Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 12. 2016.

Извор: Цензоловка

Не одустати од суфинансирања

Не сме се одустати од пројектног суфинансирања медијских садржаја у јавном интересу, а оно што не ваља требало би исправити, изјавио је данас генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС) Светозар Раковић.

Раковић је, на панел дискусији о пројектном финансирању, рекао да није песимиста, али сматра да досадашња искуства показују да није забележена прелазна оцена за цео тај процес.

Медијска коалиција је дала добре препоруке, истакао је Раковић на конференцији у Прес центру Удружења новинара Србије (УНС) и изразио наду да ће ресорни министар то уважити. Он је објаснио да се кључна препорука тиче транспарентности целог процеса и констатовао да су добро уочени недостаци када је у питању нормативна страна.

То је, према оцени Раковића, добра подлога за измену Закона о јавном информисању и медијима и Правилника о суфинансирању.

Раковић је изразио жаљење што панел дискусији о пројектном финансирању не присуствује нико из Министарства културе и информисања.

Он је указао и на недавни пример конкурса у Београду, на којем је расподељено 90 милиона динара, али се не види ко је именовао чланове комисије.

Не постоји решење о именовању стручне комисије, већ се види само њен састав, напоменуо је Раковић.

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Милорад Тадић сматра да начин на који је Министарство културе и информисања организовало своје комисије и рад у њима представљају најбољи пример како је требало расподелити средства за суфинансирање пројеката од јавног интереса.

Можда, изузев оног дела када је дошло до проблема са девет или 10 пројеката, рекао је Тадић и подсетио да је тада бивши министар искористио своје право да смањи износ тих пројеката.

Са друге стране, имали смо драстичне примере, где су поједини градови, попут Новог Пазара који је одлучио да својој медијској кући подели средства три године унапред. У старту 150 милиона динара за наредне три године, па се поставља питање, а шта после тога, упитао је Тадић.

Он је оценио да би у пројектном суфинансирању требало давати предност медијском садржају и гледати јавни интерес, али да у пракси то често није случај.

Председник Извршног одбора УНС Петар Јеремић је оценио да поједини медији немају довољно искуства у писању пројеката, иако знају новинарски посао и то добро раде.

У Сремској Митровици сам имао случај да нам је локални медиј послао и своје новине које изгледају сасвим пристојно и тематски су врло заокружене, илустровао је Јеремић, али је пројекат лоше направљен.  То су неки људи који знају да направе новине, а не знају да напишу пројекат. Морамо да радимо на томе да што више људи научимо да пишу пројекте, нагласио је Јеремић.

Он је истакао да међу медијским удружењима постоји консензус да се подстакну локални медији и плурализам, како би што више медија добијао новац.

Процес пројектног суфинансирања мора да се унапређује и то ће да траје. Наравно да сада није идеално, рекао је Јеремић и позвао се на проблем у Крагујевцу, наводећи да је тамо ситуација „скандалозна“ и да се тиме шаље лоша порука и другим градовима.

Генерална секретарка Пословног удружења Локал прес Снежана Милошевић изјавила је да је за то удружење важно да се његови чланови оспособе за писање пројеката за учешће на конкурсима за финансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Она је рекла да Локал прес спороводи обуку својих чланова, како за писање тих пројеката, тако и за њихово спровођење и касније извештавање о резултатима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси