Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Локално новинарство на апаратима за дисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 11. 2016.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

Локално новинарство на апаратима за дисање

Лош Закон о јавном информисању, сумњиве одлуке о расподели новца за пројектно финансирање и све мање пара проблеми су са којима се суочавају медији након приватизације

 

Новинарство у Србији, нарочито у локалним медијима, угрожено је због лошег Закона о јавном информисању и његове још лошије примене, закључак је јучерашње конференције коју су организовали Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС). 

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић нагласио је да су, након приватизације, многе локалне самоуправе преполовиле суме које су из буџета издвајале за медије, а да су многобројни примери у којима општине избегавају да распишу конкурсе за пројектно суфинансирање. 

- И то им је дозволио Закон о јавном информисању који не предвиђа санкције за оне локалне власти које не расписују конкурсе - рекао је Брајовић. 

Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић указао је на проблем стручних комисија које одлучују који ће медијски пројекат добити новац из буџета, тврдећи да оне врло често нису независне. 

- Догађа се да се не објави јавно ко седи у тим комисијама, наилазили смо и да су изабране особе које немају додирних тачака са новинарством, да су у комисијама седели и носиоци јавних функција... Чак половина конкурса није спроведена у сладу са законом - наводи Раковић.

Како је један закон претворен у своју супротност показао је сувласник продукцијске куће „За медија” Душан Војводић на примеру зајечарске телевизије „Бест” чији је власник био истовремено и градоначелник те општине Велимир Огњановић. 

- Једна од првих одлука које је донео када је постао градоначелник била је да својој телевизији додели двадесетак милиона динара, а шест милиона телевизији једног градског већника. Иако је добила велики новац телевизија „Бест” је угашена, а радници нису добили своје плате. Где је онда завршио тај буџетски новац - пита Војводић и додаје да су такви конкурси заправо показатељ корупције. 

Иако су били позвани овој конференцији се нису одазвали ни представници Министарства културе, ни ОЕБС-а. 

Финансирање медија* 

2011. 2016. 

Нови Сад 94.682.900     55.520.00
Крагујевац 73.159.720      0
Панчево 70.117.523,94  33.300.000
Суботица 59.390.060     19.500.000
Ниш 58.644.200,40        68.205.000
Јагодина 52.224.718      7.200.000
Нови Пазар 49.088.667  169.639.200** 

*удинарима 

**новац за три године

Коментари (5)

Остави коментар
пон

14.11.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 10:25

Re:

Vec duze vreme se pitam koga i za ciji racun zamajavaju celnici UNS-a i NUNS-a? Oni koji su , blago je reci podrzavali vec insistirali na privatizaciji i unistavanju lokalnih medija, sada kada su taj posao , moramo priznati, veoma profesionalno odradili,sazivaju nekakve konferencije, daju neke izjave, kritikuju nacin dodele sredstava ( i to selektivno).......Kako Vas nije sramota? Licno ste Vi, gospodo, predvodili akciju unistavavanja medija, njihovu politizaciju , pod okriljem vase " zastite interesa" novinari su ostali bez posla, i nikako mi nije jasno koga vi zastupate i ciji ste predstavnici ? Covek treba da bude beskrajno i besprimerno licemeran i drzak pa da se sa te pozicije obrati javnosti i onima koji su mu verujuci ostali bez posla i opet Jovo na novo prosipa neku demagogiju glumatajuci toboz dusebriznistvo.Da u Vama ima i malo savesti i bilo cega sto je jos ostalo od covecnosti Vi bi ste se ,nekada davno postovana a sada ni gospodo ,povukli i u tisini molili Boga da vam oprosti.Vi ste svoju vojsku novinara ne poveli u boj, ne posle iscrpljujuce bitke predali nadmocno jacem neprijatelju, ne, vi ste svoju vojsku sami izmasakrirali, pa sada, cinicno se cereci, oplakujete njihovu sudbinu. Sudbinu koju ste Vi skrojili a iz kojih pobuda, to Vi najbolje znate.

Одговори
нед

13.11.

2016.

Tehničar [нерегистровани] у 18:17

Re:

Novinari to nikada nisu mislili, to misle samo čelnici udruženja otudjeni od baze ...

Одговори
суб

12.11.

2016.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:15

Ne moze i jare i pare

Odavno se pitam da li su novinari mislili da je u sistemu trzisne privrede moguce da novinske i druge medijske organizacije budu u privatnoj svijini, s jedne strane, a da se nihove delatnosti finansiraju iz budzeta (drzavnog i lokalnih), s druge?

Одговори
суб

12.11.

2016.

Bivsi medijski radnik [нерегистровани] у 10:17

Kasno paljenje?

Gospodine Brajoviću, da sam na vašem mestu odmah bih podneo ostavku i povukao se kako iz novinarstva tako i iz javnog života. Pa zar taj Zakon nije bio loš i kada su na to ukazivali oni koji su sada na "aparatima za disanje". I vi iz UNS-a i streljački vod iz NUNS-a ste sve nas koji smo na Javnim raspravama ukazivali šta će se dogoditi, pravili budalama. Da li je moguće da posle godinu dana nakon privatizacije i gašenja nekih medija shvatate da je Zakon koji ste podržali - loš?
Ostavka, šta drugo...

Одговори
пет

11.11.

2016.

Tehničar [нерегистровани] у 11:14

Obavešten

Ljudi moji, da li je ovo moguće?
Glavni zsgovaraci medijskih zakona pljuju po njima. Pa da li smo svi mi ostali sletelo s marsa.
Kako Vas samo nije sramota?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси