суд у Нишу поништио је прошлогодишњи медијски конкурс у Суботици у износу од око 26 милиона динара и наложио градоначелнику Суботице да донесе ново решење. То решење је донето 23. децембра и идентично је поништеном, јер је реч о новцу који је већ потрошен.

Сејдиновић је агенцији Бета рекао да чињеница да је нишки Управни суд одлучивао о конкурсу у Суботици и донео пресуду којом је поништено решење о додели средстава, сведочи о потпуној конфузији и правној несигурности.

Према његовим речима, чињеница да је потом градоначелник Суботице донео ново решење идентично поништеном, као и да се све то односи на новац који је одавно већ потрошен "делује као трагикомедија симулације од државе и правног система".

Он је казао да је неопходно покренути процедуру за измене закона, а пре тога покренути озбиљну расправу, јер "ни најбољи закон на свету неће функционисати уколико власт на свим нивоима, отворено и без зазора угрожава владавину закона и правну сигурност".

"Треба рећи да је за колапс јавног суфинансирања крива власт, али и бројна фантомска или нефантомска новинарска и медијска удружења која су само алатка у рукама власти којом се средства додељују подобним медијима, односно која у комисије предлаже људе без знања и интегритета", рекао је Сејдиновић.

Додао је да је у тренутној ситуацији покретање управног спора недовољан, али и неефикасан механизам за заштиту законитости, уколико стручна комисија која доноси предлог одлуке о додели новца на конкурсима за суфинансирање јавног интереса у јавном информисању "није стручна већ корумпирана скупина".

Такође, према мишљењу Сејдиновића, управни судови не могу на прави начин да вреднују квалитет одређених медијских пројеката.

Преме његовим речима, реформе процеса суфинансирања морају ићи у правцу изналажења механизама за несметан избор и рад стручних особа у конкурсним комисијама, као и ефикасног санкционисања оних органа управљања који крше и исмејавају медијске законе.

"Не мислим да треба одустати од конкурсног суфинансирања, јер су алтернативе веома лоше. Или да држава потпуно одустане од додељивања средстава, што ће довести до гашења огромног броја медија, а посебно лоше би било да додељује средства као пре нових медијских закона, у мраку, без икаквог присуства стручне јавности", рекао је Сејдиновић.

Објаснио је и да су медијски закони направили "корак напред" у пољу транспарентности, те да је сада видљиво "како власт бескрупулозно троши новац грађана, ко су подобни медији, корумпирани и инструментализовани".

"Ово друго се односи и на нека медијска и новинарска удружења", оценио је Сејдиновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси