Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Суфинансирање медија ипак мора на поправни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

26. 12. 2016.

Аутор: Д. А, И. М. Извор: Вечерње новости

Суфинансирање медија ипак мора на поправни

Управни суд поништио неке лањске конкурсе на југу Србије - суфинансирање медија ипак мора на поправни

Иако је лане на конкурсима за суфинансирање медија у граду на Нишави, Лесковцу и Блацу подељено готово 90 милиона динара, Управни суд је тек сада реаговао на тужбе учесника овог својеврсног надметања и поништио резултате.

Због мањкаве процедуре, комисијама које су делиле новац је дат налог да "поново одлуче", а какве ће то последице имати по медије које су новац добиле и потрошиле још прошле године, нико не уме да објасни.

Први је "пао" конкурс у Лесковцу - по тужби портала "Јужне вести" из Ниша и локалног "Инфо порта" - јер је Управни суд констатовао да није дато законом прописано образложење о начину расподеле.

Такође, суд је утврдио да се конкурсна комисија руководила "дискриминаторским критеријумима, према којима приоритет у суфинансирању пројеката имају, пре свега, лесковачки медији".

Овај критеријум није био наведен у тексту конкурса, а у Градској управи Лесковца кажу да ће се Комисија поново састати и донети нову одлуку - са новим образложењима.

У Нишу су лане поделили 50 милиона динара, али су још док је конкурс био отворен многи упозоравали на спорне критеријуме, а примедаба је бипо и на састав комисије.

По тужби портала "Јужне вести" и "Сити радија", и овај конкурс је поништен.

- Покушали смо да укажемо на проблеме, између осталог, и на то да је у трочланој комисији била и особа истовремено запослена у два медија која су учествовала на конкурсу.

То је класичан сукоб интереса - наводи уредник портала "Јужне вести" Предраг Благојевић.У решењу о расподели новца намењеног суфинансирању медија, Општинско веће у Блацу је навело "поуку о правном леку", што није по законујер је њихово решење коначно, па су поново "Јужне весги" покренуле спор и Управни суд је уважио њихову тужбу...

У Лесковцу је оспорен и овогодишњи конкурс јер је власник радија "016" Југослав Томић покренуо спор пред Управним судом. Каже, није добио новац јер је само један од три члана комисије био неутралан, док се за једног од њих уопште не зна ко ра је предложио...

У овогодишњем буџету града на Ветерници, иначе, за суфинансирање медија је опредељено 20 милиона динара, а одобрено је 13 пројеката.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси