Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  НДНВ: Град Нови Сад новцем грађана плаћа напредњачке медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

01. 12. 2016.

Извор: НДНВ

НДНВ: Град Нови Сад новцем грађана плаћа напредњачке медије

Независно друштво новинара Војводине указује јавности да је, и ове године, Град Нови Сад огромну већину новца намењену финансирању медијских садржаја од јавног интереса доделио медијима блиским Српској напредној странци, чиме је још једном – сада већ традиционално – обесмислио процес конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања.

Дуго већ времена мање-више иста конкурсна "стручна" комисија медијима распоређује новац пореских обвезника, а очигледно да је једини критеријум за чланство у њој – политичка подобност и послушност. Никако се другачије не може објаснити чињеница да су скоро две трећине новца пореских обвезника на конкурсу који је био расписан 11. октобра ове године и био отворен само осам дана – добили два пројекта, односно режимски лист "Дневник" и Новосадска ТВ, медиј који је прошао кроз "чудну" приватизацију и доспео у руке владајуће странке.

Од 50 пристиглих предлога пројеката, "стручна" комисија, која би по закону требало да буде састављена од независних медијских стручњака и медијских радника, одабрала је 18 пројеката, међу којима су, поред Дневника и Новосадске ТВ, и Вечерње новости и нишка телевизија Коперникус, такође власти блиски медији, као и поједине стручној јавности недовољно познате продукцијске куће.

Поред очигледне партијске пристрасности, јасно је да су поједини чланови комисије били и у сукобу интереса. Сама чињеница да у комисији, као медијски стручњак (!), у неколико конкурсних процеса, седи један од водећи напредњачких политичких аналитичара Драгомир Анђелковић – најбоље говори и о стручности и о професионалности њеног рада.

Независно друштво новинара Војводине ће, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, тражити увид у све предлоге пројеката поднете на овај јавни конкурс, као и образложење одлуке "стручне" комисије. Такође, охрабрујемо оне медије и продукцијске куће који су оштећени оваквим радом комисије да размотре могућност покретања управног спора пред Управним судом, како би заштитили своје интересе.

Независно друштво новинара Војводине

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси